Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maciek B.

cechy "idealnej" partnerki

Polecane posty

Bez takich skrajności Maciej. Z nazistką byś pewnie nie był. A Ty jesteś z kobietą, której poglądów nie szanujesz. Dobrze, że ja jestem bezpartyjna i nie mam takich problemów.

Tu nie chodzi o przynaleznosc partyjna, tylko swiatopoglad w duzo szerszym znaczeniu. Podalem przyklad skrajny, bo na takich najlepiej sie wyjasnia zagadnienie. To nie jest tak, ze kazde poglady sa takie same, w znaczeniu tak samo dobre i wszystkie z zalozenia trzeba szanowac, bo "tak tzreba". Nie, nie kazde poglady zasluguja na szacunek. Jak ktos jest np. za aborcja, czyli wg ludzi o moim swiatopogladzie - za zabijaniem ludzi, to nie wyobrazam sobie, zebym mial szanowac takie poglady. To oczywiscie przyklad jeden z wielu.

Gość pomaranczowsza
maciek, ale pisales wczesniej, ze dzieci beda mogly poznac dwie strony medalu, czyli twoj swiatopoglad prawicowy i jej - lewicowy. a teraz, ze ma nic dzieciom nie opowiadac? ze jednak bedziesz chcial swoj swiatopoglad przeforsowac, a ona tylko bedzie narzedziem do robienia przy dzieciach i w domu, nie zas twoim najlepszym przyjacielem. hmmm...

Gość pomaranczowsza
a, i jeszcze masz nadzieje, ze ona przejmie twoj swiatopoglad. czyli liczenie na to, ze partner sie zmieni na takiego, jakbysmy chcieli. ja w takim zwiazku nie widze szans na rownosc, przyjazn i szacunek. widze natomiast szanse na frustracje i nieporozumienia. bo swiatopoglad dotyczy wszystkiego, nawet zwyklych codziennych spraw, nie tylko do jakiego kosciola, albo na jaka partie glosowac. np. ktos o pogladach

@pomaranczowsza: dzieci, za wyjatkiem przyjecia chrztu, co jest rzecza niedyskutowalna - beda mogly poznac 2 strony medalu. Wierze, ze beda na tyle madre, zeby swiadomie ocenic co jest dobre i sensowne, a co zle i glupie. A co ma nie opowiadac? Wiesz, ja bede staral sie moje dzieci wychowywac w tradycji chrzescijanskiej, w tradycji polskiej i zgodnie z prawda historyczna. To tak w duzym skrocie. Bede staral sie przekazywac te wartosci, ktore ja wyznaje. Oczywiscie bedzie tez miejsce na jej poglady, zeby pokazac roznice, ze sa ludzie ktorzy mysla inaczej i bedzie mozna to sobie porownac. Ale nie bedzie takiej sytuacji, ze np nie obchodzimy swiat, albo zamiast potraw swiatecznych robimy kuchnie azjatycka, czy innych dzikich pomyslow.

Gość pomaranczowsza
... urwalo sie ;) ktos utwierdzony w swieckim swiatopogladzie nie uwierzy nagle w istnienie bytow nadprzyrodzonych i tego typu kwiatki.

@pomaranczowsza: wiesz, radykalny feminizm, marksizm czy inne tego typu wariactwa zazwyczaj dosyc czesto przechodza z wiekiem, widze to po niektorych moich znajomych. Ale przyjazn i szacunek oczywiscie moze wystepowac mimo roznic. Mozna sie ladnie roznic, to jest wartosc i umiejetnosc. Rownosc oczywiscie nie, bo ja jestem zwolennikiem tradycyjnego modelu rodziny, opartego na patriarchacie. Malzenstwo to nie zwiazek partnerski.

Moze nie wierzyc w Boga, o ile bedzie uczsrniczyc w naszych swietach, jak to czyni wielu niewierzacych i nie bedzie utrudniala dzieciom praktykowania wiary.

Gość gość
Macku A co będzie jak żona będzie tłumaczyła dzieciom że zgodnie z prawda historyczną nie było zamachu w smolensku a kaczyński był jednym z najgorszych polityków w historii 3RP?

Gość pomaranczowsza
do lozka nie, ale przeciez nie samym lozkiem zwiazek zyje ;) ja po prostu nie wyobrazam sobie zwiazku, gdzie jakies tematy sa tabu, celowo sie je pomija, zeby tylko sie nie klocic. to nie jest pelna zgoda i partnerstwo, jesli jedna osoba poglady drugiej uwaza za glupie. jak rozmawiac na jakikolwiek temat dotyczacy ludzkiej egzystencji majac taka rozbieznosc? ma mtu na mysli chocby najzwyklejsze kwestie spoleczne. ale z tego, co czytam, to dziewczynie macka widac tez nie zalezy na zyciu rodzinnym zgodnym z jej swiatopogladem, bo przeciez wie na co sie szykuje, totez moze i faktycznie nie ma problemu :)

Gość tak to widzem
maciek twój problem polega na tym że swoje poglądy uważasz za jedynie słuszne a dla poglądów drugiej osoby robisz jedynie miejsce. To trochę pachnie fanatyzmem heh. A może to żona jedynie zrobi miejsce dla Twoich poglądów a będąc chrześcijanką,np protestantka będzie chrzciała ochrzcić dzieci dopiero w wielu 18 lat, i co wtedy?

