Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goscja

smiesza mnie wypowiedzi katolików. sa takie głębokie, przemyslane...

Polecane posty

dla wielu chrzest w niemowlęctwie jest jak zabukowany bilet do nieba - kupiony bez fatygi , bez wysiłku i bez wiedzy a nawet czasami woli samego zainteresowanego . A przecież sam chrzest nie jest zbawieniem .

Gość gość
są ludzie którzy nienawidzę tych, którzy maja wiarę. dlaczego? sądzicie dzieci, że kogoś odwiedziecie od wiary? Przecież dobrze wiecie, że to niemożliwe. tak samo jak wy nie uwierzycie. no, będziecie sie modlić w chwili śmierci, to akurat każdy robi. bo umrzecie, to jedno jest ABSOLUTNIE PEWNE. Reszta nie.

nie ma czegoś takiego jka grzech pierworodny , Biblia nie dizeli grzechów na mniejszei większe ,p ierworodne czy wtórne - grzech jest grzechem . Grzech pierworodny do nauka KK nie majaca pokryci w Piśmie a jedynie w doktrynach ojców KK .

@goscja: ale mnie nie musisz do niczego przekonywac, ja Cie nie musze zrozumiec, bo to wylacznie Twoja sprawa:)

Gość goscja
Ja nie znosze religii, w boga nie wierze, ale do nienawiści do czego- i kogokolwiek jest mi baardzo daleko :) nie uznaję skrajnie złych emocji. Appppiiu jednak biblia jest podzielona na stary i nowy testament i obie części sa podstawą chrześcijaństwa.

Gość gość
co cię obchodzi kto w co wierzy?

Gość gość
uwierzysz w boga jak np. zapadniesz na ciężką chorobę, bo on będzie twoją jedyną nadzieją.

Gość gość
tutaj nie ma nad czym rozmyslać , kościół robi pranie mózgu naiwnym legalna sekta dziwie ze to sobie tak funkcjonuje i sra ludziom w głowach bajki o aniołkach i diabełkach powinny nazywać się MITOLOGIA

Gość goscja
Maciek ale ja ciebie do niczego nie przekonuje ani nie chce twojego zrozumienia. Jesteś dla mnie ofiarą skutecznej manipulacji, a ty myśl co chcesz żeby tylko było ci z tym dobrze.

Gość appppiiu
stary Testament jest, mówiąc kolokwialnie traompoliną. Fundamentem kościoła jest nauczanie Jezusa.Ona sam powiedział,że przyszedł wypełnić prawo.Stary Testament ukazuje dzieje ludu wybranego aż do narodzin Jezusa.Pokazuje prowadzenie go ku przyjściu Mesjasza.W nim odnajdziemy proroctwa wskazujące na to,że Mesjasz nadejdzie.Przez wieki Bóg opiekując się ludem wybranym prowadzi go ku zbawieniu. Kto czytał Stary Testament wie w jak niesamowity sposob Bóg opiekuje się ludźmi na miarę tamtych czasów im tłumacząc. Np. wskazuje by nie jeść nieczystymi rękami.Dlaczego? My już wiemy dlaczego,znamy zasady higieny,bakterie,wirusy itd. W tamtych czasach to był wyraz zaufania Bogu. Ktoś kto przywołuje fragmenty Pisma Św. wyrwane z kontekstu nie ma pojęcia na czym opiera się chrześcijaństwo.

@goscja: spoko, napisalem tylko w odpowiedzi na Twoje zdanie wyzej, ze maciek i pozstali mu podobni Cie nie rozumieja czy jakos tak. Pozdrawiam.

Gość appppiiu
Stary Testament to również wielkie bogactwo. Wystarczy chociażby wspomnieć o księgach Rut, Judyty, Tobiasza, Jonasza. O Pieśni nad Pieśniami, Księgach Izajasza i Jeremiasza. Naprawdę warto je przeczytać.

Gość goscja
A co mi bóg pomoże jak zachoruje? Najwyżej umrę, taka kolej rzeczy, a wcześniej wykorzystam życie na maksa, zamiast tracić czas na modlitwy.

Gość appppiiu
A także księga Przysłów, Mądrości, Powtórzonego Prawa. Ale dla chrześcijan perłą jest nauczanie Jezusa. Musze już iśc .Dzięki za rozmowę.

Aniele Strozu moj - zajmuje kilkanascie sekund. Raz rano i raz wieczorem:) Nie czuje jakiegos duzego uszczerbku czasowego w skali doby;)

Gość gość
Ja sobie podzieliłam wiarę, podzieliłam ją tak że wierzę że ktos tam jest, obchodzę świeta katolickie, czasami jak muszę to pójdę do koscioła,ale mam alergię na księży....nie spowadam się im,nie daję im kasy i unikam kościoła, ktoś powie że nie jestem prawdziwym katolikiem???? no cóż w Biblii jest napisane że Bóg jest wszędzie....więc ja spowadam się do Boga i święta jak tradycja nakazuje spędzam po katolicku ale wcale nie muszę chodzic do kościoła. a już nie wspominając o radiu maryja i tv trwam bo to jest sekta .....

@gosc: jestes osoba wierzaca w Boga, ale jesli negujesz isntytucje KK, to katoliczka byc nie mozesz - to wynika ze zwyklej logiki. Przeciez nie kazdy musi byc katolikiem. Moze odnajdziesz sie w jakims innym wyznaniu.

Gość goscja
Appppiiu jednak niektórzy chrześcijanie czytali Biblię :o szacun.

