Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

jak przemówić do rozsądku?

Polecane posty

Gość gość

Postaram sie jak najkrocej opisac sytuacje i przepraszam za brak polskich znakow. Moje starsza siostra (31lat) planuje zajsc w ciaze, tzn przyznala mi sie, ze od kilku miesiecy jedynym "zabezpieczeniem" jest stosunek przerywany, jak wpadnie z mezem, to "luzik". Problem jest taki, ze od trzech lat jest bezrobotna, nie szuka pracy "bo i tak nic nie znajdzie", jej maz zarabia malo (1800netto, nie ma matury ani ambicji by zdobyc jakies kwalifikacje i moc wiecej zarabiac), mieszkaja z rodzicami. Nie wiem jak z nimi rozmawiac, uwazam ze jest za wczesnie na dziecko. Nie dokladaja sie rodzicom w ogole do rachunkow, nawet jedzenia nie kupuja i jeszcze wychodza z zalozenia, ze finansowo zawsze rodzice pomoga. Siostra nie sprzata, nie gotuje, nie pomaga mamie, tylko 2x w roku z okazji swiat ruszy tylek, wiec ma nadmiar czasu by zajac sie dzieckiem. Uwazam, ze powinni sie wyprowadzic od rodzicow i sprobowac doroslego zycia, bo nigdy nie mieszkali sami. Dopiero gdy naucza sie funkcjonowac bez pomocy rodzicow i bedzie ich stac finansowo, zeby samemu utrzymac maluszka, moga decydowac sie na dziecko. Moje argumenty sa "gowniane", bo jestem "przemadrzala paniusia, co poszla sobie na studia i sama jest na utrzymaniu rodzicow", a im to wytykam (ale ja mam 22lata, studiuje dziennie i jestem na etapie zdobywania doswiadczenia zawodowego, tzn kolejny bezplatny staz...). W jaki sposob moge przemowic im do rozsadu, zeby zaczeli cos robic ze swoim zyciem, a potem dziecko...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować