Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewiem za kim

5 latka nieśmiała stroni od ludzi

Polecane posty

Gość Niewiem za kim

Córka zawsze była trochę nieśmiała ale teraz widzę że nie chce przebywać w otoczeniu ludzi jak gdzieś jedziemy nawet do rodziny to idzie gdzieś do innego pokoju i chce sama siedzieć gdy spotkamy kogoś na mieście i ktoś jej się coś pyta to tylko kiwnie głowa albo się nie odezwie.a w domu to dziki szał energi tyle do brojenia buzia jej się nie zamyka.niewiem co z nia zrobić żeby była odważniejsza?

Gość gość
Też mam podobny problem z córką w tym wieku i chętnie poczytam porad:)

Gość gość
winne sa glupie nadopiekuncze matki i babki!!!!!!! wychowuja uposledzone spolecznie dzieci niezaradne!!!

Gość gość
ty wyzej: w d***e bylas, g... widzialas. wszystko zalezy od charakteru dziecka, sama mam niesmiala corke i bardzo smialego i pewnego siebie syna, wychowywalam ich tak samo.

Gość Niewiem za kim
Nie jestem nadopiekuńczą matka ! Chciałabym żeby córka sobie radziła w życiu i była odważna a poszło w druga stronę i boję się o nia że nie będzie sobie dawała rady jak pójdzie do szkoły chociaż w przedszkolu bawi się z dziećmi ale jest spokojna i grzeczna .

Gość Niewiem za kim
A czy to może być w genach ?bo ja byłam taka sama jak córka uciekałam przed ludźmi długo pamiętam że jak byłam nastolatka dopiero przestałam być taka .

Gość gość
ja bylam z moja cora u psychologa, mam zalecone, by corka chodzila na dodatkowe zajecia pozaprzedszkolne, w rozne miejsca (jakies kulki itd) gdzie moze poznawac nowe dzieci, dobrym pomyslem jest tez terapia z psem. Wiem, ze sie martwisz i boisz o corke, tez tak mam :(

Gość gość
pewnie, ze tak, kazdy czlowiek jest inny, zastanow sie, na pewno ze swojego dziecinstwa przypomnisz sobie dzieci, ktore nie byly zbyt smiale i przebojowe a teraz doskonale sobie radza.

Gość gość
pewnie dobrze sie czuje w domu, w otoczeniu najblizszych, zawsze to cos.Moj syn taki byl w dziecinstwie, ma zespol Aspergera, jest otwarty i na luzie tylko wobec osób ktore zna i ;lubi. Sama bylam w dziecinstwie bardzo niesmiala , przeszlo mi dopiero na studiach i potem stalam sie prawie dusza towarzystwa. Mysle ze to wynika z pewniej "wybrednosci" jesli idzi o towarzystwo- nie chce sie miec go za wszelka cene, nie kazdego akceptuje. Plusy dla rodzicow z takich indywidualistow - dziecko nie wpadnie w tzw "zle towarzystwo", bo generalnie towarzystwo olewa, nie bedzie palic pic i brac, dlatego,ze wszyscy to robia. napewno znajdzie sobie waskie grono przyjaciol, ale takich wyselekcjonowanych.

Gość gość
c.d. i na pewno lepiej jest,ze w domu jest na luzie- to znaczy,ze macie fajny dom, gorsze sa dzieci w domu spokojne a rozwydrzone, gdy sie je "spusci ze smyczy", swiadczy o tym,ze w domu cos nie tak - potem moga byc problemy wychowawcze.

Gość Niewiem za kim
Boję się o nia bo ja przez to że taka byłam to dzieciaki mnie wysmiewały poniżały w szkole nie chciałabym żeby coś podobnego spotkało moje dziecko .jeszcze te głupie gadanie teściowej porównuje ją z pozostałymi wnukami tamte są bardzo odważne i mówi że z moim dzieckiem jest coś nie tak :-/że tak się zachowuje , szlak mnie trafia że złości a beczec mi się chce że tak o niej mówi.

Gość gość
Moze po prostu zacznij ja bombardowac samymi pozytywnymi przekazami? Powtarzaj jej ze jst super, najlepsza itd. Jak ty sie denerwujesz ze ona jest taka i jeszcze nie stajesz w jej obronie gdy ktos mowi ze jest dziwna to ona bedzie jeszcze bardziej zamukac sie w sobie. Najpierw ty musisz w nia uwierzyc jesli chcesz zeby ona uwierzyla w siebie.