Gość goscja
Łe trochę mi ta buzka nie wyszła. Miało być zdziwienie ale tu nie orientuje się w emotkach. Milego dnia :)

Gość gość
a gdzie jest napisane że mam dawac kase tym krętaczom księdzom? nigdzie, a gdzie jest napisane że ksiądz moze podczasmszy obrażać ludzi albo wygłaszać "jedyne i słuszne" poglądy polityczne???? wiec teraz widzisz dlaczego nie chodzę do kościoła..bo kościół jest mniej chrześcijański w tych czasach niż ja

Niech mi ktoś powie dlaczego tekst który próbuję tu wbić odbierany jest jako spam. Czy chodzi o jakieś słowo w tekście ?.

Nigdzie nie jest napisane, ze musisz dawac komukolwiek kase, ale jesli chcesz byc katoliczka, to nie mozesz negowac instytucji, ktora reprezentuje dane wyznanie i nie chodzic do danego kosciola, bo wtedy sama siebie z automatu wykluczasz z tego grona. Jestes osoba wierzaca, ale przeciez mozesz wybrac sobie inne wyznanie, np. moze jakies protestanckie itp.

@Kawalerek: moze chodzic o slowo lub slowa, a moze po prostu nastukales dzis juz za duzo postow i sie wlaczyla jakas zapora;)

Do wszystkich tu piszących. Nie powinniście krytykować osoby wątpiącej, tylko odpowiedzieć na jej pytania. A nie odpowiecie bo sami nie znacie odpowiedzi na te pytania. U katolików nie stawia się na wiedzę, tylko na rytuał mszy, na składki dla kapłanów z których wielu wcale nie powołaniem się kieruje. Dlatego są kłótnie miedzy nimi, chronią duchownych speców od dzieci. Stawiają na dostatek. Swymi uczynkami są daleko od wzorcowego Jezusa. Oddają cześć mamonie i truj jedynemu bogu który nie istnieje, Bóg jest jeden a nie trzech. Na trzy działa szatan. Dlatego trzykrotnie kusił Jezusa i Piotra co się go zaparł. Szamani w Egipcie w odpowiedzi Mojżeszowi dokonali tylko trzech cudów. I z 10 plag tylko pierwsze trzy dotknęły Izraela. Pozostałe 7 spadło tylko na Egipcjan. Jeżeli Jezus chciał pokonać szatana, musiał to zrobić trzeciego dnia liczby jego działania, by dać szatanowi odpowiedź że jest od niego mocniejszy. szatan jest silny, ale ograniczony w swej mocy, dlatego wszystko robi na trzy a potem za jakiś czas powtarza.

Ja kiedyś byłem katolikiem ale z powodu ich praktyk, przestałem nim być. Nie jestem też, żadnym Światkiem Jehowy. Jestem wierzący niezależny który sam bada te sprawy. Katolicy obrażają Boga tym że oddają cześć stworzeniu. Marii, czy Janowi Pawłowi 2. W moim mieście palą przed jego pomnikiem świece i modlą się do niego jak do Boga, bo to bałwochwalcy i wielu z nich nawet nie wie co to jest bałwochwalstwo. Przez katolików wielu ludzi traci wiarę, tak jak autor tego wątku, inni zmieniają religie. Gdyż poprzez swoje postępowanie, gorszą innych, zapierają się Boga, idą do magów, w demonach pokładają nadzieje. Dlatego w Polsce jest 120 katolickich egzorcystów. Chwałą Boga ustami a powtórnie zabijają jego syna uczynkami. To nie Bóg zabija dzieci tylko rozwiązłe katoliczki, którym niechciana ciąża uwiera. Wielu katolików na tym forum nigdy nie odpowie na pytania wątpiącego, gdyż ich wiara jest połowiczna i nie znają odpowiedzi , ani oni ani ich pasterze.

Gość johny pirrat drogowy
ja nie pisze jak dziecko, debilko. robie sobie z was beke specjalnie, glupie p***y ktore mi odpisujecie na moje durne topiki, a tak naprawde jestem dziewczyna i koresponduje tu tylko z jedna kobieta o ksywie Piekna Vanesska :) lubimy sie w specyficzny sposob ;) a prawda jest taka ze bóg ze starego testamentu to mizogin i sadysta, kazał obciac filistynom ich serowe naplety i zlozyc je sobie w ofierze :D o czym to swiadczy? ze ma zapedy dewianckie, jak 99% ksiezy katolickich. poza tym ostatnia rzecza ktora bym robila w chorobie to modlitwa. strata czasu i energii. bozia nie wysluc***e modlitw, gdyby tak bylo to nikt by nie umieral w meczarniach, nikt nie bylby chory, samotny, opuszczony. boga niet - jak to mowili w ZSRR. a nawet jesli jest to nie ingeruje w ten swiat i na c**j mu wasze modlitwy. jedyne w co wierze to reinkarnacja i prawo karmy - bo ono logicznie tlumaczy te cala niesprawiedliwosc na swiecie.

Gość Najwyzej punktowana odpowiedz
"Życie na ziemi jest tylko etapem przejsciowym." X Kto tak powiedzial? Bog? Czy szatan? W ksiedze wyjscia jest jasno napisane ze gdy Adam i Ewa zjedza z drzewa poznania dobra i zla spotka ich tylko smierc. To waz twierdzi ze zycie to tylko jeden z etapow i ze zjedzenie owocu nie sprawi ze umra. Ergo - zycie wieczne obiecuje szatan nie bog i to on o nim mowi a nie Bog w chwili kuszenia Ewy. dodatkowo bog klamie swoje dzieci?? Jaki ojciec oklamuje swoje pociechy i mozna go dalej nazywac dobrym?

Uwaga teraz wkleję kolejne przemyślenia w kilku kawałkach, jak nikt między czasie nic nie napisze moje teksty będą tworzyć jedną całość. Sporo tego jest dlatego proponuje tego odsłuchanie np za pomocą Exspressivo