Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy chodzenie do kościoła to uległość, słaba osobowosc?

Polecane posty

Gość gość

w koncu posrednio jestesmy od kogos uzaleznieni, rządzi nami kosciol i ksiadz....

Gość gość
Mysle, ze to czesto przyzwyczajenie..jak u moich rodzicow: niedziela - obowiazkowo msza swieta..i tak Cale zycie.

Gość gość
wierzę, chodzę do kościoła = silna osobowość wierzę, nie chodzę do kościoła = słaba osobowość nie wierzę, nie chodzę do kościoła =silna osobowość nie wierzę, chodzę do kościoła = słaba osobowość

Gość gość
A ja wierze, ale nie biore udzialu w co niedzielnych spotkaniach w kosciele. Ide, kiedy mam do `pogadania z Bogiem` i nie w niedziele, bo tak ktos wymyslil i nie zeby posluchac wywodow z ambony. Dla mnie Kosciol nie ma nic wspolnego z wiara, Bog jest wszedzie.

Gość gość
pogadać z Bogiem dobrze, przyjąć ciało Chrystusa obciach, taka jest twoja wiara

Czesc towarzystwu. Ja wlasnie wrocilem z kosciola, a mam bardzo silna osobowosc i nie jestem ulegly. Pozdrawiam i zycze dobrego dzionka.

Gość gość
Nie mowie, ze to obciach! chodzisz twoja sprawa. ``Cialo Chrystusa``,dla mnie to tylko oplatek.

Gość ość g
Kościół jest dla ludzi którym brak sensu istnienia nie pozwala żyć normalnie. Ludzie pragną wierzyć że zostali powołani do wyższych celów niż jedzenie, sranie, spanie. I jeśli sami nie potrafią nadać sensu swojemu życiu to idą do kościoła, bo tam są czymś więcej niż tylko nic nieznaczącą we wszechświecie fabryką odpadów.

Chodzimy do kosciola, poniewaz wierzymy w Boga i czujemy wspolnote. Osoba niewierzaca nigdy tego nie zrozumie. Ja chodze do kosciola co niedziela, a bywa ze nawet w tygodniu zajrze na kilka minut, zeby zobaczyc co sie dzieje w mojej parafii, pomodlic sie, porozmawiac. Kosciol to wiara, wspolnota, a takze wspaniala przygoda.

Gość gość
Znowu ta ciota maciuś na forum...

Gość gość
Na dzieci przyszedł się pogapić, chory s*******n !

Bylem dzis nawet u spowiedzi i przyjalem komunie swieta. Naladowalem akumulatory i mam sile na caly kolejny tydzien.

Gość gość
zauważyłam ze dla niektórych kościół jest tylko przykrywką żeby wyrwać ładne laski...

Gość gość
Ja jestem osoba wierzaca i szanuje tych ktorzy uczeszczaja do kosciola. Dlaczego praktykujacy uwazaja niepraktykujacych za niewierzacych? Chodzilam jako nastolatka, ale nigdy nie czulam wspolnoty.

Praktykujacy nie uwazaja niepraktykujacych za niewierzacych tylko za ludzi zagubionych i slabej wiary (o ile wierza ofc).

Gość gość
Zauważcie ile ludzi na całym świecie popełnia świętokradztwo bo przyjmą komunię św. bez spowiedzi bo: rodzina czy nawet sąsiadka patrzy,tzw. "tak trzeba": na ślubie,pogrzebie,chrzcinach. Np. w Meksyku powszechne jest zabijanie ludzi przez karaterę a w niedzielę przyjmowanie komunii bo taka jest tradycja

A jesli nie czujesz wspolnoty, to moze zmien parafie. U nas jest wspolnota, to sie czuje i przeklada sie pozniej na stosunki na osiedlu.

Gość gość
Zgadzam się z Maćkiem. Jestem wierząca i chodzę do kosciola i nawet nie wiecie jaką mam silna osobowość, mój mąż sam nie wie czy wierzy, do kosciola nie chodzi i uwierzcie, ze łatwiej byłoby mi nie chodzić niż odpierać jego ataki itp.

