Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam tu, bo sie wypowiadam

Pytanie dotyczace kuchni i fotowania: czy obieracie pieczarki

Polecane posty

Ja zawsze myje i obieram, a dzis sie dowiedzialam, ze kolezanka tylko obmywa i kroi i podobno to normalne. Nie bardzo rozumiem, smazy pieczarki ze skora? Okazalo sie, ze wiele osob tak robi co mnie bardzo dziwi. A wy jak robicie?

gotowania powinno byc w temacie- przepraszam za literowke

zależy od pieczarek, jak są ładne i czyste to wycieram zmywakiem i już. Ciach ciach ;) podgrzybków też nie obieram ;)

Gość gość
ja obieram, ale ja wszystko obieram, rzodkiewki tez :D

Gość gość
ja obieram, moja mama tak samo. z ta skóra mi nie smakują.. ale już np moja babcia czy ciotka tylko myja zmywakiem do naczyń

Gość gość
mój mąż zawsze dodaje pieczarki ze skórka,ale ja zawsze obieram,bo ze skórka mi nie smakuje.

Gość gość
mój mąż zawsze obiera a ja jak są ładne bez piasku to tylko płuczę:) Zresztą moja mama pracuje w restauracji i tam kucharz nie pozwala im obierać pieczarek bo cały smak ich idzie do kosza, tak twierdzi.

Gość gość
ja nie obieram, obmywam tylko i kroję :)

Gość gość
Ja obieram ale np. moja mama tylko myje.

ale dlaczego nie obieracie? sorry ale nie rozumiem, bo skoro ma skore to logiczne, ze obrac trzeba. Nie boicie sie zarazkow i bakterii?

Gość gość
ten temat wydaje mi się dziwny :D pieczarki i skórka :D kto normalny pyta o takie rzeczy na kafeterii ??? jest internet więc poszukaj :D

ale czego mam szukac w internecie?:O jeden obiera drugi nie i zastanawia mnie to dlaczego ktos nie obiera. Temat jak temat, byly o gotowaniu rosolu, robieniu kotletow to moze byc i o pieczarkach.

Gość gość
a kafeteria jest na ksiezycu! poszukaj w necie, jakby mial to byc jakis artykul napisany przez uczonego Harvardu dot. obierania lub nie pieczarek :O szuka w necie! weszla na strone kafeterii by sie zapytac innych jak robia!

Gość gość
Obieram.

a ja pierwszy raz dzis uslyszalam o nieobieraniu pieczarek:D Jak wy jecie takie ze skorka? Czuc to czy nie bardzo? Poza tym ja sobie nie wyobrazam tego, bo ta skorka odchodzi przeciez i jest czasami brudna(wiem,ze to tez zalezy o tego czy pieczarki sa stare).

nigdy nie widziałam pieczarki, od której odchodziłaby skórka, nawet nie wiem, co ja bym miała tam obierać, skoro skórki takiej jak przy normalnych grzybach nie ma... myję je dokładnie i tyle.

Gość gość
Ja jak są z ładną, świeżą skórką to tylko myję, jak nie to obieram, ale chyba siłą rozpędu (nawyk z domu) bo nie wiem nawet właściwie czy taka brzydka skórka gorzej smakuje albo jest niezdrowa...

nie wiem czy wejdzie ale na tym zdjeciu widac, ze pieczarka ma skorke, wystarczy pociagnac za ten wystajacy fragment na koncu kapelusika i odchodzi skorka:) https://www.google.no/search?q=pieczarka&client=firefox-a&hs=IzK&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=CW3cUfbqFMS74ATUq4CADA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=624#facrc=_&imgdii=_&imgrc=YPYHU-thuIE1RM%3A%3B-94D1sX5Wn9mjM%3Bhttp%253A%252F%252Fczuwaj.eu%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F04%252Fpieczarka.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fczuwaj.eu%252Fprzyrodoznawstwo%252Fdrzewa%252Fgrzyby%252Fjadalne%252Fpieczarka%3B800%3B625

Gość budowa pieczarki
Jaka skórka? Myje i na patelnie, przyjrzyj się w pizzerii czy coś z pieczarek ściągają...

no i nie weszlo:O

Gość gość
Jakich zarazkow i bakteri? A kurki czy borowiki tez obierasz ze skorki? Przeciez pieczarki najczesciej sie smazy/gotuje wiec nawet jakby cos na nich bylo to ginie pod wplywem temperatury. Ja nie wiem w jakim swiecie Ty zyjesz, jablka ze skorka tez nie zjesz, z winogron sciagasz?

nie wiem dla mnie obieranie pieczarek jest naturalne, tak samo jak obieranie pomaranczy czy mandarynki:P Poza tym ja lubie tez surowe pieczarki, a te nalezy juz obrac.

Gość gość
Jak umyjesz efekt bedzie taki sam. Akurat ta czesc ktora obierasz da sie latwo wymyc i zmyc z niej ewentualne zarazki, gorzej co czai sie pod kapeluszem! :O

wiem, ze sie myje pieczarki, ja zawsze je myje przed obraniem:P nie wiem w sumie dlaczego ale ja jestem nauczona obierania, ale jak widac kazdy robi inaczej:D Na stare lata sie dowiedzialam, ze obierac ich nie trzeba:D

Gość gość
zależy od skórki kapeluszy grzybów, staram się nie obierać grzybów, pieczarki różnie raz obieram, raz nie - ale tak jak mówię to zależy od kapelusza czy jest ładny czy nie

ojejku ktos chyba ma bardzo nieudane zycie i chce wylac swoja frustracje:P

Gość gość
Pierwsze słyszę żeby obierać pieczarki :D jak jest niefajny to odkrajam i tylko myje z ziemi, nie szoruje żadnymi czyscikami :D w smażeniu i tak zarazki giną , nie przesadzajcie z tą sterylnością.