Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiolkajur

moj mąż nie wierzy że to jego dziecko bo mała ma niebieskie oczy

Polecane posty

Gość wiolkajur

a on ma piwne a ja zielone

Gość gość
ale glupi ten twoj maz :) Ja mam ciemnobrazowe, moja mama niebieskie, a moj tata zilonr, za to cala rodzina taty miala brazowe...genetyka nie jest taka prosta. Nie dziedziczy sie wylacznie po rodzicach (na szczescie :p. )

Gość gość
a Wasi rodzice jakie mają?

Gość wiolkajur
w tym sek ze moi rodzice obydwoje zielone a jego piwne mala ma dopiero 6 tyg może kolor jej sie jeszcze zmieni?

Gość noale jakim cudem jesli np.
rodzice mają ciemne oczy dziecko ma niebieskie? przecież oczy brązowe sa dominujące a niebieskie recesywne, więc logiczne jest że ten silniejszy gen "przykrywa" ten słabszy, recesywny (tak jak kolorem brązowym zamalujesz niebieski ale niebieskim ciemnego brązu już nie...

Gość gość
każdy noworodek rodzi się z niebieskimi oczami, kolor oczu stabilizuje się do roku, a nawet czasem nieco dłużej

Gość Ewkaaaa1
moi rodzice mają ciemne brązowe, siostra i brat też a ja mam jasne niebieskie, kiedyś na bioli robiliśmy krzyżówki genów na przykładzie mojej rodzinki i na ileśdziesiąt możliwości tylko jedna kratka wyszły niebieskie oczy - czyli ja :) totalny fart bo niebieskie są najlepsze!

Gość Ewkaaaa1
JEst prawdopodobieństwo ale bardzo małe - w liceum na bioli robi się takie krzyżówki, wystarczy że jeden z dziadków miał niebieskie...

własnie do roku nie ma co panikować chyba że rzeczywiście masz coś na sumieniu ;)

Gość gość
Pytanie zasadnicze, ile dziecko ma miesięcy/lat?

Gość gość
to nieprawda ze wszystkie dzieci rodza sie z niebieskimi oczami ja przy urodzeniu mialam brazowe i moj syn rowniez,kolejny beznadziejny mit powtarzany pokoleniom tak jak ten ze lepiej urodzic w 7 mcu niz w 8...:O

Gość gość
to nieprawda ze wszystkie dzieci rodza sie z niebieskimi oczami ja przy urodzeniu mialam brazowe i moj syn rowniez,kolejny beznadziejny mit powtarzany pokoleniom tak jak ten ze lepiej urodzic w 7 mcu niz w 8...:O

Gość taki lajf
Matko, a ten twój mąż to taki geniusz w dziedzinie genetyki, a podstawowych rzeczy których ucza w szkole nie zna? W uproszczeniu (tak, jak ucza w szkołach, bo faktycznie to troche bardziej skomplikowane) kolor oczu jest determinowany przez pary genów w kombinacjach dominujący-dominujący, dominujacy-recesywny, recesywny-recesywny. Ciemny kolor jest dominujący, jasny - recesywny. Jeżeli twój mąz ma oczy brązowe, to teoretycznie może mieć dwa allele dominujące (czyli 2 genty warunkujące ciemny kolor), albo allel warunkujący kolor brązowy i allel warunkujący kolor niebieski - a oczy ma brązowe, bo allel dominujący "przykrywa" ten recesywny. Ale skoro córka ma oczy niebieskie, to znacyz że jego brązowe oczy to wynik dominacji genu warunkującego kolor brązowy nad tym niebieskim. Co by to było, gdybys ty tez miała oczy brązowe - pewnie by was zostawił :D A taka kombinacja jest jak najbardziej mozliwa :P

Gość gość
Jak ma 6 tyg to jeszcze mu sie sto razy kolory zmienia, chociaz moje 2 sztuki jak mialy miesiac to juz mialy brazowe oczy (oboje urodzili sie z takimi granatowaymi oczetami), wiec roznie to jest. Pewne jest to, ze koloro jeszcze moze sie zmienic.

