Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elilka33

Nie chcę wicej dzieci-jak się zabezpieczyć?

Polecane posty

Gość Elilka33

Witajcie, mamy już 2 dzieci i więcej nie planujemy. Czy istnieją jakieś 100% metody zabezpieczenia, np. podwiązanie jajników. Czy w Polsce można coś takiego zrobić? Dodam, że dzieci były planowane a tak zabezpieczamy się prezerwatywą.Obydwie ciąże przeleżałam, drugą ledwo co dociągnęłam do 38 tyg. na fenoterolu i z cholestazą.Wiem, że jak zaszłabym w 3 ciążę to mogłoby się to źle skończyć.Dlatego szukam jakiegoś rozwiązania. Możecie coś doradzić?

Gość gość
Najlepiej całkowicie zrezygnować z sexu.Nie ma 100% metody.W czasie drugiego porodu trzeba było przeciąć jajowody.Teraz możesz tylko wyobrażać sobie sex.

Gość ala34
prezerwatywa, tabletkami

Gość gość
Brak seksu w dni płodne :) W dni niepłodne w ciążę nie można zajść. Wyznaczaj je sobie np mikroskopem owulacyjnym. Jeśli bardzo się boisz zabezpieczajcie się nawet w dni niepłodne

Gość @@@Niepewna***
Elilka33 - możesz podwiązać jajowody w prywatnej klinice poza granicami Polski np na Słowacji albo w Niemczech niedaleko polskiej granicy. Są to kliniki o wysokim standardzie i wszelkie zabiegi tam wykonywane są rzecz jasna w pełni legalne. To, że coś jest zakazane w naszym ciemnogrodzie nie znaczy, że nie możesz tego zrobić w cywilizowanym kraju ;-) To pierwsza możliwość. Druga jest taka aby Twój mąż poddał się wazektomii (znajdź temat tu na Kafeterii i poczytaj). Ten zabieg jest w pełni legalny w Polsce i wykonują go dwie kliniki, jedna w Wa-wie a druga w Toruniu i kosztuje ok 1000-1500 zł. Nie truj się hormonami. Najbezpieczniejsza, najlepiej przebadana i najłatwiejsza metoda to wazektomia. Jest to zdecydowanie mniej skomplikowany zabieg niż podwiązanie jajowodów.

Gość @@@Niepewna***
Ps. Nie ma 100% metody antykoncepcyjnej. Podobnie w przypadku podwiązania jajowodów i wazektomii zdarzają się wpadki. Może dojść do udrożnienia jajnika albo rekanalizacji nasieniowodu. Nie wiem jak się kontroluje stan jajników po podwiązaniu ale za to wiem, że po wazektomii co jakiś czas trzeba robić badanie spermy i sprawdzać czy nie ma w niej plemników. Największe ryzyko rekanalizacji istnieje od razu po zabiegu, potem po roku-kilku latach ryzyko się zmniejsza i można się cieszyć seksem aż do późnej starości ;-) Oczywiście opisane przeze mnie przypadki to rzadkość, bo wazektomia ba bardzo wysoką skuteczność, PRAWIE 100% ;-)