Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko 9 miesiecy - nie siedzi samodzielnie, nie raczkuje

Polecane posty

Gość gość

nie siedzi jeszcze samodzielnie- podtrzymywane owszem, a tak to po chwili leci na bok lub do przodu. nie raczkuje do przodu, tylko przesuwa sie wokol wlasnej osi. myslicie, ze ma jeszcze czas? jak bylo u Waszych dzieci?

Gość gość
Wg mnie ma jeszcze czas.

Gość gość
Moj ma 8 miesiecy za 2 dni i juz wstaje i chodzi trzymajac sie barierek lub pchacza. Siadac potrafil juz w 6 miesiacu. Wiem zaraz mnie zaskrzecza ze sie chwale :/

Gość gość
Twoje dziecko nie ma czasu!!!! Jak najszybciej skontaktuj się z neurologiem dziecięcym. W tym wieku dziecko powinno już siedzieć samodzielnie i pewnie. Z raczkowaniem jest różnie, jedne dzieci raczkują, inne od razu stają na nogi. Tym nie musisz się przejmować. Ale siedzieć już powinno!!!!

Gość gość
Ty heloiza. Tobie chlopa brakuje.albo chlopow. Nie pierwszy raz cie widze na kafeterii. przenies sie na inne wątki.moze znajdziesz kogos do przytulania.

Gość gość
mojej koleżanki córka usiadła samodzielnie po 9 m-c, nie raczkuje, teraz ma około 11 m-cy i podtrzymywana staje na nóżkach... jest słabiutka ale ja przyczynę widzę w tym,że ona wcale jej nie nosiła na rękach, dziecko tylko wciąż leżało a teraz siedzi tak nie raz po 2-3 g bez wyciągania np z wózka.nie jestem za tym by cały dzień nosić na rękach ale trochę trzeba, dziecko ćwiczy kręgosłup i równowagę. jeśli twoje dziecko jest noszone a mimo to jest słabe to może porozmawiaj z lekarzem.

Gość gość
Mysle, ze ma czas. A rozmowa z lekarzem nie zaszkodzi skoro Cie to martwi. Moja w tym wieku wstawala, raczkowala i siadala sama, ale znam tez dzieci, ktore zaczely pozniej i normalnie sie rozwijaja.

Gość magda260194
Każde dziecko jest inne, nie można niczego na siłe, ale jednak zgodzę sie z tym że dzieciątko pewnie bardzo dużo leży i rzadko jest noszone na rękach i dlatego też maluch ma słaby kręgosup, bo gdy dziecko trzymane na rękach w pozycji pionowej ono się jednak troszeczke samo ze sobą siłuje bo prubóje sztywno trzymać swoją główke, oto cały sekret. :) pozdrawiam drogie Panie.

Na pewno nie zaszkodzi skonsultować z lekarzem. I nie ma co rozpaczać! :) Może ma czas, nie wiem, dzieci rozwijają się różnie. Jedne szybciej, książkowo, inne później. Zależy czy jest grubaskiem, czy nie. Grubszym dzieciom trudniej siedzieć. Przede wszystkim niech ćwiczy siadanie. Mój synek zaczął/za radą doktor/ ćwiczyć siadanie podnoszony za rączki do przodu mając 5 miesięcy, a gdy miał 6 siedział już super... ale ogólnie on wszystko od zawsze robił szybko :)

Gość szkotka uk
ja nie nosilam corki na rekach praktycznie wcale - lezala na brzuszku caly czas na dywanie i tam sie z nia bawilam. Autorko a czy Twoje dziecko czesto lezy na brzuszku? Moja corka praktycznie caly dzien mogla tak przelezec. Nawet polozna sie dziwila ze majac kilka dni podnosi glowke do gory lezac na brzuszku