Gość gość
W to akurat nie uwierze...ale dobra. Pisales:Chodzimy do kosciola, poniewaz wierzymy w Boga , dlatego zadalam to pytanie. Ja tez wierze...i nie jestem zagubiona...swiadoma.

W co nie uwierzysz? Te same osoby co w kosciele spotykam pozniej na ulicy, w sklepie itp. Jak sie chodzi iles lat do jednego kosciola, to sie tworza rozne wiezi. Pozniej jakos nie mam problemu, zeby zrobic zakupy w sklepie osiedlowym za 50 zl nawet jak zapomnialem portfela i powiem, ze przyniose jutro, bo my sie wszyscy znamy miedzy innymi z kosciola i wiemy, ze mozemy sobie ufac i na siebie liczyc. Na tym polega wspolnota. My opieramy sie na wartosciach pozytywnych, my cos tworzymy. Antyklerykalowie opeiaraja sie na doznaniach negatywnych, na niszczeniu. Taka miedzy nami roznica:)

Gość gość
Ja, ten gość co popiera Maćka. Jak dla mnie albo się wierzy, wtedy Biblia, Słowo Objawione jest dla Ciebie wyznacznikiem, a tam jak byk pisze, że to sam Chrystus ustanowił Eucharystie i powiedział"to czyńcie na moją pamiątkę". Wiec takie wierzenie nie praktykowanie, to takie coś że niby wierzę, ale...w to co mi pasuje.

Jesli wierzysz, a nie chodzisz, to Twoja sprawa, choc dla mnie jest to lekkie bladzenie. Idziesz w dobrym kierunku, ale troche na okolo. Nie mowiac juz o tym, ze tracisz sporo fajnych przezyc.

Gość gość
Maciek: a dlaczego slabej wiary, nie rozumiem? Moja wiara jest tak samo silna jak i twoja, przeciez wierze tak samo jak i ty, tylko nie akceptuje Kosciola. Nie chce juz pisac dlaczego...uwazam wiare za sprawe bardzo osobista a temat ten to ``to temat woda``. Pozdrawiam

Gość gość
maciuś uważa się za lepszego od innych i ot cała tajemnica.

Gość gość
A taka ładna dziewcionka (wysoka szczupła naturalnie blond-włosa niebieskooka blondynka) dzisiaj zbierała w kościele obok wyjścia na wyjazd na misję do Afryki, ale miałem 10 zł i dużo ludzi się przewijało więc i tak bym nie zagadał a tylko kasę stracił to jej nie dałem, ale jak bym miał 5zł to bym jej chętnie rzucił

No w porzadku, ale ja jestem katolikiem i my "uprawiamy" nasza wiare w ramach kosciola katolickiego. Wynika to takze z polskiej tradycji. Katolicyzm jest scisle powiazany z polskoscia. Mozna nawet powiedziec, ze katolicyzm jest esencja polskosci. A ja jako polski patriota mam zapisany katolicyzm z moim polskim DNA:) To jest dla mnie tak oczywiste, ze brak mi slow na wyjasnienie tego;)

Gość gość
Pytanie do Maćka za 100 punktów: piszesz wprost, że mieszkasz z dziewczyną = spicie w jednym łożku, uprawiacie seks. Byłeś dzisiaj do spowiedzi = rozumiem, ze wyspowiadales sie z grzechu nieczystosci I wspolzycia przedslubnego. I co teraz? dziewczyna sie wyprowadzi, pojdzie do salonu, czy moze po prostu znów popelnisz ten grzech dzien po spowiedzi? To jest własnie hipokryzja w czystej postaci, której nigdy nie zaakceptuję, Pomijam juz fakt, ze nie wiem czy wiesz, ale wg przykazan I nauki KK para mieszkajaca ze soba bez slubu popelnia dodatkowy grzech - zgorszenie innych.

Gość gość
Gościu z 11.44 a w co ty wierzysz? Świadomie?

Gość gość
Ja mam na to dla was sposób gdy maćka albo jego dziewczynę najdzie ochota niech jedno z nich zamknie się na pół dnia w piwnicy aby złe nieczyste myśli z siebie wyrzucić:D