Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manamu

zespół pol.jajników w wieku 19 lat co mam powiedzieć chłopakowi że chce dziecka?

Polecane posty

Gość manamu

wykryto u mnie zespół policystycznych jajników a co za tym idzie problemy z zajściem w ciąze mam 19 lat ale mój lekarz powiedział że problem jest o tyle poważny że pęcherze na jajnikach są spore i jest ich dużo jest to niestety nieuleczalne i im będe starsza tym berdziej prawdopodobne będzie że nie będę miała dziecka. mam chłopaka od 5 lat i chciałabym już sie starać bo boje się że potem będzie za późno że będe żałować i obwiniać się za to że nie próbowałam wcześniej jeszce mu o tym nie mówiłam że mam ten zespół i o tym że chce się starać o dziecko i właśnie nie wiem jak mam to powiedzieć że chce żebyśmy zaczeli się starać bo potem będzie za późno czy jak to ugryźć. bardzo się martwię tym wszystkim i jestem przerażona tym bardziej że jestem jeszcze bardzo młoda a tu taka wiadomość,,,

Gość manamu
niech ktoś coś napisze czy może poczekać z tym ale boje się że bedzie za późno już potem

Gość gość
bierzesz cos? tabletki anty, metformine? mialas badania hormonow? no tak.. im wczesniej tym lepiej w takim przypadku

Gość manamu
biorę ibuprom i mnóstwo witaminy c

Gość gość
wow masz 19 lat i chłopaka od 5? To jest bardziej szokujące nawet niż Twój problem....ok żarty żartami... Jeśli jesteś ze swoim chłopakiem od 5 lat to chyba znacie się jak łyse konie i umiecie rozmawiać o wszystkim?? Jeśli tak powiedz mu o tym jak najszybciej i niech zdecyduje czy jest z Toba i chcecie tego dziecka czy On ma Cie w nosie w ucieka a Ty szukasz kogos odpowiedzialniejszego....

wprost. Lepszej opcji nie ma, ale sama też się zastanów - czy to jest odpowiedzialne, sama dzieckiem byłaś jeszcze niedawno.

Gość manamu
wcześniej to nie ja ...tak miałam tabletki anty i inne tabletki wiem że jeszcze nie dawno byłam dzieckiem ale taka informacja jest dla mnie szokiem boję się właśnie że potem będzie za późno ale nie wiem co na to mój chłopak

Gość Frau Dziunia
jak mu nie powiesz, to zostaniesz klientką po in vitro.

Gość gość
Zmień ginekologa.

Gość manamu
miałam badania hormonalne już od kiedy pamiętam miałam problemy z okresem mogłam nie mieć go nawet 2 czy 3 miesiące potem luteina i ciągle był wywoływany minusem jest że mój chłopak jest teraz za granicą wróci za dwa tygodnie mam czas do namysłu kiedyś czytałam o tym zespole spytałam się mojego czy jeśli miałabym tak że do jakiegoś wieku załuszmy 20 lat mogła bym mieć tylko dzieci a później już byłby problem co by zrobił odpowiedział ze wszystkoabym chociaż raz poczuła jak być mamą i że wiek nie grałby wtedy roli... a tu prosze pare lat później jestem w takiej sytuacji nie wiem co mam robić..

Gość manamu
czy ktoś coś może jeszcze doradzić w rodzinie nie mam wsparcia żadnego nie ma mi kto doradzić znajomi również za granicą jestem sama i szukam jakiś porad

Gość gość
a ile lat ma twój chłopak? Jest w stanie was utrzymać? Ja na twoim miejscu napewno bym sie nie zabezpieczała, pogadaj z nim i jeśli oboje jesteście pewni tego że chcecie dziecka i że chcecie być razem to do dzieła:) ale zastanów się jeszcze nad innym aspektem sprawy, nie wiem jakie masz życiowe plany, czy chciałabyś iść na studia lub do jakiej pracy, ale czy nie lepiej teraz poprostu skorzystać troche z życia a później myśleć o adopcji jeśli nie uda się wam mieć własnych.. Bo pod tym względem ja za bardzo nie rozumiem tych wszystkich staraczek, gadanina że krew z krwi czy coś w tym stylu. Jak ja bym nie mogła mieć dzieci to zamiast przepuszczać kase w inwitro poprostu bym adoptowała.

Gość manamu
ma 21 lat chciałabym studiować mam dobre wyniki matura zdana ale wiesz każda kobieta chciała by poczuć jak to jest na prawdę przeżyć te czasem koszmarne 9 miesięcy uczyć od podstaw malucha chodzić i słyszeć że podobne do mamy bądź taty . nie zabezpieczamy się już z 2 lata... niestety nie wiem jak na to mój chłopak zareaguje na pewno dam mu czas do namysłu zawsze mówiliśmy że 4 musi być a ty z jednym będzie problem znam go bardzo długo 5 lat jest wspaniałym człowiekiem mam w nim oparcie odpowiedzialny . wiem jedynie tyle że potem będe żałować lecz do tego trzeba dwojga

Gość manamu
też jest bardzo młody wiem że dziecko teraz sprawiło by że musielibyśmy zmienić nasz tryb życia o 180 stopni ja jestem na to gotowa ale nie wiem właśnie czy on jest boję się tej rozmowy chciałabym pogadać o tym za 2 tygodnie jak będzie w polsce ale chyba nie dam rady tle trzymać tego w sobie..

Gość gość
masz tylko 19 lat!:/ żaden młody chlopak nie zgodzi sie w tak młodym wieku na związek z dzieckiem, no proszę.....

