Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czyt ktoś z Was stosuje metodę NPR???

Polecane posty

Gość gość

I z jakim skutkiem????

Gość gość
moja mama stosowala i miala 7 dzieci (bo nie zadzialała) pewnie miałaby wiecej ale ojciec umarł

Gość gość
ja stosowalam, ale gdy chciałam zajść :) owulacja, śluz płodny, temperatura i te sprawy :) zaszłam.

Gość nmpr a kalendarzyk to
2 odrebne rzeczy i niektorzy je myla. Ja stosowalam NMPR, tzn:najpierw mierzylam temperature i samoobserwowalam sie i dosc szybko nauczylam sie kiedy mam dni plodne i nie plodne. Potem mierzenie temp.odstawilam i zostalam na obserwacji sluzu i innych symptomow:np.bol okoloowulacyjny. Poniewaz nie jestem przeciwniczka np prezerwatyw,wiec w okresie plodnym stosowalismy gumki (by nie rezygnowac ze wspolzycia)a w dniach nieplodnych bez. W koncu jak zdecydowalismy sie ze pora na dziecko,to przy kolejnym cyklu kochalismy sie w dni plodne tuz przed owu i od razu poczelismy synka. (Tak pisze,jakby mi ktos zarzucil, ze nieplodna jestem,dlatego nie wpadlismy wczesniej :P)

Gość nmpr a kalendarzyk to
Zapomnialam,ze stosowalismy ja 4 lata,wiec nie tak krotko.

Gość gość
metoda ok ale bywa zawodna - można stosować ale pod warunkiem że gdyby coś to po prostu też się będziecie cieszyć

Ja stosuje od 5 lat. Mam 2 planowanych dzieci. mierze temp, obserwuje sluz, planuje sobie kupic jesczze Afrodyte.

Gość gość
no właśnie z jednej z strony trochę dużo czasu musi upłynąć zanim nauczymy się obserwować nasz organizm a z drugiej ta metoda ma swoje plusy.

Gość mi to zajelo ok 3 miesiecy
Dosc szybko zalapalam o co chodzi.po tym czasie zaufalismy tylko tej metodzie. Teraz po urodzeniu dziecka troche mam obawy,bo hormony sie nie ustabilizowaly,nie przesypiam nocy wiec boje sie mierzyc temp.bo moze byc oszukana (jednak do mierzenia temp.trzeba byc po kilku godzinach snu,wypoczetym)a juz samemu sluzowi nie ufam (wahania hormonow)dopiero piersia skonczylam karmic,jeszcze mam jakas wydzieline,niby czulam juz owu,ale mialam zamiast okresu jakies lekkie plamienie. Chyba ze juz w drugiej ciazy jestem:P bo dzis ani sladu po okresie a z moich obserwacji wynika ze jakos powinnam dostac.albo to podejsca do owu byly. Bo temperatura ich nie potwierdzilam. Jagoda a po ciazy po jakim czasie zaczelas stosowac ta metode?

Gość gość
Stosowalam i po 5 mc sie udalo

Gość sdfsdsfsf
ja po 7 miesiacach wpadlam, wydaje mi sie, ze robilam wszystko prawidlowo a tu klops

ja stosuję od 3 lat. I jako metodę mającą doprowadzić do poczęcia (syn ma 18 m), jak też uniemożliwiającą je. Już nawet nie mierzę nic, tak dobrze rozpoznaję sygnały z organizmu. A wydawało mi się że w zyciu nie opanuję:)

Gość gość
podnosze

to bardzo kiepska metoda antykoncepcji - kazdy ginekolog ci to powie;/ ja np. nie moge tego stosowac - na zaszdie jak niektore kobiety nie moga lykac tabletek;/

Gość gość
A niby czemu nie mozesz?kazdy organizm wysyla takie same sygnaly w zaleznosci od poziomu hormonow,trzeba sie tylko nauczyc je rozpoznawac. Raczej tobie sie nie chce a nie nie mozesz. I to jest skuteczna metoda,pod warunkiem ze prawidlowo stosowana,tak samo jak lykanie tabletek:jak zaniedbasz wpadniesz,jak zle gumke zalozysz to tez wpadniesz. I jak zle zinterpretujesz eykres temp.,zlekcewazysz sluz to tez wpadniesz.

