Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciaza w niemczech a job center

Polecane posty

Gość gość

Hej.Mieszkam od lutego w berlinie,moj maz(polak) mieszka tu 4lata. Jestem w 7msc ciazy,mam zameldowanie i prywatne ubezpieczenie u meza..Moj tz pracuje,placi podatki itp problem w tym ze zarabia 1000€ teraz dajemy rade ale gdy urodzi sie dziecko bedzie ciezko. Mieszkamy w kawalerce 29m kwadratowaych. Od 3msc szukamy wiekszego mieszkania ale liczba osob na jedno mieszkanie jest ogromna. Mamy dokument WBS.Bylismy wczoraj w jobcenter i ja nie moge byc zameldowana jako bezrobotna bo jestem aktualnie nie zdolna do pracy ale podobno moj maz moze otrzymywac jakies dodatki na mieszkanie,albo moze ubiegac sie o jakis socjal. Dostalismy pelno wnioskow i musimy zlozyc mnostwo dokumentow ale problem w tym ze oni potrzebuja moje dokumenty ukonczenia szkoly a ja ich nie posiadam. nie ma kto mi przeslac tych swiadectw a jechac nie moge bo mam ciaze zagrozona. Co w takiej sytuacji zrobic?

Gość Maaasakryczna baba
Macie obywatelstwo? Jesli mąż pracuje przysługuje wam kindergeld (184Euro miesięcznie ) do ukończenia szkoły przez dziecko , jesli macie WBS to bez większych problemów powinniście dostać mieszkanie socjalne. Trzeba udać sie do Familienkasse i złożyć podanie o kindergeld,jesli macie obywatelstwo socjal wam dopłaci i powinnaś w pierwszym roku otrzymywać tzw. Elterngeld który w najniższej wysokości wynosi 300 euro miesięcznie przez rok.Dodatek mieszkaniowy tzw. Wohngeld. Moja rada: udaj sie do caritasu, diakonie, lub innej socjalnej instytucji w twoim mieście, przeważnie jest ktos kto mówi po polsku. Pomogą ci za darmo, poinformują co ci przysługuje, wypełnią podania. Co do papierów ze szkoły, opisz swoją sytuacje, Niemcy to nie Polska, na pewno ci powiedzą jak masz dalej postąpić ale ten Caritas powinnaś odwiedzić, załatwią ci zapomogę na wyprawkę itd. Nawet jesli nie dostaniesz socjala. Życzę powodzenia.

Gość gość
dziekuje za odpowiedz. mamy obywatelstwo polskie. Do caritasu ide w poniedzialek z jezykiem nie ma problemu ja umiem w stopniu komunikatywnym a maz mowi biegle po niemiecku. Dziekuje jeszcze raz

Gość gość
jak zalatwic mieszkanie socjalne