Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poród w wodzie

Polecane posty

Gość gość

Cześc mamy i przyszłe mamy! zaczne od tego iz jestem w 3 miesiącu ciązy, i bardzo się skłaniam do porodu w wodzie. Czytałam ostatnio o tym duzo i z tego co piszą to są same praktycznie superlatywy link do ostatniego artykylu co czytałam http://modanaurode.pl/html/porod_w_wodzie.html , no i chciałabym sie dowiedziec jak to w praktyce wygląda bo napisac można wszystko. dlatego prosiłabym o odpowiedzi takie z zycia wzieta z wlasnej autopsji i jeszcze bardzo bym prosila o podanie czy i jakie szpitale w Warszawie wykonują takie zabiegi, poniewaz mieszkam 60 km od warszawy i u mnie nie robia takich porodów. Bardzo z góry diekuję za odpowiedz. Pozdrawiam Ania.

Gość gość
Czekaj, ty chcesz porów W wodzie (czyli spędzasz w wodzie pewną część I fazy porodu), czy poród DO wody, czyli II faza jest w wodzie? Ja siedziałam przez godzinę w wannie podczas końcowego etapu I fazy i bardzo sobie chwalę. Nie miałam żadnego znieczulenia podczas porodu a woda zdziałała cuda.Skurcze były wciąż mega bolesne ale dawałam radę panować nad oddechem i przez tą godzinę odpoczęłam zbierając siły. A gdy wyszłam z wody to już poszło ekspresowo.

Gość gość
witaj, ja mam podobne doświadczenia do koleżanki powyzej. Przyjechałam na porodówkę i położna zaproponowała mi wannę albo piłkę, chciałam posiedzieć w wannie. gorąca woda działa cuda! Przy przyjęciu rozwarcie na 3 cm po 40 minutach w wannie 10! Także wyszłam tylko na parte, które trwały 10 minut! Cały poród trwał 2 godziny (liczone od momentu przyjazdu do szpitala). Bardzo Ci polecam, ten rodzaj porodu! Niestety nie wiem jak to jest rodzić do wody, ale wydaję się, że tez musi być fajnie.

Gość gość
biorac pod uwage czystosc wanny a pozniej wode, w ktrej rodzisz....super przyjemne, kiedy jestes w wodzie, w ktorej jest krew, moga byc wody plodowe....a jak nie ma lewatywy to i kupsko. pomysl i otym. rozne baby rodza w wannie, to i o higiene chodzi. ja bym w zyciu nie zdecydowala sie na cos takiego. bol, to bol.

Ja też rodziłam w wodzie, z tym że w przeciwieństwie do koleżanek powyżej ja chciałam i zamierzałam urodzić do wody, ale niestety nie udało się, bo synek był nieprawidłowo ułożony i ostatecznie urodziłam na fotelu. Poród w wodzie bardzo polecam. Będąc w wannie było mi o wiele łatwiej znieść skurcze. Co pół godziny musiałam na jakiś czas wyjść i wtedy próbowałam piłki, ale bolało o wiele bardziej. W wodzie przyjęłam pozycję siedzenie w klęku, na dnie wanny miałam takie uchwyty, których się trzymałam i tak było mi najłatwiej rodzić, a później przeć. Niestety, co do Warszawy nie pomogę.

Co do wpisu powyżej, to nic takiego nie miało miejsca. Nic mi nie pływało w wodzie, zresztą wodę się co jakiś czas wymienia. Przypuszczam, że gdy już rodzi się dziecko, to faktycznie woda zabarwia się krwią, ale każdy kto rodził wie, że w tym momencie takie mało istotne drobiazgi ma się w głębokim poważaniu ;)

ja spedzilam w wodzie jakies 2h pierwszej fazy i to byly najprzyjemniejsze momenty porodu. woda lagodzi bol. poza tym mozna wlaczyc masaz. super sprawa. jesli chodzi o porod do wody, to nie wiem, ale slyszalam, ze dziecko moze sie zachlysnac woda i jest wieksze ryzyko zapalenia pluc. ale moze to tylko plotka.

Gość gość
Też polecam taki poród. Ja mam jak najbardziej pozytywne wspomnienia tzn pozytywne na ile ta sytuacja pozwala miec pozytywne. Obecnnie jestem teraz w 2 miesiacu ciąży z moim drugim dzieckiem i tak samo jak 3 latat temu w mojej pierwszej ciąży zamierzam też urodzic w wodzie. Pozdrawiam Wiola.

Gość gość
Idealna sprawa. Ja urodziłam w wodzie. Skurcze może nie mniej bolesne ale rozwiewanie o wiele szybsze. Poza tym można przyjąć pozycje jaka sobie wymyślisz i jaka jest najwygodniejsza. Dla mnie rewelacja i całość trwająca1,5h. Czerwona woda na końcu oczywiście, chociaż jest wymieniana. Nie ma szans inaczej. Ale szczerze to mało cie to w tym momencie obchodzi. Mowię ci. Pierwsze dziecko rodziłam na fotelu 26h. Drugie 2,5. Polecam szczerze.

Gość gość
Ja chcialam miec pierwsza faze w wodzie, dopoki nie dowiedzialam sie, ze podczas pobytu w wannie ktg nie jest podlaczone caly czas, tylko co jakis czas sprawdzane jest tetno dziecka. Zrezygnowalam.