Gość gość
najlepsze w jakim sensie? Niebieskie oczy są bardziej narażone na choroby wzroku związane z wiekiem.

"ale glupi ten twoj maz Ja mam ciemnobrazowe, moja mama niebieskie, a moj tata zilonr, za to cala rodzina taty miala brazowe...genetyka nie jest taka prosta. Nie dziedziczy sie wylacznie po rodzicach (na szczescie)" O mój Boże :P. Przykro mi, ale jesteś ze zdrady. Wróć na lekcje biolii.

"ale glupi ten twoj maz Ja mam ciemnobrazowe, moja mama niebieskie, a moj tata zilonr, za to cala rodzina taty miala brazowe...genetyka nie jest taka prosta. Nie dziedziczy sie wylacznie po rodzicach (na szczescie)" O mój Boże :P. Przykro mi, ale jesteś ze zdrady. Wróć na lekcje biolii.

ale burak.... jezu, żeby takie coś powiedzieć...6-tyg. dzieci rzadko mają inne niż niebieskie. To po raz. a po drugie o ile pamiętam to zielony jest wariantem niebieskiego, i jak ktoś pisał, jeśli dodatkowo twój mąż jest heterozygotą (czyli ma gen na niebieski przykryty drugim genem na brązowe), to dziecko ma bardzo duże szanse na niebieskie oczy, przy czym na brązowe czy zielone wcale nie muszą być większe. Powiedz mu, że się zgadzasz na testy na ojcostwo jak ma fantazję to finansować...

Gość gość
Mam dokładnie taką samą sytuację, moi dziadkowie tyko (po jednym z każdej strony) mieli niebieskie oczy, ale takie intensywnie niebieskie, mały ma szaro niebieskie, jak widać dwa pokolenia wstecz takich oczu nie było, a z takim odcieniem nikogo nie pamiętamy... A mąż by pewnie przez łeb dostał jakby chociaż żartował w ten sposób...

Gość gość
moj maz tez stwierdzil, ze syn nie jest jego bo nie urodzil sie w okularach i z duzym brzuchem :P ale gdyby tak mi serio zarzucal, to by pewnie wojna byla

Gość gość
moj maz tez stwierdzil, ze syn nie jest jego bo nie urodzil sie w okularach i z duzym brzuchem :P ale gdyby tak mi serio zarzucal, to by pewnie wojna byla

Gość gość
a mojemu mężowi próbowali wmówić, że syn nie jego bo ja mam AB-, on A+ a syn B+ i to nie możliwe aby z naszych gr krwi wyszła syna... bo powinien mieć albo AB albo A, ot ludzie tępi :]

Gość gość
a mój syn urodził się z czarnymi teraz zaczynają mu wpadać w niebieskie ale ja się ciągle o to modlę-mój dziadek i siotra mojej mamy mają piękne niebieskie a wręcz błękitne oczy i ciągle zaklinałam całą ciąże aby miał takie :D

Gość gość
Pytanie podstawowe - puściłaś się z kimś? Bo może mąż ma podstawy nie wierzyć, że to jego dziecko...

Gość To może się zmienić
Moje dziecko jak bylo małe miało niebieskie,teraz ma piwne.

Gość renattka
Oczywiscie,ze tak sie moze zdarzyc. Ekspert od siedmiu bolesci sie znalazl. jak i ci tutaj,co twierdza,ze kolor oczu sie dziedziczy po jakichs wczesniejszych przodkach. Osobiscie znam malzenstwo,gdzie obyswoje maja brazowe oczy,a obydwoje dzieci -niebieskie. male jest prawdopodobienstwo,zeby tak utrafic,ale tak sie akurat trafilo

Gość gość
bardzo dziwne