Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ańka.

puścić małą z babcią na wczasy?

Polecane posty

Gość ańka.

Sama wychowuję 4-letnią córcię. Ojciec płaci alimenty i nie interesuje się prawie, za to jego matka mieszka daleko, ale chciałaby brać udział w życiu małej. Mamy dość słabe relacje, prawie się nie zmamy. I babcia chce zabrać małą na dwa tygodnie nad morze. Z jednej strony mnie na takie wakacje dla dziecka nie stać, z drugiej dla mnie to obca kobieta. Co byście zrobiły?

Gość gość
a dla córki to obca kobieta? jeżeli nie jest zżyta z babcią to wyjazd może byc dla niej stresujący więc wtedy bym nie puszczała. Ale jeżeli babcia jets odpowiedzialna, a mała ja lubi to dlaczego nie. Tylko nie wiem czy 2 tyg dla 4 letniego dziecka to nie za długo

Gość efffeeee
zależy jaki kontakt ma twoje dziecko z tą babcią - czy ją zna i lubi. No i jaka jest ta babcia dla dzieci - czy to taka, co to przestawia dziecko z kąta w kąt czy taka "dobra dusza", do której maluchy lgną...weź to pod uwagę..

Gość gość
4 latka,dziecko jest za male,by jechac na wczasy bez mamy,lub kims,kogo dobrze zna.Ja bym nie puscila.

Gość gość
chyba za dlugo dla 4latki, bez mamy

Gość gość
chcesz dac na az 2 tygodnie 4 latke z kobieta której praktycznie nie zna?? Nigdy w zyciu bym sie na to nie zgodziła

Gość gość
moje siostrzenice sa u mnie kilka razy w tygodniu. Czasem ostaja na weekend. Same cżesto mówia, że one chca do cioci na wakacje i chca zostac na noc ale po 2 dniahc mimo, że uwielbiaja u mnie byc pytaja się " kiedy przyjedzie mama" po prostu takie małe dziecko tęskni za rodzicami. Sądzę, że 2 tyg to za długo na pobyt bez mamy czy taty

Gość gość
Popatrz na to pozytywnie Ona JEST babcią małej, innej babci nie będzie miała I ta babcia wydaje się być w porządku, skoro chce brać udział w życiu wnuczki, pewnie jest porządną kobietą i przecież ona nie ma wpływu wielkiego na nieodpowiedzialne postępowanie ojca tego dziecka. Może nie jest to złe , aby dopuścić do pogłębiania więzów rodzinnych swojej córki z tamtą babcią, sądzę że jako babcia , ona wywiąże się dobrze z opieki nad wnuczką i jeszcze bardziej pokocha wnuczkę. Traktuj ją osobno jako człowieka, nie utożsamiaj z ojcem dziecka, to dwie różne osoby.

Gość ańka.
To jest normalna kobieta po 50-ce, dzwoni do małej, pamięta o rocznicach i nie komentuje sytuacji pomiędzy mną i jej synem. /Związek rozpadł sie raczej z mojej winy/ oboje jesteśmy w innych układach. Po Waszych wypowiedziach postanowiłam puścić małą na taki czas jaki będzie jej odpowiadał: przyjadę po nią kiedy zechce i to postanowiłam zaproponować tej babci. Co Wy na to?

Gość gość
i dobrze. Uważam, że jeżeli babcia jest w pożądku to przeciez ma prawo uczestniczyć w życiu wnuczki.

Gość ninka - inka
Dobrze robisz . 4 letnie dziecko to nie jest już mały dzidziuś. Zobaczysz ze córce będzie się podobać:)

Gość ańka.
No :) zadzwoniłam do babci, jest bardzo zadowolona. Teraz dopiero przyznała, że miała te same obawy: że dziecko nie wytrzyma tyle czasu:D A skoro jestem gotowa przyjechać w każdej chwili, to ona dziękuje i bardzo się cieszy. Mowi, że zrobi wszystko aby mała wytrzymała jak najdłużej. Dzięki za Wasze rady:)

Gość gość
a moze niech spedzi z babcia czas w domu najpierw? zeby sie bardziej przyzwyczaila :)

Gość gość
fajnie, ze masz taka 'tesciowa', ktora jest normalna i da sie z nia utrzymywac normalne stosunki :)

Gość ańka.
Ale czym się różni czas w domu od czasu na wyjeździe? U siebie w domu babci dziecka nie chcę, mam innego partnera, niech jadą, znają się na tyle, że powinno być nieźle.

Gość gość
ja bym nie puściła, niech się taka babcia na odległość za dziecko nie zabiera!

Gość gość
pewnie, że puść małą. widać, że obie jesteście osobami na poziomie i umiecie się dogadać pomimo różnic pomiędzy Tobą a ojcem dziecka :)

Gość ańka.
dziękuję za taką opinię:) Prawdą jest, że nie mam żadnych emocji wobec babci dziecka, a ona jeśli ma coś do mnie, to w imię miłości do wnuczki potrafi to schować gdzieś głęboko:) Ma klasę, mogę się z tym zgodzić.

Gość gość
Kobieto kogo ty probujesz pytac. Matek polek ktore dziecka z ojcem na chwile nie zostawia a co dopiero z byla tesciowa???? Dobrz3 zrobilas, ze puscilas dziecko. Mala powinna miec dobry kontakt z babcia.

Gość gość
moja siostrzenica w tym wieku jest zbyt z mamą związana i ledwo do ciotki ją zaciągamy na kilka godzin :D 500m dalej ;) zależy od dziecka... jeśli uwielbia babcie to może wytrwa te 2 tyg., ale jak dla mnie to za długo

Ale ja pisałam, że mała jedzie na tyle, ile chce. Babcię swoją zna, jest dobrze uspołeczniona, myślę, że w granicach 10 dni wytrzyma,a babcia ma ambicję, aby aż tak uatrakcyjnić, że do końca wyrobi :D