Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy chodzenie do kościoła to uległość, słaba osobowosc?

Polecane posty

Gość gość
Mciek B. Nie jestem masonem, tylko mlodym polskim intelektualista, mieszczaninem, konserwatywnym katolikiem i tradycjonalista, pochodzacym z wierzacej rodziny o tradycjach wojskowych, w tym ulanskich. Zrob chociaz 7% dobrych uczynkow, ktore ja robie, to wtedy powaznie pogadamy o zyciu. x hahahahahahaha! ale się uśmiałem ! dobre to , co za głupiutki dzieciaczek! Jajcarz z tego Maciusia :D

" Osoba niewieżąca nie rozumie wspólnot które budowane są na zakłamaniu." Nie wnikam, nas raczej nie interesuja stany emocjonalne osob nieiwerzacych i nie zalezy nam na ich akceptacji czy uznaniu:) To ich sprawa co o nas mysla:)

Gość gość
Jak najbardziej ja też mam korzenie wojskowe i byłem wychowany w tradycyjnie katolickiej rodzinie, w każdą niedziele i święta chodzę do kościoła, moja żona i ja zachowaliśmy wstrzemięrzliwość co nie było trudne bo oboje mamy wartosci katolickie głęboko w sercu, poza tym pojawiam się na wszystkich manifestacjach Narodowych i religijnych, w czasie hymnu odpalamy race na cześć bohaterów Narodowych!

"Ateizm to też wiara - tyle że w to że Bóg nie istniejeI" Prawdziwy ateista nie dopuszcza istnienia Boga:) Jesli ktos zajmuje sie Bogiem, to nie jest ateista, bo dopuszcza jego istnienie:) Mylisz ateizm z antyreligijnym fanatyzmem:)

"Wspaniała przygoda kojarzy mi się raczej z jakąś wspinaczką górską niż z siedzeniem w ławce i słuchaniem księdza. Ale może to ja jakiś dziwny jestem D:" Spoko, a mi kojarzy sie z duchowymi doznaniami i uczestniczeniu w naszej katolickiej wspolnocie:) Naprawde wspaniala przygoda:)

"A to niby czemu?? Bo ktoś księdzu kasy nie dał? Czyżby jedynym wyznacznikiem bycia zagubionym było to czy ktoś dał na tacę czy nie??" A ktos tak napisal? Jak nie bedziesz sam sobie odpowiadal na zadawane przez siebie pytania, to moze i bedziesz wiecej wiedziec:)

"Już widzę te wytworzone więzi z menelami spod sklepu którzy na msze uczęszczają" Akurat menele spod sklepu nie uczeszczaja na msze w mojej parafii, co zreszta jest znamienne i pokazuje z jakiego srodowiska rekrutuja sie tak zwani "ateisci" hehe;)

"Ja też nie miewam problemów żeby zrobić zakupy w sklepie OSIEDLOWYM jak kasy nie wzięłem mimo bycia ateistą." Gratuluje.

"To się nazywa zaufanie i nie ma nic wspólnego ze wspólnotą bo skoro codziennie robię w danym sklepie zakupy to ekspedienci mnie znają a w miarę upływu czasu zaczynają ufać" U mnie wynika to ze wspolnoty katolickiej, poniewaz spotykamy sie co niedziela w kosciele, rozmawiamy przed msza i po mszy. Wiemy o co kaman;)

"Prawdziwy ateista nie dopuszcza istnienia Boga " I Nie tyle nie dopuszcza co wie że go nie ma :D I "Jesli ktos zajmuje sie Bogiem, to nie jest ateista, bo dopuszcza jego istnienie" I Wychodząc z takiego założenia botanik zajmujący się w wolnej chwili zbieraniem znaczków nie jest botanikiem bo dopuszcza do siebie nie tylko botanikę?? :D :D I " Mylisz ateizm z antyreligijnym fanatyzmem" I Jak ateista prowadzi dyskusję o religii to już fanatyk antyreligijny?? Wychodząc z takiego założenie jesteś fanatykiem religijnym skoro dyskutujesz o ateistach, ba mało tego sam zdefiniowałeś w swojej nieomylności kim jest ateista :D Pogrążasz się coraz bardziej :D

"Jakim niszczeniu?? W*****a ich poprostu że KK jest utrzymywany z ICH podatków. Ty byłbys zadowolony gdybyś musiał płacić za coś z czego nie korzystasz??" Jest wiele rzeczy, za ktore place, a z nich nie korzystam. Takie jest zycie.