Autorko moje dziecko urodziło się w 35tc ma skończone 5 mcy i od 2-4 tygodni dobrze nie pamiętam, robi dokładnie to samo co Twoje 9cio miesięczne dziecko. gdy pełza nogi i pupę ma tak ustawione jak do raczkowania-od jakiegoś tygodnia. Udaj się neurologa dziecięcego, prywatnie, jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic mam namiar na dobrego lekarza, który prowadzi mojego wcześniaka. Konsultacje zlecone właśnie przez wcześniactwo. Wizyta 100 zł

szkotka uk, mój syn na brzuchu daje się kłaść od jakiś 2óch miesięcy, wcześniej była histeria... Uważam, że to nie ma nic wspólnego z kładzeniem na brzuchu. Mój się naprawdę nie dał. Moim zdaniem dziecko autorki powinna zobaczyć neurolog

Gość wifigdańsk
jak dla mnie to powinno juz chyba siedziec.nie musi jeszcze biegac ale siedziec powinno.kolezanki coreczka staneła o wlasnych siłach w 7 msc.moja jeszcze wczesniej ale to dlatego ze moja byla ciagle w ruchu-albo na rekach albo na podlodze wyscielanej miekkimi kołdrami i kocami.i szybko nauczyla się stawac bo ja ją bralam do siebie np do kuchni i robilam w kuchni a ona na podlodze uczyla się piąć w górę. nigdy nie leżałą godzinami w łózeczku ani w wózku,zawsze byla na rekach,przytulona,bliska a ja potrafilam wszystko zrobić (potem musialam sięgnać po nosidełko:))

Gość gość
Miałam podobnie. Syn późno siadał, raczkował, chodził. Wszystko później niż rówieśnicy. W wieku 5 lat był niski i nadal jest. Po serii badań okazało się, że wiek kości jest niższy niż faktyczny czyli nadgoni dopiero jak przestanie rosnąc. Miał badaną tarczycę, był pod kontrolą neurologa i ortopedy. Na pewno tego tak nie zostawiaj!

Gość gość
yhy a tu sami lekarze siedza i radzą. Kazde dziecko jest inne.Sa dzieci które pewne umiejetnosci zdobywaja w pol roku a inne w 8 m-cy. Niedajcie sie zwariowac. A dziecko autorko kladzie sie z brzucha na plecki? łapie raczka za stópki i wkłada do buzi? Moze jest gadułką? Moje własnie gadułami są i kazdy sie dziwił ze w rok gadały bardzo duzo i ładnie ale co w zwiazku z tym?poszły w rok i 2 m-ce a teaz maja 6 i 9 lat i nic im nie brakuje/

Gość gość
do Bądź sobą nie jestesmy z wroclawia, ale nie mamy w sumie daleko. bede wdzieczna za podanie nazwiska waszego neurologa. pozdrawiam

Gość miiinnniiii
moja corka 18 lipca bedzie miala 9 m-cy i tez nie raczkuje, na razie siedzi...i nie robie paniki..z doswiadczenia, mam jeszcze 2 dzieci, wiem, ze ma jeszcze czas...kazde dziecko ma swoj wlasny plan postepow;)

Gość gość
to nie wyglda za dobrze, 6 miesieczne dzieci potrafia juz samodzielnie siedziec, wiadomo sa rozne odstepstwa ale gdyby naprawde z twoim malym bylboby cos nie tak to lepeij wczesniej zaczac leczenie niz pozniej.

Gość gość 898989
mój siedział jak miał chyba 7msc ,raczkował właśnie w wieku 9msc razem z podnoszeniem się... co do raczkowania tak nie każde raczkuje i o to sie myśle nie trzeba martwić ale że nie siedzi?? Raczej powinno juz siedzieć (choć wiadomo każde dziecko inne) ja bym NIE PANIKOWALA ale skonsultowała to z pediatrą..

Gość gość
slyszalam od lekarzy, ze dziecka nie powinno sie sadzac. samo powinno usiasc kiedy jest gotowe..