Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Żywia83

urlop macierzyński a umowa na zastępstwo

Polecane posty

Witam forumowiczki, potrzebuję jasnej konkretnej rady i odpowiedzi. Od pół roku pracuje na umowę zastępstwo za dziewczynę(poszła na l4 i dodatkowo teraz w czerwcu urodziła dziecko- więc jeszcze przez rok jej nie będzie). Ja też planuje ciążę, chciałabym urodzić wiosną przyszłego roku. Czy będzie mi przysługiwał urlop macierzyński, jak długo i od kogo. Fora huczą wiadomościami ale są one zupełnie ze sobą sprzeczne, choć rzadko ale mówią podobnie. Jak do mnie ma się artykuł 177 kodeksu pracy. Mam beznadziejna sytuację z ta umowa, ale w dzisiejszych czasach to plaga. I niby polski mają się rozmnażać!? Chory system. W każdym razie proszę o pomoc i konkretne odpowiedzi. Co mam robić, żeby nie zostać bez środków do życia.

z tego co ja się oriętuje to będziesz miała przedłużoną umowe do dnia porodu nie dłużej, a potem będzie ci płacił zus normalnie macierzyński.. z tego co piszesz dziewczyny za którą jesteś nie bedzie jeszcze rok czyli nawwet umowy nie będa musieli ci przedłużac bo sie wyrobisz w terminie :-)

A jeszcze jedno.. u mnie w pracy była dziewczyna zatrudniona na zastępstwo od października do końca czerwca w lutym zaszła w ciąze i poszla na zwolnienie w czerwcu dostała nowa umowe przedłuzoną do dnia porodu a potem zaprała dokumenty, swiadectwo pracy itp i dalej już poszła do zusu i zus płacił jej macierzyński

Gość gość
umowa na zastępstwo nie zostaje przedłużona do dnia porodu. W momencie w którym umowa sie kończy nie masz juz prawa do macierzyńskiego