"Katolicyzm nie wynika z polskiej tradycji to nie w Polsce ustanowiono tą religię." Tradycja to jest cos co sie ksztaltuje przez wieki, a nie jest ustanawiane jednorazowo:) Polska w 966 r. przyjela chrzest i od tamtego czasu jestesmy panstwem chrzescijanskim:)

Gość gość
to biedny maciuś w Iranie, Afganistanie i Somalii już by wisiał w centrum miasta lub zostałby ukamieniowany na szubienicy za g***t na niepoślubionej kobiecie

"Co ma wspólnego patriotyzm z katolicyzmem??" Bardzo wiele. Katolicyzm jest esencja polskosci, mozna tez powiedziec, ze dzieki kosciolowi Polska w ogole przetrwala:) Kosciol zawsze stal po stronie polskosci, dlatego postawy katolickie i postawy patriotyczne w polskich realiach zazwyczaj sie pokrywaly i nadal pokrywaja.

Gość gość
"Ateizm to też wiara - tyle że w to że Bóg nie istniejeI" ­ A niegranie w piłkę to też sport. Jeden katol na forum głupszy od drugiego :D

" A ktos tak napisal? " I Tak wynika z tego co piszesz. Bo czym się różni szczera rozmowa z Bogiem w domu od szczerej rozmowy z Bogiem w kościele? Podpowiem ci - w domu nikt z taca nie chodzi i kasy nie zbiera :D I "Jak nie bedziesz sam sobie odpowiadal na zadawane przez siebie pytania, to moze i bedziesz wiecej wiedziec" I Dla mnie jak na końcu zdania jest ? to to jest pytanie a nie odpowiedź. Zgadza się?? :D I " Akurat menele spod sklepu nie uczeszczaja na msze w mojej parafii," I W Twojej co nie znaczy że nie uczęszczają I "co zreszta jest znamienne i pokazuje z jakiego srodowiska rekrutuja sie tak zwani "ateisci" hehe" I Podejdź do tych meneli i zapytaj czy wierzą w Boga. Stawiam na to że powiedzą że tak. A jak zabłysnąć chciałeś to trzeba się było brokatem wysmarować - otrzymałbys lepszy efekt bo porównanie ateistów do meneli - to trochę desperackie, chamskie i takie dosyć niekatolickie zagranie :D I "U mnie wynika to ze wspolnoty katolickiej, poniewaz spotykamy sie co niedziela w kosciele, rozmawiamy przed msza i po mszy." I Czyli chcesz mi wmówić że jak ktoś robi codziennie zakupy w tym sklepie ale do kościoła nie chodzi to nie dostanie nic jak portfela zapomniał?? Iście katolickie - nie okazać miłosierdzia mimo tego że Bóg każe je okazywać :D

"A niegranie w piłkę to też sport." I Chcesz przykładu inteligencie?? Kibicowanie- też sport mimo że się w piłkę nie gra. "Jeden katol na forum głupszy od drugiego" Oświecę Ciebie -jestem ateistom

"Nie tyle nie dopuszcza co wie że go nie ma" Zgadza sie. Dlatego osoby, ktore sa antyreligijnymi fanatykami, tak jak Ty, w rzeczywistosci nie sa ateistami:) Gdybys byl ateista, to nie emocjonowalbys sie tak tymi sprawami, a jest odwrotnie - uaktywniasz sie w prawie kazdym temacie dotyczacym wiary, kosciola itp:) To tak jakby ktos, to nie wierzy w UFO zakladal codziennie tematy o kosmitach i udowadnial tam swoje tezy;) Zakałapućkałeś sie juz w tym wszystkim troche;)

