Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bizzarka

Gruczoł bartholina a płodność

Polecane posty

Gość Bizzarka

Witam, mam takie pytanie odnośnie gruczołu bartholina. Z tą dolegliwością zmagam się od 4 lat, jestem po nacięciu ropnia i czyszczeniu, ale gruczoł nadal się odnawia, z tym że sam po 2-3 dniach pęka sam. Interesuje mnie to czy on ma jakiś wpływ na płodność, czy z tą dolegliwością bez problemu mogę zajść w ciążę czy ona negatywnie wpłynie na to ? Potrzebuje konkretnej odpowiedzi, bo szukałam na innych forach ale nic nie ma co mogłoby rozwiać moją wątpliwość. Dodam, że chce mieć dziecko w najbliższym czasie ale boję się, że przez to świństwo mogę mieć problem.

Ropień gruczolu Bartholina nie ma bezpośredniego wplywu na plodność to znaczy nie uniemożliwia ani nawet nie utrudnia zajścia w ciążę. Jednak drobnoustroje które są jego przyczyną mogą mieć bardzo negarywny wpływ na przebieg ciązy i zdrowie dziecka; w krańcowym przypadku nawet doprowadzić do poronienia lub uszkodzeń płodu. Dlatego należałoby sie z tym uporać przed zajściem w ciażę bo potem leczenie może byc utrudnione z uwagi na niemożliwość zastosowania niektorych leków. Dziwi mnie tak długo trwająca infekcja - chyba mamy tu do czynienia z jakimś zaniedbaniem. Skoro nacięcie ropnia nie załatwiło problemu znaczy to że tylko usunięto (a raczej złagodzono) skutek a nie usunięto przyczyny! Doradzałbym wykonanie solidnej diagnostyki pod kątem biologii narzadu rodnego i zastosowanie niezbednej kuracji. Oczywiście pod kierunkiem lekarza. WAŻNE!! : Kuracji musi się poddać także mąż/partner! U męzczyzn co prawda infekcje drobnoustrojami bedącymi przyczyną ropnia u partnerki przebiegają na ogól bezobjawowo nie stanowią problemu ale wspólzycie powoduje lub ulatwia re-infekcję u Ciebie! Leczenie takie nie jest kłopotliwe - polega na regularnym smarowaniu śluzówki żołędzi i skóry członka odpowiednią maścią lub żelem. Oczywiscie przy zachowaniu nienagannej higieny intymnych rejonów ciała. Na temat przyczyn ropnia nie bedę pisał - po wrzuceniu w wyszukiwarkę frazy "grudczoł bartholina" znajdziesz w necie obfitą literaturę na ten temat. Życze rychłego uporania się z problemami zdrowotnymi i ... owosnych starań o potomstwo :)