Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pi膮ta my艣l

Nasze matki naszi ojcowie

Polecane posty

Go艣膰 baranekk...
no nie wiem - tam komedia o wojnie - tu nieprawdziwa tragedia o dobrych niemcach i 偶ydach mo偶e czas na jaki艣 real ???

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Do tego jeszcze polska produkcja " Pok艂osie" i mamy "pe艂en obraz " polskiego spo艂ecze艅stwa. Znany architekt Czes艂aw Bielecki( b. kandydat na prezydenta Warszawy, okre艣la siebie jako polskiego 呕yda) powiedzia艂 na antenie TOK FM cyt."na podstawie do艣wiadcze艅 mojej rodziny z okupacji i swoich w艂asnych z konspiracji z lat 80. obraz tych ciemnych i z艂ych wie艣niak贸w wrogich 呕ydom jest bardzo wyselekcjonowanym fragmentem rzeczywisto艣ci. Jest tak pozbawiony p贸艂cieni i tak okrutny, 偶e zapomina si臋 o ponurych porachunkach polsko-偶ydowskich z lat 40. i 50., o 呕ydach i 偶ydowskich komunistach, kt贸rzy z rado艣ci膮 witali wchodz膮c膮 Armi臋 Czerwon膮, kt贸rzy donosili na Polak贸w, kt贸rych potem wywo偶ono na Wsch贸d, i nie by艂y to dziesi膮tki, a setki ludzi" . Ale o tym pewnie filmu nie b臋dzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dla mnie idiotyczne
moze sie nie znam ale dla mnie idiotyczna by艂a ruska pracuj膮ca w niemieckim szpitalu - rusek i niemiec tocz膮 wojn臋 a ruska ochoczo kr臋ci si臋 po szpitalu z uczuciem i mi艂osierdziem opiekuj膮c si臋 niemieckimi 偶o艂nierzami :/ - gdzie mog艂a szpiegowa膰, wynosi膰 lekarstwa i takie tam ....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
"pi膮ta my艣l "Tak naprawd臋 jedynym narodem kt贸ry ma problem ze swoj膮 histori膮 to Polacy" bzdura, Putin te偶 kaza艂 robi膰 podkolorowane filmy sugeruj膮ce wielko艣膰 Rosji, np 1612. A to sa czasy, kiedy Rosjanie mieli kompleks na punkcie Polski, np, w贸wczas na dworze w Moskwie modne by艂o uczenie si臋 j臋zyka polskiego, bo Polak by艂 synonimem przedstawiciela kultury zdecydowanie wy偶szej" Ma艂a lekcja historii na temat roku i filmu "1612". Film ten z wi臋ksza lub mniejsz膮 prawda opowiada prawd臋 i jest bli偶szy faktom ni偶 Wajdowski "Katy艅". Dlaczego? W tych latach w Moskwie j臋zyk polski by艂 obowi膮zkowy bo??? Okupowali艣my Rosj臋. Dopiero nas w艂a艣nie pognano w 1612 roku. Jak ju偶 chcesz co艣 skomentowa膰 to doucz si臋 z podr臋cznik贸w. Powiem jeszcze 偶e by艂a to jedna z bardziej krwawych okupacji w historii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a Lucy Windsor znowu udaje, ze jej nie ma :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Po emisji tego serialu i dyskusjach na jego temat chyba nadrobi臋 zaleg艂o艣ci w ogl膮daniu kontrowersyjnych film贸w, w艂a艣nie obejrza艂am " Pok艂osie" , teraz rzucacie kolejny tytu艂 " 1612", mam do艣膰 film贸w typu Kac Vegas III itp. Z powodu z艂amania nogi jestem uziemiona na d艂ugo wi臋c prosz臋 o jeszcze jakie艣 tytu艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nasz g艂贸wny bohater tego topiku te偶 tam jest, jak kto艣 ma ochot臋 obejrze膰 przegapione fragmenty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fryc 偶yda cepem pogania艂
film obejrza艂em i przyznam 偶e ciekawy,lizn膮艂em troch臋 historii na temat ll wojny 艣wiatowe i holokaustu,takie rzeczy mia艂y miejsce.Pami臋tajcie o jednym,to by艂 tylko fim,w kt贸rym niemiaszki chc膮 zrzuca膰 swoje winy na innych,film po kt贸rym 偶ydostwo znowu p艂aka膰 zaczyna nad swoim losem,film kt贸ry pokazuje 偶e po polacy s膮 tymi z艂ymi.Film p贸jdzie w 艣wiat i 艣wiat uwierzy we wszystko co do joty.nie chc臋 g艂臋biej wchodzi膰 w temat,takie jest moje zdanie na ten temat,czy komu艣 si臋 to podoba czy nie,ale gdyby kto艣 chcia艂 wymieni膰 pogl膮dy to mo偶e...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weiss dobrze powiedzial
ze wszystko w tym filmie jest kwestia proporcji. Tak, istnieli Polacy antysemici, ale to byla mniejszosc, gdy w serialu sa wylacznie tacy. Natomiast dobrzy Niemcy sa...wlasciwie prawie wszyscy. To kto wybral Hitlera i ktos zdecydowal o budowie obozow koncentracyjnych??? Ogladajac film, mozna odniesc wrazenie, ze...my

