Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy zgłosić szefowi roczny macierzyński 2013?

Polecane posty

Gość gość

tak jak w temacie, kiedy mam się udać do szefa z tą informacją? Termin miałam na 27 lipca, ale niestety musze miec CC i wyznaczyli mi cięcie na 19 lipca. Zwolnienie zaniosłam mu w środe i jest ważne do 23 lipca, więc zwolnienia już załatwiać nie muszę. Tylko co z tym macierzyńskim???Proszę o porady.

Gość gość
Przy wypisie ze szpitala wystawią ci zaświadczenie o porodzie, które dostarczysz do zakładu pracy. Urlop zacznie sie z dniem porodu.

Gość gość
i nie musze nic wczesniej zglaszac?

Poszukaj w necie i doczytaj dokładnie jak to jest z tym rocznym macierzyńskim. Z tego co tu jakiś czas temu pisały dziewczyny chęć skorzystania od razu z rocznego urlopu należy zgłosić pracodawcy wcześniej. Jednak nic dokładnie na ten temat nie wiem, więc lepiej poszperaj w necie.

Gość gość
Dziewczyny ale chyba sie cos zmienilo, w urlopie macierzynskim 2013 chyba nalezy zglosic 14 dni przed terminem ze chce sie wziasc macierzynski???????? popieprzone to wszystko

Gość gość
wiem tylko, że po podstawowym macierzyńskim 20 tyg można dostać dodatkowe 6 tyg jesli zgłosi się z 7 dniowym wyprzedzeniem. Najlepiej zadzwoń do Waszej kadrowej albo do zusu, Nowe przepisy więc nie każdy wie co trzeba robić.

Gość gość
a jesteście w stanie przewidzieć to 7mio dniowe lub 14sto sniowe wyprzedzenie?? Niby termin terminem porodu ale czasami nagle się zaczyna rodzić i co?? Nie zgłoszone i nie ma macierzyńskiego?

Gość gość
najlepiej w dniu porodu zadzwonic ze dzieciatko sie urodzilo a ppotem doniesc dokumentacje, tak mi powiedziala szefowa;) tyled ze ja juz mam zaplanowana cesarke wiec podalam jej termin, a jesli urodzi sie wczesniej to wtedy bede dzwonic ze sie zmienilo! ale nalezy wczesniej poinformowac bo to jest im potrtzebne! pozdrawiam

Witam wszystkie mamy :) Jestem w 34 tyg ciąży i również mam wiele pytań co do urlopu macierzyńskiego i w tej sprawie spędzam wiele godzin na szukaniu, czytaniu różnych informacji na ten temat. Ostatnio wyczytałam że: jeśli chodzi o ten roczny urlop to nie później niż 14 dni po porodzie należy złożyć pisemny wniosek do pracodawcy o udzielenie bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a bezpośrednio po nim – urlopu rodzicielskiego, również w pełnym wymiarze. Jest to razem 52 tygodnie urlopu związanego z narodzinami dziecka. I taki zasiłek pobiera się w wysokości 80% wynagrodzenia. Natomiast nie mogę nigdzie znaleźć informacji która szczególnie mnie interesuje. A mianowicie: pracuje na czas określony. Umowę mam do lutego 2014r. Poród przewidywany jest na 14 sierpnia tego roku. I czy również przysługuje mi ten roczny urlop? Czy przez cały rok będę mogła brać pieniążki, czy tylko do lutego i wraz z wygaśnięciem umowy automatycznie przestane brać pieniążki? Jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)

Gość gość
możesz iść na roczny urlop rodzicielski i przez cały czas bedziesz otrzymywała 80% wynagrodzenia