Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmiana nazwiska po ponownym ślubie

Polecane posty

Gość gość

Witam, postaram się opisać wszystko dość dokładnie, tzn. nie pominąć żadnego faktu. Rozwiodłam się 4 lata temu z winy byłego męża, przyznane mu zostały alimenty na mnie i na córkę. Przy ślubie ex wziął moje nazwisko, a co za tym idzie, córka również nosi moje nazwisko. Po rozwodzie ex wrócił do swojego nazwiska. W międzyczasie obniżał alimenty,ale to akurat nie jest istotne. W międzyczasie również został pozbawiony całkowicie praw rodzicielskich. Aktualnie planuję ślub z obecnym partnerem, jestem w ciąży, jest to jedyny ojciec jakiego zna moja córka. Czy, wychodząc za mąż i przyjmując nazwisko męża, córka również będzie mogła przyjąć jego nazwisko lub w sekwencji MOJE-OBECNEGO MĘŻA? Czy nie będzie to możliwe i wówczas np drugie dziecko będzie miało inne nazwisko niż moja córa? Chciałbym stworzyć normalną rodzinę. Inna rzecz, że za jakiś czas będę dążyła do tego,by mój obecny partner przysposobił moją córkę, ale do tej pory chciałabym, żeby nosiła jego nazwisko. Pozdrawiam i baaardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi.

Gość pingwinpingwin
Art. 90. § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego Jeżeli matka małoletniego dziecka zawarła małżeństwo z mężczyzną, który nie jest ojcem tego dziecka, małżonkowie mogą złożyć przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego zgodne oświadczenia, że dziecko będzie nosić takie samo nazwisko, jakie zgodnie z art. 88 nosi albo nosiłoby ich wspólne dziecko. Do zmiany nazwiska dziecka, które ukończyło trzynaście lat, jest potrzebna jego zgoda. http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-rodzinny-i-opiekunczy/rodzice-i-dzieci/stosunki-miedzy-rodzicami-a-dziecmi.html tam więcej z Art. 88 + warto przeczytać art. 128 Także nie powinno być problemu. :-)

Gość gość
jesli biologiczny ojciec jest calkowicie pozbawiony praw rodzicielskich - Ty i tylko ty decydujesz o nazwisku corki. Jesli Twoj obecny partner przysposobi Twoja corke da jej prawa do nazwiska, spadku, majatku czy renty.

Gość gość
No właśńie ten artykuł czytałam, teoretycznie mając moje nazwisko mogę zmienić, bo gdyby miała nazwisko ojca biologicznego nie byłoby to możliwe. Natomiast co do przysposobienia, to chcemy to zrobić ok 2 lata po ślubie, chodzi właśnie o te "przejściowe" dwa lata. Ale dziękuję, mam właśnie taką nadzieję, że nie bedzie problemu :)