Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czyt ktoś z Was stosuje metodę NPR???

Polecane posty

Gość gość
No wlasnie NPR jest po to zeby indywidaulnie obserwowac kazdy cykl, niezaleznie od dlugosci gdyby ktos mial takie cykle jak w zegarku i dokladnie wiedzial kiedy owulacja to wystarczylby nieslawny kalendarzyk, liczysz i masz :P KTOS tu chyba niewiele wie o metodach naturalnych :o Zacznijcie naprawde stosowac, nauczcie sie, doinformujcie a potem piszcie

Ja stosowałam, gdy staraliśmy się o dzidziusia :) Jako metodzie antykoncepcji nie zaufałabym, no chyba że dopuszczałabym wpadkę. Jak np. w przypadku mojego drugiego dziecka, była to taka nieplanowana wpadka, ktora wg NPR nie powinna się wydarzyć, a jednak wiedziałam, że w razie czego przywitam nowego dzidziusia z radością (mimo pewnych przeciwwskazań zdrowotnych). Jeśli chodzi o tabletki, kiedyś stosowałam przez kilka lat. Teraz mam opory przed skutkami ubocznymi. Pozostają prezerwatywy, które też nie są rewelacyjne, jeśli chodzi o wygodę stosowania i męskie doznania, ale są skuteczne jako zabezpieczenie.

Gość gość
ROR czy ty nie masz życia prywatnego ? naprawde chce ci się to wszytko pisać ?.

"ROR nie ma co robić i podnosi sflaczały topik. he he" x a ta dalej lazi za mna wszedzie;-) ;-) ;-) x Zacznijcie naprawde stosowac, nauczcie sie, doinformujcie a potem piszcie" x to jest zdaniem lekarzy najmniej pewna metoda - dziala tylko przyz ustabilizowanym stylu zycia oraz zyciu seksualnym;/ dlatego ja bede ja zawzse odradzac , ale nie zabraniac;-)

Cheersie - dobrze to ujelas;-) x ROR czy ty nie masz życia prywatnego ? naprawde chce ci się to wszytko pisać ?." x przyganial kociol garnkowi;-)

Gość Juszszszuuuszu
"ale nikt nie napisal ze sa dla bezrobotnych" - O tym,ze NPR jest metoda dla bezrobotnych pisano na pierwszej stronie. " jak masz prace ktora wymaga tak czestych podrozy miedzy kontynentalnych to tak jest i koniec" - Podroze miedzykontynentalne moga utrudnic stosowanie metody,ale nie uniemozliwiaja tego. "sa tez tacy co uprawiaja oral i anal w dni nieplodne" - Pisalam tylko o dniach plodnych, zeby pokazac,ze przy NPR nie trzeba sie powstrzymywac od seksu. "gumki czy pigulki obejmuja szersza ilosc przypadkow - m.in przygodny seks." - gumki tak, pigulki nie, przeciez pigulki nie zabezpiecza np przed HIV... "poza tym NPR nie dziala tez przy ogolnie nieregulrnych okresach"- Nieprawda,ze NPR wymaga regularnych cykli. Regularne cykle konieczne sa do tzw kalendarzyka. Przy NPR nie interesuje mnie dlugosc cykli bo kazdy cykl analizuje sie oddzielnie.

Ja powiem tak -jasno i bez hipokryzji. Stosuje NPR od 10 lat (od slubu) -2 pierwsze ciaze byly planowane, 3 ciąza to była niby wpadka ale tak naprawde ponioslo nas i olalismy NPR-wiec wina nasza. Jednak przy tej obecnej ciazy zupelnie inna historia...cykle mialam rozregulowane i mimo ze kupilam w listopadzie Lady Comp zeby ulatwic sobie zycie i miec pewnosc co do interpretacji ;) i mimo ze stosowalam sie wiernie-wpadlam w kwietniu, i ta wlasnie wpadka potwierdza akurat to, co mówią przeciwniczki--trzeba miec regularne cykle albo liczyc sie z wpadką-miec w sercu gotowosc ze tak moze byc i sie z milosci to dzieciątko przyjmie jak sie pojawi. Nie byłam zielona, znam swoje cialo, ale jak z temperatur wyszedl mi falszywy skok (czego nie odnotowalam przez 10 ostatnich lat!) a z powodu upławow nie moglam rozpoznac sluzu plodnego, innych symptomow owulacjii nie widzialam ( a zawsze je umialam odnotowac) - zaszłąm w ciąze w 28 dniu cyklu. poprzedni cykl mialam 25 dniowy-dla porownania. NPR ma ogrom zalet-jest zdrowe i pomaga nam poznac cialo, ale wmawianie komus ze daje ogromna pewnosc nei jest do konca ok I caly czas mowimy o NPR a nie kalendarzyku.

Gość Juszszszuuuszu
"zaszłąm w ciąze w 28 dniu cyklu. poprzedni cykl mialam 25 dniowy-dla porownania" - to tzw kalendarzykowe podejscie do NPR, zgubilo juz wielu ;)

Gość Juszszszuuuszu
Jezeli nie potrafisz zinterpretowac sluzu, to albo czekasz, albo posilkujesz sie objawem szyjki, ktorego uplawy nie zakloca.

Gość sdfssfffs
ja zaszlam w ciaze w piaty dzien po skoku temperatury. to nie jest regula, ale organizm to nie szwajcarski zegarek, zdarzaja sie anomalie. ta metoda jest dla osob, ktore ewentualna wpadke przyjma z usmiechem. dla kogos kto nie moze miec wiecej dzieci stanowczo odradzam.

bzdury gadasz. pisze ze 10 lat stosowałam i topierwsza typowa wpadka-zawsze sie sprawdzal. Ale po 3 porodach moja szyjka nie jest tak podatna na zmiany, i nie umialam stwierdzic z taka pewnoscia jak w pierwszych latach stosowania --chyba ze mi tam zaglądalas i wiesz lepiej. to nie jest kalendarzykowe podejscie. Mialam rzekomy skok tempertatury. dzien po wspolzyciu odnotowalam ten wlasciwy. Bylo juz za pozno. Nie wmawiaj mi ze nie przylozylam sie do interpretacji, bo to rownoznaczne jakbys mi wmawiala ze to 4te prawie ze planowalam. A tak nie bylo. W oslawionym LC ktore ponoc prawie nie notuje wpadek tez mialam zielone swiatellko. 3 poprzednie tygodnie nie wspolzylismy. Prawda jest taka ze tu NPR zawiodlo. I tak jak z trzecim dzieckiem wiedzialam ze to nasza wina ze zaszlam i sie do tego przyznaje, tak tu absolutnie nie. a o dlugosci cyklu napisalam tylko dlatego, zeby potwierdzic ze mialam nieregularne cykle a nie ze poczulam sie bezpiezna bo 28 dc. gdyby nie temperatura i odczucia jak przed miesiaczką to bym jescze i 2 tyg sie wstrzylmala z wspolzyciem-glupia nie jestem To jest typowe. Jak zaszlam stosując LC uslyszalam ze na pewno nie stosowalam sie albo prezerwatywa w plodne zawiodla ( tu zonk, bo nie wspolzylismy wogole wczesniej), tu jak napisalam o wpadce to tez od razu ze sie nie znam i na pewno cos zle zrobilam.. typowe

Gość Juszszszuuuszu
Trudno sie wypowiadac nie widzac wykresu.

Gość Juszszszuuuszu
Sama przyznalas,ze nie rozpoznalas sluzu plodnego bo mialas uplawy. W takiej sytuacji sie czeka. Pierwsza zasada NPR - w razie watpliwosci - CZEKASZ. Jesli oparlas sie na samej temperaturze nalezalo stosowac sie do zasad metody czysto termicznej.

dobra, bez sensu gadac.. mówię ze czulam sie tak jak przed miesiaczką-bolaly mnie cycki, a sluz plodny notowalam juz wczesniej, zanim mi sie przyplataly uplawy. Ja Ciebie moja Droga nie prosze o interpretację mojego cyklu, bo ja swoje wiem po tylu latach stosowania. NIGDY nie uzywalam antykoncepcji hormonalnej wiec cale zycie się obserwuje tak naprawde. Mialam okresy kiedy wogole nie mierzylam temperatury a tylko wsluchiwalam sie w cialo swoje, i nie bylo ciazy a jestem mega plodna-zawsze zachodze w pierwszym podejsciu. Znam swoje cialo lepiej niz Ty. Fakt jest taki ze u mnie NPR zawiodlo. I zgodnie z Twoim podejsciem wogole moglabym seksu nie uprawiac. To wg Ciebie zacheca do stosowania NPR? 3 tygodnie bez seksu wstrzymywalam sie wlasnie z uwagi na wczesne wystepowanie sluzu i brak skoku. I na tym skoncze. Mozesz mi robic interpretacje, ale nawet moja lekarka, ktora zna sie na NPR i z zalozenia nawet nie wypisuje antykoncepcjii hormonalnej przyznala ze mialam pecha, ze u mnei metoda zawiodla. Takze sorry Podsumowując--to dobra metoda, mimo mojego doswiadczenia uwazam ją za o wiele zdrowsza niz piguły, ale tak jak powiedzialam -zawsze trzeba liczyc sie z ciąza. ale ciąza nawet przy stosowaniu gumek, spiral czy pigulek sie zdaza.. najlepsza metoda to szklanka wody zamiast. i tyle ;)

Gość Juszszszuuuszu
"mówię ze czulam sie tak jak przed miesiaczką-bolaly mnie cycki" - Tzw objawy dodatkowe, na ktorych nie opiera sie NIGDY interpretacji. " sluz plodny notowalam juz wczesniej, zanim mi sie przyplataly uplawy" - No i? Co z tego ze zanotowalas sluz plodny? Znaczenie ma zanotowanie WYSYCHANIA sluzu plodnego... "Ja Ciebie moja Droga nie prosze o interpretację mojego cyklu" - Nie zamierzalam niczego interpretowac, po prostu interesuja mnie cykle wpadkowe, ciekawa rzecz. " Mialam okresy kiedy wogole nie mierzylam temperatury a tylko wsluchiwalam sie w cialo swoje" - wsluchiwanie sie w swoje cialo to zadna metoda, brak ciazy to po prostu przypadek " I zgodnie z Twoim podejsciem wogole moglabym seksu nie uprawiac"- zgodnie z moim podejsciem nalezy stosowac metody rzetelnie, trzymajac sie zasad, wsluchiwanie sie w cialo i bol piersi "jak przed miesiaczka" to nie jest zadna metoda. A jesli nie mozna sie powstrzymac, prosze bardzo - gumki,oral i robotki reczne:) "To wg Ciebie zacheca do stosowania NPR?" - nie wiem , bo nikogo nigdy ani nie zachecam ani nie zniechecam. "zawsze trzeba liczyc sie z ciąza. ale ciąza nawet przy stosowaniu gumek, spiral czy pigulek sie zdaza.."- racja, z tym, ze czasami to niefart a czasami wina uzytkowniczki ;)

Gość gość
widzę, że ror zasmieciła bezsensownie kolejny topik ale trudno... Ja mam pytanie do kobiet stosujących tą metodę: jak długo Wam zajęło "nauczenie się" jej i skąd czerpałyście wiedzę? Macie jakieś źródła godne polecenia poza wspomnianymi tu już kursami?

Irytujące są takie wszytskowiedzące "interpretatorki" jak Ty.. Nie zamierzam z Toba dyskutowac. Jak Ty kiedys wpadniesz na npr czego CI oczywiscie nie zycze, to zobaczymy co powiesz. Koncze z Tobą dyskusję bo jestes typem ktory i tak wszytsko wie lepiej-ode mnie, od mojej ginekolog itd. PS instruktorka npr mojej siostry tez wpadla..przyznala sie po kilku latach dopiero, tak to sciemniala ze ciaza byla planowana. Moze i ja powinnam tak robic? wygodniej niz przekonywac kogos ze nie jestem osłem ;) Zdrowia!

Gość Juszszszuuuszu
Nie jestem interpretatorka bo trudno byloby zinterpretowac "bol cyckow" oraz "zanotowany nie wiadomo jak i kiedy sluz plodny". Z cala pewnoscia moge za to powiedziec, ze nigdy nie wpadne stosujac NPR. Po prostu ja nie uznaje czegos takiego jak wpadka. Jesli uprawiasz seks, to liczysz sie z mozliwoscia zajscia w ciaze. Wpadke to miala Maryja zawsze dziewica;)

Gość gość
"Po prostu ja nie uznaje czegos takiego jak wpadka." ahhahahahahah

Gość Juszszszuuuszu
Co cie tak rozbawilo?

Gość Juszszszuuuszu
Ja nauczylam sie na kursie, dokladne poznanie metody zajelo mi jakies 3 miesiace. Od pierwszego cyklu stosowania mozna korzystac z nieplodnosci poowulacyjnej. Inne zrodla to np strona lmm o ile nie przeszkadzaja komus religijne wstawki. Mozna tam tez zamowic domowy kurs. Nie podaje strony zeby nie reklamowac. Zreszta mysle, ze wystarczy dobra ksiazka np prof Roetzera.

Gość gość
a ja nie wiem co wy macie z tym wsluchiwaniem sie w cialo. niby co slyszysz jak ci jajeczko leci z jajnika hhehe. czarna magia i harry poter. to nie tak. masz mierzyc tempke, patrzysz na sluz i widzisz. naukowo i logicznie. a nie sratatata wyczytywac z gwiazd

Gość pastylka o smaku curry
wiele osob moze tylko patrzec na temperature bo innych objawow nie ma-ja wogole nie mam sluzu plodnego. nigdy nie widzialam zeby wystapil-jestem sucha jak wior :P wiec jesli by u mnie temperatura zawiodla jak u padlinki to by byla wpadka, no nie? na wszescie nie zawiodla ja tez zauwazylam ze tu nic nie mozna powiedziec zlego na temat npr bo od razu cie zjedza. to samo na topicach o karmieniu piersia albo porod naturalny czy cc. hahah do przedmowczyni-jesli mam bole owulacyjne i plamienie w tym okresie to dla ciebie jest czytanie w gwiazdach? moja kolezank tylko na tym sie opiera i od 5 lat nie zaszla w ciaze. ja bym sie bala. kupa osob nie moze stosowac mierzzenia temperatury a wtedy sorry-ale ta metoda jest jeszcze mniej skuteczna. osobiscie stosuje metode termiczna tylko i wlacznie dlatego zenie bedzie tragedii jak zajde ale wolalabym dlozyc. jakbym nie chciala zajsc zadne fanatyczki npr by mnie nie przekonaly do jej skutecznosci - patrzac na przyklad wyzej nawet po tylu latach mozna wpasc.wiec po pierwszym albo drugim dziecku zaloze spirale i tyle w temacie

Gość Juszszszuuuszu
Na poprawe sluzu mozna zazywac wiesiolek. Sa tez inne preparaty, ale nie kojarze w tej chwili jakie. Brak sluzu zreszta w ogole moze uniemozliwiac zajscie w ciaze. Mozna tez nauczyc sie objawu szyjki. Bole owulacyjne i plamienie to jedynie objaw dodatkowy. Nie musza sie pokrywac z rzeczywista owulacja. Moze kolezance sie sprawdza, moja kolezanka nie stosuje zadnych metod i nie zaszla jeszcze w ciaze, niczego to nie dowodzi. Znam tez mnostwo kobiet, ktore zaszly stosujac pigulki, tez to niczego nie dowodzi bo nigdy nie ma sie pelnego obrazu.

Gość Juszszszuuuszu
Ja stosuje NPR i widze duzo wad tej metody, nie jestem fanatyczka. NPR jak kazda inna metoda nie ma 100% skutecznosci. Uwazam tylko, ze padlinka nie poparla swoich zarzutow zadnymi argumentami. Wrecz przeciwnie, sama sie wystawila pokazujac, ze nie rozumie metody, a jak przyszlo co do czego zaslonila sie ginekologiem i instruktorka.

