Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaDominika

Zapalenie oskrzeli a podwórko

Polecane posty

Gość mamaDominika

Witam! Czy dziecko które ma zapalenie oskrzeli może wychodzić na podwórko? Synek - 2,5 roku - zagorączkował w niedzielę (bez innych objawów) i okazało się,że to zapalenie oskrzeli. Dostał antybiotyk i już w poniedziałek nie miał gorączki. Nie kaszle, nie ma kataru. Szaleje jak zdrowy i beczy na podwórko. Mieszkamy na wsi, mamy swoje podwórko, jest 21 stopni. Można wyjść? W stresie zapomniałam zapytać lekarza...

Gość gość
moj mial kilka razy i zawsze te 5 dni siedzial z antybiotykiem w domu, bo niestety ale moze sie nabawic zapalenia pluc, nie wiem czy wiesz ale takie choroby sa tez bezobjawowe,czyli bez goraczki,kataru czy kaszlu a tylko osluch czy rtg stwierdzi chorobe.... Ja bym nie ryzykowala - zorganizuj mu w domu zabawy,gry, rysowanie, malowanie farbkami, nawet rekami - dzieci lubia sie paplac:P wycinanie,przyklejanie, budowa klockami itp by go zajac czyms:)

Gość hahankaja
jest osłabiony, więc lepiej zostać w domu.

Gość mamaDominika
No osłabiony to nie jest napewno:D Tak szaleje,że się zastanawiam skąd on ma tyle energii - ja nie daję rady a ten wariuje;) Znajoma położna powiedziała,że można wyjść na 30 minut - dziecko się przewietrzy, naczynka się obkurczą. Tym bardziej,że nie ma gorączki i nie kaszle. No ale może lepiej nie wychodzić - w piątek idę na kontrol i zobaczymy co tam w tych płucach się dzieje.

Gość kultureczka
Zapalenie płuc może być bezobjawowe. (np. płatowe) Zapalenie oskrzeli ZAWSZE ma jeden objaw - kaszel (mniejszy lub większy). To fizjologia. Podrażnione oskrzela, płyn - i jest kaszel. Jeśli dziecko nie kaszle to nie wiem czy to jest zapalenie oskrzeli.

Gość gość
no właśnie, a gdy dziecko nie kaszle i nie ma kataru, a ewidentnie oddech jest "warkoczący" jak traktor i raz tak jest a raz nie, to co to może być? dodam jeszcze, że sama słyszę, że to jest z oskrzeli

Gość gość
"warkoczący" oddech może sugerować np. wiotkość krtani. Też nigdy nie spotkałam sie z tym by przy zapaleniu oskrzeli nie było kaszlu:/ Podobnie gdy do tego jeszcze oddech jest czysty. No ale skoro lekarz usłyszał coś w oskrzelach a antybiotyk działa bo dziecko przestało gorączkować to chyba dobrze?

Gość gość
Można w dobrej cenie kupić inhalator Novama Familino Pro z irygatorem w komplecie. Nam się super sprawdza a korzystamy często, czy ja z mężem, czy dzieciom się taką terapię czasami zrobi. Pracuje z różnymi rodzajami leków (byle byłyby do podawania wziewnie). Można sobie dopasować wielkość cząsteczki leku do dróg oddechowych – górnych, dolnych.

Gość gość
Od jakiegoś czasu korzystam z inhalatora Novama Familino Pro w domu i sobie chwalę. Prosta intuicyjna obsługa, proste czyszczenie, fajnie że jest tutaj w zestawie specjalna końcówka do irygacji, można sobie oczyścić nos czy zatoki z wydzieliny i normalnie oddychać.

Gość gość
Dnia 4.12.2018 o 10:53, Gość gość napisał:

Od jakiegoś czasu korzystam z inhalatora Novama Familino Pro w domu i sobie chwalę. Prosta intuicyjna obsługa, proste czyszczenie, fajnie że jest tutaj w zestawie specjalna końcówka do irygacji, można sobie oczyścić nos czy zatoki z wydzieliny i normalnie oddychać.

Na zapalenie oskrzeli też polecam inhalacje tym inhalatorem

Gość Gość

Polecę Familino którego sama używam, dokładnie jak działa i jak jest zbudowany masz rozpisane na stronie producenta -novamed.pl/novama-familino-by-flaem-z-dozywotnia-gwarancja. Super poręczny i wygodny inhalator do pracy ciągłej. Stosuję u siebie, u dzieci, w obu przypadkach aerozol się sprawdza tak samo dobrze.

Gość arrt
Dnia 11.07.2019 o 13:31, Gość Gość napisał:

Polecę Familino którego sama używam, dokładnie jak działa i jak jest zbudowany masz rozpisane na stronie producenta -novamed.pl/novama-familino-by-flaem-z-dozywotnia-gwarancja. Super poręczny i wygodny inhalator do pracy ciągłej. Stosuję u siebie, u dzieci, w obu przypadkach aerozol się sprawdza tak samo dobrze.

tez polecam