Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Otwieranie drzwi przed kobietą - nie uważacie że to przeżytek?

Polecane posty

Gość gość

Szarmancki pan + 2 panie. Jadą samochodem. On wysiada pierwszy, otwiera im drzwiczki wozu. Potem idzie przodem i otwiera przed nimi drzwi do klatki schodowej bloku. Wchodzi za nimi i znowu je wyprzedza żeby otworzyć im drzwi windy. Winda dojeżdża na piętro znowu wysuwa się do przodu i znowu otwiera im drzwi do windy, przytrzymuje aż wysiądą. Ostatnie drzwi - mieszkanie. Facet otwiera drzwi z klucza i pcha je do środka (otwierają się do wewnątrz) żeby przepuścić kobiety, wchodzi za nimi i zamyka. Absurd jak dla mnie :)

Gość gość
urocze

Gość gość
Nie, to nie przeżytek. Tak się zachowują uprzejmi panowie w stosunku do płci pięknej. Przepuszczanie kobiety pierwszej przez drzwi też nie jest przeżytkiem. Nie patrz ślepo na zachód, mamy swoją kulturę i piękne zwyczaje.

Gość pytająca123456
nie. nadal widac ten zwyczaj u nas nawet u młodych facetow i bardzo dobrze

Gość gość
ale po co to? ani to wygoda ponieważ sama sobie możesz otworzyć drzwi a plątający się pod nogami facecik tylko wprowadza zamęt, ani to wyróżnienie, facet może przecież być obleśny...:o uprzejmość owszem ale nie za wszelką cenę, jeśli masz zajęte czymś ręce, zakupami, albo jeśli facet jest bliżej, niestety widzę że jest coraz więcej niewolników konwenansów i potrafią otwierać hurtowe ilości drzwi jak idą z kobieta tylko wprowadzając tym zamieszanie a jak to jest tylko kolega, taki nadskakujący to też dwuznaczne jest trochę

Gość gość
dla mnie to też niepotrzebne. ale ja ogólnie nie lubie romantyczności itp. wariacji

Gdy ide gdzies z facetem to zawsze mnie przepuszcza, ja wcale go o to nie prosze po prostu jest tak nauczony i juz.

Gość gość
autorka jest jakaś yebnięta :o

Gość gość
Dziś prawdziwych dżentelmenów już nie ma😡 Samo chamstwo i prostactwo! Jeżeli gdzieś są tacy to ze straszej generacji, czyli UNIKAT!:D

Gość gość
toż to dyskryminacja! dawanie kobiecie do zrozumienia , że nie umie jako kobieta sama otwierać dzwi

Gość gość
pasterz zawsze puszcza bydło przodem

Gość gość
bydło przodem:) uśmiałam się:) a tak na serio to kreci mnie facet, który robi takie rzeczy, ma u mnie dużego plusa, może to i trochę przeżytek, ale my kobiety lubimy być traktowane jak księżniczki, ale ja już stara jestem wiec co ja mogę wiedzieć, teraz nie puszcza się kobiety przodem tylko kupuje się jej buty czy spodnie:):) chcesz poznac normalna kobiete to zachowuj się jak normalny facetczytaj chcesz poznac dame to zachowuj się jak dżentelmen:) proste

Gość gość
jak facet nie puszcza kobiety przodem to musi byc dresem autorka z dresiarzy pochodzi wiec dla niej szarmancja to absurd

Gość gość
te zwyczaje sę wywodzą w wysokiej kultury dworskiej, same w sobie nie sa złe, tylko kompletnie nie przystaja do naszego swiata. Bo jaki to ma sens, zeby otwierac przed niewiasta drzwi, zeby sobie nie umeczyła delikatnych raczek, jak potem się jej karze zmywac po obiedzie, szorowac podłogę... bez sensu... w dawnych czasach damy miały słuzbę, i tylko chodziły ładnie ubrane, pieknie pachniały, grały na pianinie... dlatego moim zdaniem to nie tylko przezytek, ale i absurd... jak juz facet che na serio cos zrobic dla kobiety to niech posprzata w domu, ale to za ciężkie dla nich

Gość kotek01
teraz to kazda zwroci uwage na faceta co otworzy jej drzwi i w ogole a nie chama co pojdzie przodem otworzy drzwi tylko sobie i jeszcze pusci baka...