Gość pomaranczowsza
a czy ona wie, ze to nie bedzie zwiazek partnerski, czy chcesz ja cichcem przemycic do swojego patriarchatu? ;) skrajny marksizm, feminizm czy katolicyzm moze z wiekiem przejsc, ale tez nie o tym mowa. mysle raczej o takim praktycznym, codziennym systemie wartosci, na ktorym opieramy nasze wybory etyczne i co chcemy przekazac dzieciom. jezeli np. jeden rodzic bedzie uczyl nienawisci, lub chocby niecheci do poszczegolnych grup spolecznych, ktore wzgladem niego za "zle", a dugi rodzic nie bedzie uwazal ich za zle, to bede sie klocic kto ma tym tle jak nic. chyba ze jeden z rodzicow odpusci, ale jak mozna zyc pelnia zycia odcinajac sie od waznej czesci naszej osobowosci, jaka jest taki ogolny swiatopoglad filozoficzny?

Gość pomaranczowsza
poza tym temat zatytulowales iscie "partnersko", a teraz dowiedujemy sie, ze chcesz nie partnerke, tylko podwladna? oby ona wiedziala co ja czeka z twojej strony, no ty obys wiedzial, co ona ma w planach.

Gość pomaranczowsza
a co do tych zmian z wiekiem - jest zawsze szansa, ze umysl zamkniety moze sie otworzyc, lecz nie sadze by taki, ktory juz raz z tego zamknieciea swiadomie wyszedl, chcial sie ponownie zamknac. ty oczywiscie nacisk na "swiadomie".

@gosc: no coz, na chwile obecna nie wiadomo co tam sie wydarzylo. Mam nadzieje, ze do tego czasu ta sprawa zostanie wyjasniona:) A L.K. akurat szanuje;) III RP natomiast juz nie;) Tak jak ja atakuje III RP z prawa, tak ona z lewa;) O, wiec nawet przy roznicach mozna znalezc wspolny cel, o ile znajdzie sie chocby na chwile wspolnego wroga;)

Gość pomaranczowsza
roznice moga byc tworcze, budujace i ubogacajace, dopoki nie godza w sprawy podstawowe.

Gość tak to widzem
w związku nie może być różnic w kwestiach podstawowych,fundamentalnych.

@tak to widzem: nie, ja absolutnie nie mam zadnego problemu. A moje poglady oczywiscie uwazam za sluszne, inaczej przeciez nie mialbym takich. Jesli bedzie problem z chrztem, to po prostu wezme dziecko i pojde do znajomego ksiedza, ktory je ochrzci i tak sie sprawa zakonczy. Nie bedzie do 18 roku zycia zylo jak jakis dziki poganin:)

@pomaranczowsza: patriarchat wyjdzie w praniu, jak to sie mawia;) Ja nikogo nie bede uczyl nienawisci, tylko tylko sympatii do ludzi dobrych i niecheci do ludzi zlych. Mysle, ze zly swiatopoglad filozoficzny mozna poswiecic, np. dla dobra rodziny. Aha i rodzina nie zawsze oznacza "zycie pelnia zycia", trzeba sie z tym liczyc. Rodzina to obowiazek i odpowiedzialnosc.

Gość tak to widzem
jesteś ograniczony niestety :( to że dziecko nie ma chrztu to nie znaczy że jest poganinem. Mój kolega jest głęboko wierzącym protestantem a chrzest przyjął w pełni świadomy,pełnoletni po latach nauk -był więc i jest chrześcijaninem. A porywanie dziecka i siłowy chrzest oznacza że bliżej ci do fanatyka niż kochającego ojca który chce dobra dziecka.

Gość pomaranczowsza
to wy sie nie macie zamiaru za wczasu dogadac jak to bedzie ze chrztem itp? po co chcesz byc z kobieta, ktorej poglady uwazasz za glupie i zakladasz mozliwosc oszukiwania jej (przyklad z tym chrztem ukradkiem).

Napisalem "partnerka", czyli osoba, ktora nie jest zona. Ja te 2 pojecia rozgraniczam.

Gość pomaranczowsza
zycie pelnia zycia to zycie w calkowitej milosci, przyjazni, uczciwosci, otwartosci i zaufaniu. rodziny, ktore nie posiadaja w/w cech nie wypuszcza w swiat szczesliwych i zdrowych psychicznie dzieci. z tego co piszesz wyglada, ze chcesz zawrzec to malzenstwo na zasadzie, ze ona nie wie, co ja czeka. to ma byc milosc? zaufanie? przyjazn? uczciwosc? a jak jej sie nie spodoba i zostawi wszystko w piorun? to nie lepiej za wczasu zwiazac sie z kobieta, ktora bedzie dzielic twoje oczekiwania?

Gość pomaranczowsza
a chcialbys miec partnerke? czy zone? bo jesli obie na raz, to chyba jednej lub drugiej moglby sie taki uklad nie podobac ;)