Gość gość
Jak mozna w wieku 19 lat myslec powaznie o dziecku. Nie wiem czy podziwiac dojrzalosc czy wysmiac glupote. Nie chce cie obrazac w zadnym razie ale dla mnie, osoby majacej 23 lata nie miesci sie to w glowie. Moze dlatego ze ja ciagle nie wiem czego chce, nie wiem kim jestem i dokad zmierzam. Nie wspominajac o czyms takim jak dlugoletnie zwiazki czy posiadanie dzieci..

Gość manamu
różni są ludzie my myśleliśmy o dzieciach ale jak skończymy studia gdy będziemy już mężem i żoną ale uwierzcie że po takiej wiadomości dla mnie wszystko się zmieniło mam świadomość tegi że być może ominie mnie rozrywka czy trochę życia ale gdy będe po tym wszystkim i dopiero wtedy zaczniemy się starać o dziecko co być może będzie nie realne będę czuła pustkę bo nie będę modła dać mojemu mężowi dziecka żmudne starania nas wykończą będe się wtedy obwiniać i co mi będzie z tego życia skoro nie będe się nim cieszyłą ... jeśli zajrzą tu kobiety z tym samym co ja niech napiszą coś o sobie

Gość gość
Pierwsze słyszę ze to nieuleczalne. To znaczy policystyczne b,ędziesz miała zawsze, ale możesz mieć mniej torbieli - odpowiednia dieta etc. Ja też mam policystyczne i się staram o dziecko w wieku 36 - nie ma przeciwskazań :D ale jak chcesz pogadaj

Gość gość
moja koleżanka stara się od 15 lat, też ma zespół policystycznych jajników, jest przed 40tka i na razie jej się nie udało, ja też wolałabym zostać matką w wieku 20 lat (to nie 16) niż nigdy ale przemyśl to 100 razy i poczytaj jakie są szanse czy koniecznie trzeba się az tak spieszyć

Gość gość
a ja poznałam 2 dziewczyny które mi mówiły że współżyją bez zabezpieczenia bo mają zespół pol.jajników . obie są mamami.

Gość manamu
łzy mi same płyną po policzku jest to dla mnie coś nowego lekarz powiedział że mam tych torbieli dosyć dużo jak na mój wiek po prostu się boję i jedyne wyjście jakie teraz przychodzi mi do głowy to się starać oczywiście będe się leczyła . nie wiem co myśleć przecież my już prawie 2 lata bez zabespieczenia współżyjemy a czasami na prawdę mogło dojść do zapłodnienia trochę mnie to wtedy dziwiłoale jakoś zapominałam i żyłam dalej

Gość gość
a ja na Twoim miejscu, oczywiście jeśli chłopak również będzie tego chciał, zacząłabym się starać o dziecko. Jestem sporo od Ciebie starsza, ale nie uważam że jestem teraz bardziej dorosła niż wtedy kiedy miałam 18 czy 19 lat. Widać że bardzo Ci zależy na dziecku, więc kiedyś możesz żałować że odłożyłaś tą decyzję na potem. Tym bardziej że jak piszesz 2 lata się niezabezpieczacie i nic...więc wcale nie jest powiedziane że odrazu zajdziesz, a może będzie potrzebne leczenie? Dziewczyny z policystycznymi jajnikami często starają się niestety latami

Gość gość
Takie rzeczy tylko w Polsce. Kiedy moja znajoma u której zdiagnozowano PCO wyjechała do UK tam przy pierwszych silniejszych dolegliwościach bólowych poddano ją badaniom a w tym i endoskopowym i tą metodą usunięto największa cystę. Jakiś czas później zaszła w ciążę i urodziła zdrowe dziecko. A w Polsce do niejeden "felczer"deliberował że się nic z tym nie da zrobić. Poziom usług medycznych w naszym kraju jest tak k***a zacofany że se nawet sprawy z tego niezdajecie.Bywa że na ludzi wydawany jest wyrok raka a zagranicą okazuje się że to zupełnie coś innego i leczalnego. Autorko.Poszuka naprawdę dobrego specjalisty.

Gość gość
A badania to trzeba robić laparoskopowe. Bo jak zaczną ci robić usg to od Annasza do Kajfasza będziesz latać i raz będzie tych pęcherzy 500 a raz 5.Raz będą jajniki takiej wielkości a raz srakiej. Pozatym przy tego typu sprawach prawidłowe postępowanie opiera się na leczeniu. Trzeba o ile dobrze znam sprawę zażywać preparaty wspomagające prawidłowy poziom dihydrotestosteronu.Zachodzi bowiem pewniem związek między powstającymi tak zmianami a zaburzeniami konwersji testosteronu przez organizm kobiety.

A wasze matki nie myślały w tym wieku o dzieciach? zastanówcie się jeszcze niedawno dziecko w wieku około lat 20 to był standard a teraz się przed tym wszyscy bronią bo kariera itd... dla dziewczyny to może być ostatni dzwonek a skoro o tym myśli to prawdopodobnie jest w miarę odpowiedzialna, a jak dwoje w miarę ogarniętych ludzi ma dziecko to jakoś się wychowa :) zawsze!

Gość manamu
jest ciężko tym bardziej że nie mam teraz kontaktu ze swoim chłopakiem żeby mu o tym powiedzieć... nie wiem co myśleć co zrobie jeśli jednak nie będzie chciał... nie mam pojęcia czytałam różne wątki o takich kobietach które niestety nie zaszły przez to w ciąże ciągle o tym myślę nie mogę spać jestem tym załamana