Gość gość
" mozna tez powiedziec, ze dzieki kosciolowi Polska w ogole przetrwala Kosciol zawsze stal po stronie polskosci, dlatego postawy katolickie i postawy patriotyczne w polskich realiach zazwyczaj sie pokrywaly i nadal pokrywaja." ­ Ale z ciebie niewykształcony dureń, maciusiu. Trzeba było nie spać na lekcjach historii albo chociaż samemu coś czytać poza Gościem Niedzielnym. A jak nie masz na to czasu bo gapisz się na dzieci w kościele to chociaż przeczytaj to: https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=17525

Gość gość
"Kibicowanie- też sport mimo że się w piłkę nie gra." ­ Buhahahahahaha!

"Wychodząc z takiego założenia botanik zajmujący się w wolnej chwili zbieraniem znaczków nie jest botanikiem bo dopuszcza do siebie nie tylko botanikę??" Ty nie zajmujesz sie tym w "wolnej chwili", tylko uaktywniasz sie w prawie kazdym temacie tego dotyczacym, masz antyklerykana fiksacje, czasami wrecz mysle, ze antyklerykalizm to cale Twoje zycie;)

"Jak ateista prowadzi dyskusję o religii to już fanatyk antyreligijny??" Nie, jak ateista prowadzi dyskusje o religii, to jest ateista, a jak fanatyk religijny prowadzi dyskusje o religii to jest fanatykiem religijnym. "Wychodząc z takiego założenie jesteś fanatykiem religijnym skoro dyskutujesz o ateistach, " Nie dyskutuje o ateistach, sa mi zupelnie obojetni. Ty natomiast dyskutujesz o katolikach:)

"Tak wynika z tego co piszesz." Nie, to wylacznie Twoje wlasne dopowiedzenia i fantazje:) "Bo czym się różni szczera rozmowa z Bogiem w domu od szczerej rozmowy z Bogiem w kościele?" Uczestniczeniem we wspolnocie religijnej:) "Podpowiem ci - w domu nikt z taca nie chodzi i kasy nie zbiera " Nie ma obowiazku dawania na tace, ja robie to dobrowolnie, bo chce zeby moja parafia byla bogata i zyla dostatnie. Dzieki temu mamy super kosciol, jest dobre naglosnienie i zawsze jest wszystko dobrze zorganizowane.

"Dla mnie jak na końcu zdania jest ? to to jest pytanie a nie odpowiedź. Zgadza się?? " Jak nie bedziesz sam sobie odpowiadal na zadawane przez siebie pytania, to moze i bedziesz wiecej wiedziec.

"W Twojej co nie znaczy że nie uczęszczają " Tak, w mojej nie uczeszczaja. Pisalem o swojej parafii i o naszej lokalnej wspolnocie religijnej.

"Podejdź do tych meneli i zapytaj czy wierzą w Boga. Stawiam na to że powiedzą że tak." Nie interesuje mnie wiara postronnych osob. "A jak zabłysnąć chciałeś to trzeba się było brokatem wysmarować - otrzymałbys lepszy efekt bo porównanie ateistów do meneli - to trochę desperackie, chamskie i takie dosyć niekatolickie zagranie" Nie chcialem zablysnac, tylko napisalem, ze w mojej parafii menele spod sklepu nie chodza na msze, co jest zreszta znamienne i pokazuje z jakiego srodowiska rekrutuja sie tak zwani "ateisci".

"Czyli chcesz mi wmówić że jak ktoś robi codziennie zakupy w tym sklepie ale do kościoła nie chodzi to nie dostanie nic jak portfela zapomniał??" Jesli nie bedziesz sam sobie odpowiadal na zadawane przez siebie pytania, to moze i bedziesz wiecej wiedzial;)

Gość gość
Jakby maciuś miał wokół siebie pobożnych sąsiadów to by go tam wykastrowali aby nie popełnić grzechu przyzwolenia na zło jakie popełnia ze swoją lubą

Ja jestem chodzacym dobrem, wszyscy sasiedzi mnie lubia, a starsze panie nawet machaja reka z daleka.