Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapłakana!

PRZEPADNIE MI DRUGIE PÓŁ ROKU MACIERZYŃSKIEGO JESTEM ZALAMANA BŁAGAM O POMOC!

Polecane posty

Gość gość
zazwyczaj wychodzi sie po 3dnia skad taki termin, jakbys po miesiavu zlozyla to moze by przeszlo ale nie po prawie pol roku

Gość gość
zadzwon jutro do pracy bo moze sie okazac ze naprawde cie zwolnili dyscyplinarnie.

Gość gość
Gratuluje glupoty na 100% szef tylko czeka z wypowiedzeniem

Gość gość
Dziecka tez nie zapisalas?! Tez byl termin 14 dni

Gość zapłakana!
Ale to jest miesiąc. Ponieważ tak jak Pisałam powinnam do 11 czerwca złożYĆ wniosek że chce korzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego . Na 100% są takie zasady. Do 14 dni po porodzie to wtedy było by płatne 80%. Czemu to wszystko jest takie pogmatwane? Najlepiej jak by było tak że składa się od razu o 26 tak jak ja myśląłam albo o 52 i tak by było najlepiej! A nie pełno wniosków! Jeden o 20 tygodni drugi o 4 tygodnie trzeci o 2 tygodnie a czwarty o kolejne 26! Co za kraj! Czyli myślicie że spróbować ? Skoro Spóźniłam się o miesiąc :/ ? Z zusem nie ma żartów i ja o tym wiem :(

Gość zapłakana!
skąd taki termin? Wiem że wchodzi się po 3 dniach. Ale on leżał miesiąc w inkubatorze! Nie potrafił sam oddychać? Nadal nie wiesz skąd taki termin?

Gość gość
Na 100% spoznilas sie o 18tygodni!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Gadacie bzdury, musialas zlozyc 7 dni wczesniej niz poszlas na ten 2 macierzynski

Gość gość
Mnie tylko zastanawia czemu nikt sie w pracy nie zastanowil.

Gość gość
No ale jakie 26 tygodni? Gdy Ty rodziłaś obowiązywał 20-tygodniowy urlop podstawowy i 4-tygodniowy urlop dodatkowy. To że wszystkie matki rodzące w 2013 roku obejmie nowa ustawa okazało się dopiero w maju. Ja nie wiem gdzie Ty miałaś głowę?! Księgowa nie musiała dawać jakiegoś zaświadczenia od kiedy do kiedy przebywasz na urlopie. Już ktoś wyżej Ci napisał, że to Ty informowałaś kadry o terminie urlopu, a nie kadry Ciebie. Nie wiem jakie zaświadczenie wydał Ci szpital. W moim zaświadczenie dla pracodawcy zawierało datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu podstawowego

Gość gość
zainteresowal*

Gość gość
Do osoby, która pisze o 18 tygodniach spóźnienia- nie masz racji. 2 tygodnie po porodzie składałaby wniosek, gdyby decydowała się od razu na roczny urlop, a na taki urlop można się zdecydować również po 20 tygodniach urlopu podstawowego i 6 dodatkowego, wtedy składa się później. Zresztą gdy autorka rodziła nie obowiązywała nowa ustawa i wtedy nie mogła składać podania o urlop roczny.

Gość zapłakana!
okazało się w maju Więc ja 11 czerwca powinnam napisać wniosek o dodatkowe 6 tygodni. Teraz już wiem że tak jest na milion procent . Nie wiem gdzie miałam głowę:( ja wgl nie miałam głowy:( sama sobie to zgotowałam . Nie wiem co mi odbiło:( ciągle słyszalam że pół roku macierzyńskiego , pół roku . Więc sobie ubzdurałam że to jest od razu zaświadczenie na 26 tygodni:( a dopiero teraz tak jest na nowych zasadach że kobieta może złożyć o 52 tygodnie od razu:( Dobrze zrobili. Myślicie że spróbować?

Gość gość
Nie gadaj glupot bo potem weszla ustawa ze roczny macierzynski bedzie dzialal od 1stycznie.

Gość gość
Tak czy siak musisz wyjaśnić tę sytuację, bo od 26 czerwca jesteś bez urlopu a jednocześnie nie stawiłaś się w pracy...

Gość gość
Moglas sie spoznic tydzien ale miesiac to chyba za dlugo. Probowac wasze mozesz chociaz ja bym sie teraz martwila o prace bo miesiac czasu nie stawilas sie w pracy. Dobrego masz szefa? Jakie masz stanowisko? Trudna sytuacja

Gość zapłakana!
Eh No Oczywiście ja to wszystko wyjaśnie:( Ale proszę niech ktoś mi poradzi czy mam szansę wszystko wyjaśnić? Czy mam szansę jeszcze przedłużyć ten urlop? To też są Ludzie:( może mnie zrozumieją?

Gość gość
A co jest twojemu dziecku? Wiem ze kolezanka zalatwial dziecku jakis stopien niepelnosprawnosci i dostawala ok 1tys opieki na dziecko

Gość gość
sorry, ale nie jest mi ciebie szkoda. co najwyżej twojego dziecka. bo ty to jesteś jakaś tępa dzida! ILE MASZ LAT GIMBUSIARO? to musi być wakacyjne prowo...

Gość gość
Szczerze? Z zusem nie wygrasz!

Gość gość
A jest szansa ze masz wspanialomyslna ksiegowa w firmie ktora w momencie kiedy nie stawilas sie w pracy po 20 dniach sama przeduzyla ci macierzynski? Bo moim zdaniem to jedyna nadzieja.

Gość gość
Pisz teraz pismo o prosbe o urlop wychowawczy i wrecz go pracodawcy pierwsza niz on tobie zwolnienie. Jedyna dobra rada

Gość gość
ratuj sie szybko pismem jak ktos wyzej doradzil to jedyne wyjscie.... jakie masz stanowiko?a szefa???

Gość gość
???

Gość gość
"Rodzicom dzieci urodzonych w 2013 r. przysługuje 20 tygodni urlopu macierzyńskiego (w tym 14 zarezerwowanych tylko dla matki), sześć tygodni urlopu dodatkowego i 26 tygodni urlopu rodzicielskiego."

Gość niedoszła kadrowa
zaraz, spokojnie...jesteś?

Gość niedoszła kadrowa
17czerwca weszły w życie te nowe zasady. Rozgraniczmy urlop macierzyński, urlop dodatkowy macierzyński i urlop rodzicielski.

Gość gość
Ale co jej to da jeśli nie złożyła wniosku o dodatkowy urlop? o te 6 tygodni?

Gość niedoszła kadrowa
macierzyński to dla ciebie 20tygodni, które wykorzystałaś po urodzeniu dziecka macierzyński dodatkowy - jednorazowo lub w dwu częściach przypadających bezpośrednio jedna po drugiej-w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności (jest to do 6tygodni). Wniosek trzeba złożyć do 14dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu.

Gość niedoszła kadrowa
nie wiem, czy starasz się w ZUSie, czy przez zakład pracy. Może można przywrócić termin, jeśli byś opisała sytuację, albo idz do psychiatry, on ma prawo wystawić zaświadczenie wstecz, powiedz jaka jest sytuacja (akurat po porodzie depresję można mieć i to jest normalne zwłaszcza w tej sytuacji). To by był argument za przywróceniem terminu, ale nie każdy chce w pracy zanosić zaśw, od psychiatry, ale to twój wybór.