Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona ogolnie

czy mozna wychowac za granica dziecko na Polaka?

Polecane posty

jakie sa wasze dosiwadczenia i przemyslenia? czy mielibyscie za zle waszym rodzicom, gdyby was wychowali za granica a nie w Polsce?

bo tak mnie to zastanwaia, czy moje dziecko nie bedzie sie czulo w duchu niemcem czy tez anglikiem. mimo rodzicow polakow... macie kogos takiego w rodzinie?

Gość gość
najczestszebledy jakie rodzice mieszni narodowosciowo popelniaja to to, ze nie ucza dzieci jednakowo obydwu swoich jezykow. Uczcie to naprawde dla dobra dzieciaka, a latwosc z jaka przyswajaja w domu jest niesamowita

Gość gość
ja urodziłam syna w Niemczech mieszkam w Kanadzie ma 5 lat - polski zna dobrze, mimo że w Polsce był RAZ!

dzieki za odpowiedzi! wlasnie w ten sposob tez to sobie tlumaczymy, ze jesli bedziemy rozmawiac z dzieckiem tylko i wylacznie po polsku to nic lepszego nie mozemy mu zaoferowac. mieszkamy obecnie w niemczech i chyba tak zostanie. dziwi mnie podejscie niektorych rodzicow, ktorzy kaleczac niemiecki rozmawiaja z wlasnym dzieckiem, dla nas nie do pomyslenia, mimo ze niemiecki znamy bardzo dobrze. tylko zastanawia nas kwestia mentalnosci, czy nasze dziecko bedzie sie czulo niemcem czy polakiem. do Polski zamierzamy jezdzic czesto, rodzina tez nas odwiedza od czasu do czasu. nie mam nic przeciwko niemcom, ale jakos nie chcialabym, zeby moje dziecko spiewalo hymn niemiec z wiekszym oddaniem niz hymn Polski. a moze przesadzam??

Gość gość
słuchaj mój mąż jest Niemcem, mieszkaliśmy w Szwecji, w Belgii teraz w Kanadzie - kontrakty jego mały chodził do anglojęzycznego przedszkola i uwierz!!! polski, angielski i niemiecki nie sprawia mu problemu ale z dzieckiem rozmawiać trzeba od najmłodszych miesięcy nawet jeśli Ty myślisz że dziecko nie wie o czym mówisz, nie rozumie Cię - rozumie ja naprawdę dużo czasu poświęciłam na języki - był hardcore ale widzę że się opłaciło teraz martwiłam się że kolejny francuski język sprawi mu trudności ale widzę że wychowawcy zwracają się do dzieci w 2 językach, tak samo nazwy ulic, budynki są pisane/tłumaczone w 2 językach dzieci to nie dorośli ile ja się angielskiego uczyłam, a mały w mig pojął

Gość gość
mentalnie - nie wiem jak się czuje mój syn, zresztą ma 5 lat, pamięć krótkotrwała w Kanadzie nie wiem ile pomieszkamy a jak mentalnie czuję się Ja - też nie wiem,

Gość gość
czy mozna wychowac za granica dziecko na Polaka? xxxxxxxxxxxxxxxxxxx a po chooj mu tego garba przyprawiać????????????

hehe, smieszne z tym garbem, ale serio, jestem Polka i chcialabym, zeby moje dziecko tez sie czulo Plakiem, mimo ze nie wychowa sie w Polsce. ech, sama sie zagubilam. do Polski nie chce wracac, probowalismy sie jakos ustawic ale brak perspektyw zmusil nas do wyjazdu.

hehe, smieszne z tym garbem, ale serio, jestem Polka i chcialabym, zeby moje dziecko tez sie czulo Plakiem, mimo ze nie wychowa sie w Polsce. ech, sama sie zagubilam. do Polski nie chce wracac, probowalismy sie jakos ustawic ale brak perspektyw zmusil nas do wyjazdu.

Gość gość
moja córka po kilkuletnim pobycie za granica, po przyjedzie do Polski doszła do finału olimpiady polonistycznej - czyli mozna.

gratuluje!:) wrociliscie do Polski na stale? gdzie mieszkaliscie i w jakim wieku byla corka gdy wrociliscie?