" Podroze miedzykontynentalne moga utrudnic stosowanie metody,ale nie uniemozliwiaja tego" jest to nieprawda - takie podroze rozregulowuja organism totalnie i oslabiaja te i tak juz kiepska metode;/ " Pisalam tylko o dniach plodnych, zeby pokazac,ze przy NPR nie trzeba sie powstrzymywac od seksu" trzeba od niektorych jego form - tych tradycyjnych, podczas gdy przy innych metodach nie trzeba w ogole z niczego rezygnowac;/ " gumki tak, pigulki nie, przeciez pigulki nie zabezpiecza np przed HIV..." jesli masz przygodny seks z kims go znasz styl zycia - to wystarcza pigulki jako antykoncepcja - inna rzecz to czy nalezy uprawiac seks, gumka cie chroni przed hiv tylko w jakims procencie i tak;/ to juz inna para kaloszy. "poza tym NPR nie dziala tez przy ogolnie nieregulrnych okresach"- Nieprawda,ze NPR wymaga regularnych cykli. - przy nieregularnych cyklach niczego nie zaobsewrujes z- nieregularne - to np. 24 dni i 47 - sprawdzone prze kilku lekarzy, zdarza sie malej populacji (moja kolezanka)

"Juszszszuuuszu Jezeli nie potrafisz zinterpretowac sluzu, to albo czekasz, albo posilkujesz sie objawem szyjki, ktorego uplawy nie zakloca." jak polaczysz sobie nieregularne cykle z podrozami oraz uzywkami ;-) po prostu niekazdy ma taki styl zycia zeby obsewracje prowadzic - to upeirdliwa metoda, maloskuetczna -i dzialajaca tylko dla malego wycinka ludzi ktorzy maja wszystko od zawzse tak samo;/

"widzę, że ror zasmieciła bezsensownie kolejny topik ale trudno..." x to ty smiecisz - lazac wszedzie i piszac o mnie lub do mnie, zamaist na temat;/

Gość Juszszszuuuszu
"takie podroze rozregulowuja organism totalnie i oslabiaja te i tak juz kiepska metode" - Owo rozregulowanie bedzie widoczne na wykresie, efekt- zwiekszona ilosc dni potencjalnie plodnych w cyklu. Nie podoba sie-wybierasz inna metode. "trzeba od niektorych jego form - tych tradycyjnych, podczas gdy przy innych metodach nie trzeba w ogole z niczego rezygnowac" - Tak, trzeba zrezygnowac z niezabezpieczonego stosunku waginalnego. Cala reszta jest "dozwolona". Jesli komus to przeszkadza to wybiera inna metode. "jesli masz przygodny seks z kims go znasz styl zycia - to wystarcza pigulki jako antykoncepcja" - Jako antykoncepcja tak. Ale to nawet wtedy jesli bzykasz sie z menelem z dworca;) W ciaze raczej nie zajdziesz, choroby to co innego. "przy nieregularnych cyklach niczego nie zaobsewrujesz" - Dlaczego? Tak samo obserwujesz objawy plodnosci. Ja mam zwykle cykle 26-33 dni, czasami zdarza sie dlugasny cykl ponad 40dniowy. Taki wyskok organizmu nie przeszkadza mi w obserwacjach. "jak polaczysz sobie nieregularne cykle z podrozami oraz uzywkami" - Jesli np pijesz alkohol podczas spodziewanego skoku temperatury to oczywiste, ze pozniej beda problemy z interpretacja. Tak samo jesli nakladasz gume pod wplywem procentow to mozesz zrobic to byle jak, a pigulke mozesz wyrzygac. Ale nikt wtedy ci nie powie, ze pigulka jest malo skuteczna. Po prostu nieodpowiedzialnie ja stosowalas. "to upeirdliwa metoda, maloskuetczna" - Upierdliwa tak, skutecznosc wg wskaznika Pearla wynosi 0,6 przy stosowaniu wzorcowym i 1,8 przy typowym. Dla porownania prezerwatywa: 2 i 15.

Gość gość
Ror mylisz się mysląc' że to tylko jedna osoba się o tobie krytycznie wypowiada, ja się pierwszy raz do ciebie odnioslam. Najwidoczniej trudno ci uwierzyc w to, ze nie tylko jedna osoba ma dosc twojego zasmiecania na forum a z podpisu 'gosc' korzysta teraz brdzo duzo osob bo nie trzeba wymyslac nicku