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 z艂y by艂 tak偶e Ukrainiec
w I cz. po zdobyciu Smole艅ska 偶yd贸w eliminuje ukrai艅ska policja , a gdy biedni i zrozpaczeni 偶o艂nierze Wehrmachtu pr贸buj膮 co艣 zrobi膰 , zostaj膮 ostrze偶eni , ze nie maja si臋 miesza膰 do tego . w rzeczywisto艣ci w VIII 41 po zdobyciu Smole艅ska to ukrai艅c贸w d艂ugo jeszcze nie by艂o , a tymi sprawami zajmowa艂a si臋 specjalna niemiecka policja . -p贸偶niej stworzono ukrai艅ska i 偶ydowska policj臋 , kt贸re by艂y odpowiedzialne na wschodzie za pilnowanie gett 偶ydowskich , a ukrai艅cy rzeczywi艣cie dostawali rozkazy przeprowadzania egzekucji . nie chciano w ten spos贸b os艂abia膰 morale 偶o艂nierzy niemieckich , kt贸rzy nie chcieli bra膰 udzia艂u w egzekucjach z powod贸w rasowych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Weiss dobrze powiedzial
po kazdej ze stron byli i dobrzy, i zli ludzie. Ukrainskim faszytom po drodze bylo z nazistami. A i wsrod Polakow znalazloby sie sporo zdrajcow. Ale nie mozna wina za ludobojstwa II wojny swiatowej zrzucac na slowian, kiedy to hitlerowskie Niemcy wcielaly w zycie teorie o nadludziach i prawie do eksterminacji tych, ktorzy do obrazu idealnego aryjczyka nie pasowali! Film mi sie podobal, ale na historyczne zaklamania nie moge sie zgodzic! Dlaczego Niemcy maja sie wybielac naszym kosztem? Po emisji tak skonstruowanego serialu mozemy za moment sie spodziewac kolejnych rewelacji o "polskich obozach koncentracyjnych", bo statystyczny mieszkaniec zachodu nie bedzie pamietal, ze budowali je Niemcy, na terenach kraju, ktory okupowali!

Udost臋pnij ten post

"Film ten z wi臋ksza lub mniejsz膮 prawda opowiada prawd臋" bardzo interesuj膮ce, tylko co to znaczy? :) x " W tych latach w Moskwie j臋zyk polski by艂 obowi膮zkowy bo??? Okupowali艣my Rosj臋. " znalaz艂 si臋 obro艅ca Rosji, co to w og贸le za nomenklatura w owych czasach to by艂y podboje terytorialne, potem zabory, a okupacja to wiesz poza tym moja lekcja historii nie jest wyssana z palca, a z nauk profesor贸w uniwersyteckich, a twoja? z filmu finansowanego przez Putina? radze te偶 przeczyta膰 "Listy z Rosji" Markiza de Custine, inaczej b臋dziesz po tej lekturze "艣piewa艂"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 film m贸g艂 si臋  podoba膰
ze wzgl臋du na doskonale nakr臋cone sceny oraz 'ludzko艣膰 ca艂ej pi膮tki ' g艂贸wnych bohater贸w czyli niebanalno艣膰 tych postaci oraz ich dramaty osobiste jest ten serial rzeczywi艣cie ciekawy i wci膮gaj膮cy , czyli co艣 co si臋 z przyjemno艣ci膮 i napi臋ciem ogl膮da. i to to jest w艂a艣nie niebezpiecze艅stwo takich 'dobrych ' w pewnym sensie film贸w poniewa偶 je偶eli losy fajnych bohater贸w s膮 poruszaj膮ce i w du偶ej mierze prawdziwe ...t widocznie wszystko pozosta艂e jest takie , czyli nie艣wiadomy fakt贸w widz odbiera ca艂y przekaz i jego 'historyczne fakty ' jako co艣 zupe艂nie prawdziwego . powstaje do艣膰 powa偶na manipulacja , kt贸ra rozprzestrzenie si臋 tam , gdzie film jest rozprowadzany ....czyli jak zwykle dobra robota niemieckich fachowych operator贸w i 偶ydowskich konsultant贸w przedstawianych historii ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
film obejrzalam i szczerze to juz dawno nie obejrzalam ciekawszego,ogolnie ok tylko niektore watki wydaly mi sie grubymi nicmi szyte,np.dlaczego akurat nie zginela ta Niemka zktora leczyla ludzi,gdy Rosjanie wkroczyli do "szpitala" i rozstrzeliwali kazdego,a ona uchowala sie,no i ten ssman ,ktory mial uratowac Wiktora a nadal w 1945 r siedzial za stolem i wydawal polecenia..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po wojnie potrzebna by艂a administracja, wi臋c i ssowcy czasem znale藕li robot臋. film jak film, ogl膮da艂em i poniewa偶 nie by艂 to dokument, traktowa艂em go jako niez艂膮 rozrywk臋. Bo by艂 niez艂y. a te historie w nim wszystkie mog艂y by膰 prawdziwe, jednak debaty po nie ogl膮da艂em, bo nie mog艂em 艣cierpie膰, jak kra艣ko spiewa艂 , 偶e najwi臋ksza zbrodnia czyli holokaust nie by艂a w tym filmie wyeksponowana :( czy偶by kra艣ko by艂 偶ydem??????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziadek Kra艣ki by艂 g艂贸wnym
ideologiem komuny w TV , tak 偶e mo偶liwe 偶e ma wysokie st臋偶enie cukru w cukrze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Frajer??
pi膮ta my艣l Czy te偶 was zbulwersowa艂 ten niemiecki mini serial? Co jest w naszym narodzie, 偶e zawsze ostatecznie l膮dujemy w roli ofiary. Niemcy zmanipulowali widza, kt贸ry niewiele wie o historii, tylko dlaczego znowu naszym kosztem? Skoro to serial poczekajmy na kolejne odcinki. Ja we wczorajszym nic szczeg贸lnego nie widzia艂em. Mog艂o si臋 zdarzy膰 偶e akurat w jednym oddziale AK by艂o takie a nie inne nastawienie Cz臋sto zale偶y to od dow贸dcy. Dlaczego uwa偶asz ,偶e nic takiego nie mia艂o miejsca Znanych jest wiele przyk艂ad贸w nienawi艣ci Polak贸w do innych religii czy narodowo艣ci I TO DO DZI艢 Patrz Cyganie,Czeczeni itd