"gość A niby czemu nie mozesz?kazdy organizm wysyla takie same sygnaly w zaleznosci od poziomu hormonow,trzeba sie tylko nauczyc je rozpoznawac" x ze wzgledu na styl zycia/ czeste zmiany stref czasowych i liczne podroze, nie daje tio zadnej ochrony - zwlaszcza jak lecisz z jednej pory roku w druga, to jets dobra metoda dal tych co od wielu lat zawzse robia wszystko w miare regularnie. x "Raczej tobie sie nie chce a nie nie mozesz. I to jest skuteczna metoda,pod warunkiem ze prawidlowo stosowana,tak samo jak lykanie tabletek:" x co mi sie chce albo nie - tego ty nie wiesz, wiec badz laskawa sie nie wypowiadac - a metoda ta jest bardzo malo skuteczna - moj przyklad tez tego dowodzi;-) x jak zaniedbasz wpadniesz,jak zle gumke zalozysz to tez wpadniesz x uwazam, ze tabletki sa najwygodniejsze x I jak zle zinterpretujesz eykres temp.,zlekcewazysz sluz to tez wpadniesz. x juz ci mowilam dlaczego mierzenie sluzu nie dziala;/

Gość Agiew
Ja mam Cyclotest - komputer cyklu. Npr stosuję od 2 lat i jestem bardzo zadowolona ze skuteczności. Nie ma szans zebym wróciła do tabletek

Gość to metoda dla bezrobotnych
To dobra metoda dla starających się o dziecko :) Ja mam sterującą pracę, często wyjeżdżam, pracuję w klimatyzowanym pomieszczeniu co sprzyja infekcjom zatok,więc często mam podwyższoną temp. To metoda dobra dla osób wiodących spokojny, regularny tryb życia jak jagoda,która siedzi na tylku i nie pracuje. I innym które nic w życiu nie wiedzą i nie zobaczą,bo jakby wyleciały do innego kraju czy na inny oddalony kontynent gdzie jest odmienny klimat to całe npr jest już gucio warte. AUTORKO jak jesteś kwoką domową to możesz stosować.

"To metoda dobra dla osób wiodących spokojny, regularny tryb życia jak jagoda,która siedzi na tylku i nie pracuje. I innym które nic w życiu nie wiedzą i nie zobaczą,bo jakby wyleciały do innego kraju czy na inny oddalony kontynent gdzie jest odmienny klimat to całe npr jest już gucio warte. AUTORKO jak jesteś kwoką domową to możesz stosować." x dokladnie mysle tak samo;-)

ROR, jak dla mnie to Ty mozesz nawet w jaskini siedziec, nie interesuje mnie to! Myslisz, ze tabletki sa takie super? Zażywanie środków antykoncepcyjnych niesie zagrożenie, którego od razu nie widać – nowotwór piersi. Jest on najczęstszym nowotworem u kobiet. W krajach Europy Zachodniej i w USA jest jego epidemia, m.in. dlatego, że kobiety, które jeszcze nie rodziły i nie karmiły dzieci, łykają antykoncepcję, a wtedy receptory wyłapujące hormony w piersiach są bardzo chłonne i wychwytują je bardziej niż u kobiet, które rodziły i karmiły piersią. Lekarze dostaja pieniadze za przepisywanie recept na antykoncepcje hormonalna nie mowiac pacjentkom o zagrozeniach jakie niesie ich stosowanie. Jak chcesz truc sie tym dziadostwem to ok, Twoja sprawa. Pozdrawiam :)

Gość gość
Sory ale po co wchodzicie na topik ktory was niedotyczy?

pozwolilam sobie jeszcze cos skopiowac z netu :) Np. uszkodzenie wątroby (podwyższone próby wątrobowe), kamica pęcherzyka żółciowego, przybór masy ciała i wiele innych, a jednym z najczęstszych powikłań jest spadek libido. Częstym , a bardzo dotkliwym skutkiem zażywania antykoncepcji, są zmiany nastrojów – agresja, drażliwość, depresja. Wiele z nas tak czuje się przed miesiączką, bo to jest typowe dla przedmiesiączkowej fazy cyklu, która jest w sposób sztuczny i stały utrzymywana przez antykoncepcję. Stosowanie antykoncepcji jest też często objawem pewnych zaburzeń w relacji małżeńskiej, bo mąż mówi w ten sposób: „kocham cię, ale nie chcę twojej płodności…” I tak naprawdę to są najbardziej niebezpieczne skutki antykoncepcji, która oddziela małżonków od siebie i od Boga, ale o tym nikt nie mówi. To ubezpłodnienie, bo tym jest antykoncepcja, sugeruje, że płodność jest zła. Natomiast akt małżeński jest piękny, właśnie dlatego, że jest płodny, jest wzajemnym obdarowywaniem, najściślejszym zjednoczeniem, a jednocześnie wiąże się z rodzicielstwem.

