Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego polacy nie potrafią od wieków rządzić własnym krajem?

Polecane posty

"!offerma no i znowu skasowany post" a moim zdaniem to wlasnie troli kasuja;-) as easy as it is;-)

przywiązanie do socjalizmu, ot co. przeciętny, prosty Polak (których niestety wiekszosc została po wojnie, komunie itd - brakuje prawdziwych elit umysłowych) lubi czuć nad sobą 'pana', któremu chce 'służyć' i ktorego będzie wiernie popierał i merdał przed nim ogonkiem, o ile ów pan i władca będzie panem 'łaskawym'. brak myslenia samodzielnego, aspiracji ku wolnosci, niezależnosci, brak perspektywicznego myslenia przede wszystkim - a co mi to tak naprawde da na dłuzszą metę, a do czego to zmierza, czy to mnie rozwija, jaki to ma wpływ na moją rodzinę, na spoleczenstwo, jakie są motywy i jakie mogą być rezultaty. brakuje analizy dokonywanej we własnym zakresie, brakuje asertywnosci i odwagi w dokonywaniu wyborów, brakuje samozaparcia aby płynąć pod prad. i stad fiasko

"brakuje samozaparcia aby płynąć pod prad." a bo to nie wystarczy samozapracie - trzeba mega-sily, brak spoleczenstwa obywatelskiego - ludzie nie interesuja sie tym jak poprawic swoj los, tylko jak podlozyc noge sasiadowi na ogol;-) to oczywsicie uproszczenie, ale moim zdaniem to menatlnosc czy tez swiadomosc spoleczna taka a nie inna wszystko rozklada, sprzyja temu wisielczy nastroj - np. zmailowanie do celebrownaia porazek takich jak np. powstarnie warszawskie (to tylko przyklad) chodzi mi o skupianie sie na tym co trzeba;/

no cóż, akurat powstanie warszawskie można równie dobrze rozpatrywać w kategoriach sukcesu i wielkiego, wartego podziwu i zapamietania zrywu społecznego - kwestia perspektywy znowu i podejscia do tematu. wisielczy nastrój faktycznie panuje w wielu srodowiskach, ale znów to efekt pewnej jakosci zycia, która przeklada sie na zachowanie i samopoczucie wlasnie. a jakosc zycia jest niestety pochodna złych wyborów.

"mi mała no cóż, akurat powstanie warszawskie można równie dobrze rozpatrywać w kategoriach sukcesu i wielkiego, wartego podziwu i zapamietania zrywu społecznego - kwestia perspektywy znowu i podejscia do tematu" a ok, taki zryw fanatyczny - w sensie nie wiem jak to nazwac polityczno-militarnym to byla porazka calkowita;/ ale mniejasz o powtsranie to byl tylko przyklad - nie udalo sie - po co to rozpamietywac w wnieskonczonoc? to tak jakby swietowac rocznice ze ktos z nami zerwal- po co?;-) a wisielczy nastrój faktycznie panuje w wielu srodowiskach, ale znów to efekt pewnej jakosci zycia, która przeklada sie na zachowanie i samopoczucie wlasnie. a jakosc zycia jest niestety pochodna złych wyborów" a ale brak jets koncentracji co zrobic zeby poprawic sytuacje - debaty sa na poziomie nizym niz tv sniadaniowa, bo nie wazna jets istota tylko czy malinowski i kowalski sie zasdaniczo zgadzaja ze soba, i ten wyimaginowany "wrog, brak tolerancji etc. - duzo niestety wynika z izolacji spoelczenstwa pzrze kolejne dekady...;/ a Cara Delevingne to był ZAMACH ! a ok, a ja jestem wlascicielem kafeterii ;-)

"akurat powstanie warszawskie można równie dobrze rozpatrywać w kategoriach sukcesu i wielkiego, wartego podziwu i zapamietania zrywu społecznego - kwestia perspektywy znowu i podejscia do tematu" POSTKOLONIALNA MENTALNOŚĆ - dla każdego normalnego państwa bohaterski zryw przeciw nieludzkiemu reżymowi byłby powodem do dumy ale u nas są całe środowiska od których ciągle się słyszy że "polacy to...." i tu pada ciąg epitetów. naprawdę nie ma co się wdawać w dyskusje ze zdrajcami dla których polska, patriotyzm, ojczyzna to "faszyzm" a postęp to "wyrzeczenie sie polskości".

