Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mozna miec darmowego prawnika? pomocy

Polecane posty

Gość gość

witajcie mamy czy ktos z was nie mial na tyle pieniedzy aby wynajac prawnika i wynajal go za darmo? nie wiem z mopsu czy gdzies? istnieje taka mozliwosc?

Gość gość
Ale chodzi ci o adwokata na sprawę w sądzie czy raczej o poradę prawną?

Gość gość
wlasnie o adwokata bo wiem ze porade prawna mozna miec za darmo ale potrzebuje adwokata chodzi mi o sprawe o alimenty

Gość gość
kurcze wchodzi mi blad jak chce wejsc w ta stronke

Gość gość
skopiuj cały link i usuń spację sprzed jedenaście.

Najwięcej powiedzą Ci w sądzie, więc najlepiej tam idź po poradę. Generalnie pełnomocnik z urzędu przysługuje, jeśli jesteś w stanie dowieśc, że nie jesteś w stanie samodzielnie ponieśc kosztów pomocy prawnej bez istotnego pogorszenia się Twojej sytuacji materialnej. Wniosek składa się w sądzie, najlepiej wraz z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych (opłata za pozew itp.). Najprawdopodobniej konieczne będzie złożenie zaświadczenia o zarobkach. Jest też inna opcja doraźna, ale kosztująca sporo czasu. Czy mieszkasz w mieście uniwersyteckim? Odpowiedz mi, to Ci podpowiem jak możesz na tym skorzystać.

Gość gość
nie mieszkam w miescie uniwersyteckim ale zamierzam studiowac od pazdziernika, nie wiem czy to ma jakiej znaczenie.

Ma o tyle, że w wielu miastach uniwersyteckich działają tzw. studenckie uniwersyteckie poradnie prawne. Sama w takiej działałam na ostatnim roku studiów :) One pracują na zasadzie wolontariatu, zrzeszają studentów ostatnich lat prawa oraz ich opiekunów (pracowników wydziału). Można w nich dostać naprawdę rzetelne porady, bo student nie ma prawa wydać żadnej opinii, która nie zostanie zatwierdzona przez opiekuna, a tym ostatnim zależy na "dobrym imieniu" poradni, a siłą rzeczy i uczelni. Jedyny minus to to, że na uzyskanie takiej porady trzeba przeznaczyć nieco czasu, bo student sam nie może wykonać żadnego wiążącego kroku, a jedynie sporządzić pisemną opinię, poradzić gdzie szukać wzorów wniosków, dać do ręki wzór wniosku, porady jak go samodzielnie napisać itp. To może być niezłe jako taka tymczasowa pomoc zanim sąd rozpatrzy wniosek o pełnomocnika z urzędu. Jeśli coś takiego by Ci się przydało, to po prostu wejdź na stronę internetową najbliższego uniwersytetu, poszukaj takiej poradni i sprawdź, kiedy dyżuruje sekcja cywilna.

Gość gość
dziekuje za rady ale wiem ze sa darmowe porady prawne u mnie w miescie nawet. wiec jesli chodzi o radce prawnego to moge z takiego skorzystac