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
'Co jest w naszym narodzie, 偶e zawsze ostatecznie l膮dujemy w roli ofiary.' mamy wspania艂ych s膮siad贸w : 艃iemc贸w prawdziwych s膮siad贸w i 呕yd贸w -s膮siad贸w zasiedzia艂ych na terenie naszego panstwa 偶yj膮c kiedy艣 oddzielnie czyli pa艅stwo w pa艅stwie , a teraz rz膮dz膮c Polakami i udajac Polak贸w , kt贸rzy zawsze robili nam i dalej robi膮 ko艂o d**y

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tam jest ich 3 % a u nas , ze tego czym si臋 czasami chwal膮 ok. 3 XXX tego :D:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰.1
Jak tu nie pos膮dza膰 nas o antysemityzm gdy w prawie ka偶dej rozmowie pojawia si臋 w膮tek rz膮dz膮cych 呕yd贸w, i z艂o艣liwe komentarze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a czy stwierdzenie faktu 偶e
偶ydzi rz膮dz膮 wsp贸艂czesn膮 Boloni膮 , to antysemityzm ???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
komentarz na temat zyda, nawet z艂osliwy to nie jest antysemityzm. Ludzie wiecej my艣lenia prosz臋. A poza tym, w moim kraju mog臋 nie lubi膰 kogo mi sie tylko chce i wszystkim ch.j do tego. Maj膮 swoj kraj, to niech tam domagaja sie szacunku.!!!!!!

Udost臋pnij ten post

jak dla mnie to panowie we wczorajszej dyskusji po filmie temat w艂a艣ciwie wyczerpali. niemcy chc膮 si臋 podzieli膰 tym g贸wnem, jakim by艂 holokaust, z innymi narodami i tym samym zrzuci膰 z siebie cz臋艣膰 winy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dobrze, 偶e nie wszystkimi ofiarami wojny, kt贸rych by艂o ponad 100 milion贸w. dziwne, ze wybiera sie 6 milion贸w i tr膮bi o nich, jakby 6 milion贸w by艂o w jaki艣 spos贸b wa偶niejsze, ni偶 pozosta艂e 94 miliony. Nawet dziecko wie, 偶e brak w tym logiki ....

Udost臋pnij ten post

zaplanowane i przeprowadzone z zimn膮 krwi膮 ludob贸jstwo konkretnej grupy na tle rasowym i ideologicznym to jednak co艣 troch臋 innego ni偶 suma ofiar wojny po obu stronach. 1 poza tym, w filmie pokazano to tak, jakby w obozach - w dodatku istniej膮cych na terenie polski - byli wy艂膮cznie 偶ydzi i jakby polacy temu masowemu mordowi przyklaskiwali, a tymczasem sami byli艣my ofiarami. 1 no ale jak to konsultant historyczny filmu (niemiecki 偶yd) powiedzia艂: to nasz film i pokazali艣my histori臋 tak jak nam si臋 podoba艂o, mo偶ecie nas w d**臋 cmokn膮膰 - bo taki mniej wi臋cej sens mia艂a jego wypowied藕.

Udost臋pnij ten post

a mnie zainteresowali aktorzy graj膮cy polak贸w - t臋 alin臋 i jerzego. laska jest z pochodzenia ukraink膮, a kole艣 urodzi艂 si臋 w uk. 1 linki do filmwebu wklei膰 chcia艂am, ale mi wylaz艂o, 偶em spamer :(

Udost臋pnij ten post