POSTKOLONIALNA MENTALNOŚĆ - dla każdego normalnego państwa bohaterski zryw przeciw nieludzkiemu reżymowi byłby powodem do dumy ale u nas są całe środowiska od których ciągle się słyszy że "polacy to...." i tu pada ciąg epitetów. naprawdę nie ma co się wdawać w dyskusje ze zdrajcami dla których polska, patriotyzm, ojczyzna to "faszyzm" a postęp to "wyrzeczenie sie polskości". oczywiscie zgadzam sie. co nie zmienia faktu, offermo, ze w Polsce rowniez wielu jest fanatykow, prymitywow i prostaków wlasnie, ktorzy robia zla robote ojczyznie i spoleczenstwu myslacemu jak najbardziej z dumna i patriotyzmem o swoim kraju, ale rownoczesnie samodzielnie i racjonalnie. i nie mowie tutaj o wiekszosci wyborcow PiSu, poslance Pawlowicz ani o Cejrowskim. mówie o duzej grupie ludzi, których filozofia zyciowa jest 'chleba i igrzysk'.

"naprawdę nie ma co się wdawać w dyskusje ze zdrajcami dla których polska, patriotyzm, ojczyzna to "faszyzm" a postęp to "wyrzeczenie sie polskości". a to nie wdawaj sie w dyskusje , najlpiej siedz w domu i do nikogo sie nie odzywaj, as easy as it is;-)

"mówie o duzej grupie ludzi, których filozofia zyciowa jest 'chleba i igrzysk'." no ale tacy sami ludzie są w każdym innym kraju a my tu mówimy o tym dlaczego inne kraje potrafią się rządzić a my nie. głupcy i prymitywy to są w każdym kraju. polskę różni od innych krajów postkolonialna "elita" która działa przeciw własnemu narodowi. to nas od innych krajów różni.

"!offerma środowiska opanowane przez zdrajców i kanalie" a o i przemowil "pokojowo" nastawiony - niczym posel pawlowicz - przedstawiciel narodu bez fobii;-) ;-) a ostatnio rozmawiałem z gościem w ten sposób zindoktrynowanym" a moze wiec poprzestan na dysputach z samym soba, hm?;-) a i autentycznie był przekonany że to my " a o widze ze oferma reprezentuje jakas tajemna organizacje, czyzby dzialajaca w konspirze na kafe?;-) czyzby to byla oraganizacja anty-kafeteryjna?;-)

" polskę różni od innych krajów postkolonialna "elita" która działa przeciw własnemu narodowi. to nas od innych krajów różni" a to pewnie "komunisci" sa;-) teraz oferema mozesz spokojnie "dojsc";-) nie muisz dziekowac;-)

wyjątkowego twórcy programów , które można z przyjemnością obejrzeć :O

"pertolta się od Cejrowskiego wyjątkowego twórcy programów , które można z przyjemnością obejrzeć " a z niego taki "podroznik" jak z koziej pupci traba;-) on powinien prowadzic cykl dla dzialkopwcow - bo dla ludzi ktorzy naprwde mieszkaja i pracuja w roznych krajach i kulturach - to sie z niego smieja;-) biega na bosaka po waraszwie - bo zobaczyl tu u "indian", tak samo "cool" jest w garniturze gucci wypasac koze na obrzezach sahary;-)

dlaczego kasowane sa moje wpisy? co takiego w nich bylo? doskonale. czyli teraz kasuje sie merytoryczne wypowiedzi, a zostawia trollujace, nic nie wnoszace przegadywanki.

Gość gość
Cejrowski to cymbał, wymyslil przyciągającą widzów forme programu czyli pitoletnie o głupotach, chodzenie bez butów, hawajskie koszule i własna osobowosc. Z tych programow NICZEGO nie mozna sie dowiedziec. Prawdziwe programy podroznicze produkuje Travel Channel, nikt inny. Z Cejrowskiego taki podroznik jak z Makłowicza kucharz :D 🖐️

Powtórzę się.. Z perspektywy czasu to lepiej byłoby przegrać i żyć teraz w monarchii niemieckiej... Bylibyśmy teraz rasą panów. Dumnych i władczych.... a nie żałosnymi, zakompleksionymi polaczkami 🖐️

Gość gość
mam nadzieje ze przy najblizszej wojnie narod polski zostanie zgladzony co do jednostki

'mam nadzieje ze przy najblizszej wojnie narod polski zostanie zgladzony co do jednostki' Polacy powinni wreszcie poznać , co tak naprawdę sądzi o nich polskojęzyczne lewactwo :)

Gość kiQÓt
..jedyne co potraficie to mielić jęzorami.....po nic...

na ziemiach słowiańskich przez ostatnie 1000 lat to raczej żydowsto chazarskie było pewnego rodzaju niewolnikami Słowian, wysługując się im i jednocześnie knując ciągle przeciwko tym , którzy ich uratowali przed nienawiścią świata za różne takie sprawki ...ale zrobili riewaliucję i ...wymordowali swoich dawnych wybawców , a zarazem tych którzy rozbili w pień żydowskie państwo Chazarów , żyjące z handlu słowiańskimi niewolnikami , a nie z własnej pracy ...i stąd ta nienawiść dzikiego plemienia , po latach ;)