Gość gość
My z Mężem stosujemy, jesteśmy bardzo zadowoleni. Zaczęłam obserwacje pół roku przed ślubem, żeby się "wdrożyć" i wszystkiego nauczyć. Metoda jest świetna i naprawdę skuteczna. Zarówno przy odkładaniu poczęcia (my przez rok odkładaliśmy) jak i przy planowaniu dzieciątka (udało nam się w pierwszym cyklu starań, od razu, nawet byłam trochę zdziwiona, myślałam, że dłużej to potrwa :)) NPR pomaga też we wczesnym stadium zauważać nieprawidłowości i od razu reagować. Widzisz z dnia na dzień co się dzieje. Pomaga w ogóle w organizacji życia i na pewno zbliża małżonków, nas w każdym razie bardzo. Ani razu od ślubu nie zastosowaliśmy antykoncepcji, a dziecko mamy póki co jedno, planowane ale marzymy jeszcze :):) W wielu miastach organizowane są bezpłatne kursy NPR, wystarczy poszukać w necie, prowadzi je m.in Liga Małżeństwo-Małżeństwu. Na pewno warto poznać. Jest to praktycznie darmowe :) (na początku inwestycja 10zł w porządny termometr), karty można drukować z netu, długopis każdy ma :), ekologiczne i pomaga w budowaniu więzi, akceptacji... Ja szczerze polecam! :)

Gość gość
znowu wszechwiedząca Ror?? JP Może choć raz poczytaj sobie o tym co komentujesz. Spokojnie mogę pracować i stosować NPR niech cię głowa nie boli/

"jagoda369 ROR, jak dla mnie to Ty mozesz nawet w jaskini siedziec, nie interesuje mnie to!" x nie pochlebiaj sobie;-) nie pislaam do ciebie indywidualnie bo mam twoja opinie na temat mojej osoby tam gdzie wiesz;-) x " Myslisz, ze tabletki sa takie super? Zażywanie środków antykoncepcyjnych niesie zagrożenie, którego od razu nie widać – nowotwór piersi. Jest on najczęstszym nowotworem u kobiet" x hahahaha ;-) zadajesz "mi" pytanie i sama sobie udowadniasz, wkladzasz swoje slowa w moje usta - zawzse sie autorytettami musisz podpierac, hm?;-) nie napisalam ze tabletki sa super - tylko ze sa skuteczne, kazdy ma wybor, a skutki uboczne mozna sobie na ulotce doczytac - as easy as it is;-) x "Lekarze dostaja pieniadze za przepisywanie recept na antykoncepcje hormonalna nie mowiac pacjentkom o zagrozeniach jakie niesie ich stosowanie." x to zmien lekarza - bo do kiepskiego chadzasz - moj mnie poinformowal przepisujac i musialam podpisac ze jestem swiadoma;-) x Jak chcesz truc sie tym dziadostwem to ok, Twoja sprawa" x juz nie biore - ale fakt moja sprawa, to skad tyle emocji u ciebie, hm?;-) a NPR nikomu nie polecam i tak;-) antykocepcje mierzy sie poziomem skutecznosci.

Gość gość
A stosowalas npr ze nikomy nie polecasz?

"Stosowanie antykoncepcji jest też często objawem pewnych zaburzeń w relacji małżeńskiej, bo mąż mówi w ten sposób: „kocham cię, ale nie chcę twojej płodności…” x w malzenstwie - a co to ma wspolnego z seksem?;-) ;-) ;-) zeby uprawiac seks nie trzeba byc w zadnym malzenstwie, podobnie zeby miec dzieci;-) x I tak naprawdę to są najbardziej niebezpieczne skutki antykoncepcji, która oddziela małżonków od siebie i od Boga, ale o tym nikt nie mówi" x ja bym powiedziala ze to jest zaleta - im dalej ludzie od tych bajek tym lepiej dla ich zdrowia psychicznego, jestem przeciwniczka sekciarstwa;-) x To ubezpłodnienie, bo tym jest antykoncepcja, sugeruje, że płodność jest zła. x ja do plodnosci nie mam stocuku emocjonalnego tylko raczej praktyczny - czasem, jest ona potrzebna czasem niewskazana - antykoncepcja sluzy zarzadzaniu tym;-) x Natomiast akt małżeński jest piękny, właśnie dlatego, że jest płodny, jest wzajemnym obdarowywaniem, najściślejszym zjednoczeniem, a jednocześnie wiąże się z rodzicielstwem x ja mowilam o seksie i o antykoncepcji a nie o jakichs aktach i sposobach ich przezywania, as easy as it is

ROR , peace kobieto! Czego sie tak rzucasz? Kazdy wyraza tylko swoja opinie, nawet "niepracujace kury domowe" :D

". Widzisz z dnia na dzień co się dzieje." x nie - nie zawsze zobaczysz - to zalezy od stylu zycia, as easy as it is;-) to jest metoda glownie dla malomobilnych lasek;/ x znowu wszechwiedząca Ror?? JP Może choć raz poczytaj sobie o tym co komentujesz. Spokojnie mogę pracować i stosować NPR niech cię głowa nie boli/" x nie masz nic do dodania w temacie ze zwracasz sie do mnei indyswidualnie, hm?;-) twoja ...twoja sprawa;-) mnie glowa od tego nie boli, a NPR nie polecam - jest niepraktyczne i nie kazdy lubi sopbie sluz rankiem poobserowac - osobiscie lubie gumki;-)