Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Athelgast

Czy teorię ewolucji da się pogodzić

Polecane posty

Pewnie. W hebrajskim są same duże litery. A w hebrajskim był pisany oryginał ST...

Gość ktta
Athelgast - a gdzie się podziały dziwaczne literki z Twojego nikcku? Wygląda teraz zbyt pospolicie! Eeech, mowy nie ma żebym przebrnęła przez ten wątek, za dużo p*****lolo. Nie dogadamy się i tyle, nie odpowiadasz na argumenty, masz to swoje przekonanie i klapki na oczach. Zasadniczo zgadzam się z Lokomotyw - na dzien dzisiejszy nie jesteśmy w stanie zrozumieć stworzenia i nie ma co się kłócic. Nauka będzie próbowała, a reszta niech się modli jak ma potrzebę. Nie jestem lekarzem, fakt, ale z pewnością mam o ludzkim ciele większe pojęcie, niż ten ktoś, kto pisał że serce u płodu załącza bóg albo jego aniołki :D

Przez podszyw przema zmienili trochę to forum i nie mogę używać starogermańskiej pisowni. Nie kitta. To ty masz klapki na oczach. Nawet nie umiesz wyciągnąć wniosku, z prostego faktu, że za każdym skutkiem stoi przyczyna... Zdajesz się mieć tak ograniczone myślenie, jak pavlo, który nie umie zrozumieć, że człowiek tylko odkrywa prawa fizyki, a nie je tworzy... Zadałem mu pytanie: "Jak człowiek może tworzyć prawa które obowiązują na długo przed jego urodzeniem?" Wtedy zaczął coś kontaktować, bo przestał się odzywać...

2013-07-29 23:32:49 [zgłoś do usunięcia] Athelgast W moim popszednim temacie ktoś anonimowy bardzo dobrze podsumował wasze ateistyczne myślenie: "Ateiści miernoty twierdzą że Boga nie ma bo nieudowodnili. W ten sam sposób chłop średniowieczny twierdziłby: panie zodnych bakteryji ni ma, jo zech takiego cegosik nie widzioł. Jo zech nie widzioł to ni ma - to jest ten poziom argumentacji."

Tamten temat został wyczerpany i podsumowany bardzo ładnie przez pobierampilki. Jak dla mnie wierz w co chcesz bylebyś nie obrażał ludzi którzy nie wierzą, bo brak wiary w Boga to też wiara - z tą tylko różnicą że wiara ta nie jest scentralizowana,nie ma w niej przywódców, a człowiek wierzy tyle że w to że Bóg nie istnieje

Gość ktta
Przybij piątek Pavlo :) Człowiek praw nie tworzy, tylko odkrywa, jak sam zauważyłeś. Jak rozumiem stworzył je bóg. Jak wsyztsko inne. To fantastycznie proste roziwązanie dla ludzi zbyt leniwych lub zbyt głupich, żeby pokusić się o własne myślenie. Bóg jest odpowiedzią na każde pytanie, więc po co je zadawać. A skąd Bóg się wziął? Po co stworzył świat? Po co stworzył człowieka? Dlaczego dał mu wolną wolę? Dlaczego świat stworzony ręką bytu doskonałego nie jest doskonały? Porównanie z bakteriami ładne, tylko już dawno udowodniono, że istnieją :(

"Zadałem mu pytanie: "Jak człowiek może tworzyć prawa które obowiązują na długo przed jego urodzeniem?" Wtedy zaczął coś kontaktować, bo przestał się odzywać..." X Tak na marginesie temat dalej był wtedy wałkowany i udzielałem się i odpowiedziałem na Twoje pytania. Zainwestuj w lektora skoro już nawet czytać nie mumiesz ;)

"Mumie" to w Egipcie i na pustyni Takla Makan były swojego czasu znajdywane . . . A "mumiesz" to co to? Proszek z "mumii" . . . ?:D

"A skąd Bóg się wziął? Po co stworzył świat? Po co stworzył człowieka? Dlaczego dał mu wolną wolę? Dlaczego świat stworzony ręką bytu doskonałego nie jest doskonały? Porównanie z bakteriami ładne, tylko już dawno udowodniono, że istnieją" X Odpowiedzi na te pytania zostaną zawarte za 1000 lat po uprzednim napisaniu ich wedle upodobań kościoła który zasłaniał się będzie zstąpieniem na piszących pod kościół mocy ducha świętego, jak to było z połową ksiąg NT ;) Historia lubi sie powtarzać ;)

Gość ktta
A Lokomotyw jest lekarzem, że wie, że nie ma wyjaśnienia? :) Nie moge youtuba odpalać, mam intenret z komórki i mi transfer zeżre, więc jak jakieś argumenty to tutaj poproszę :)

Nie... Pavelku. Nikt nie będzie pisać jeszcze raz ST i NT. Raz to zostało zapisane i koniec. No chyba, że Ty chciałbyś to napisac jeszcze raz za te 1000lat?

"Mumie" to w Egipcie i na pustyni Takla Makan były swojego czasu znajdywane . . . A "mumiesz" to co to? Proszek z "mumii" . . . ?" X Zaiste ciekawym jest czepianie się literówek przez osobę która sama pisze popszednim :O No tak - zapomniałem ty zawsze zaczynasz dyskusję od ad personam ;) I nawet tak samo ją kończysz ;) Tyle że w ostatnim poście zawsze używasz słowa lewak ;)

"Nie... Pavelku. Nikt nie będzie pisać jeszcze raz ST i NT. Raz to zostało zapisane i koniec. No chyba, że Ty chciałbyś to napisac jeszcze raz za te 1000lat?" X NT był pisany pod kościół i z woli cesarza rzymskiego miał zawierać taki a nie inny przekaz. Trochę historii by Ci się przydało zamiast Biblii w obrazkach i może zrozumiesz o co mi chodzi ;)

Chyb nikt już nic nie bądzie pisał. Wiedza jest wszem dostąpna tylko trzeba się obudzić. A zrozumienie jej przyjdzie w odpowiednim dla każdego czasie.

Gość ktta
Beruthiel... Raz to zostało napisane? No jaja sobie chyba robisz, przecież powszechnie wiadomo, że pisamo święte, a zwłaszcza nowy testament to wybór czterech tekstów z wieeelu innych i to wybór dokonywane wieki później. Bóg jeden wie (ten którego nie ma) co tam jeden klecha i drugi dodał od siebie, a co postanowili zataić. Gdyby nie to, że znaczna część dogmatów religii chrześcijańskich była ustalana w średniowieczu, miałabym więcej szacunki i zaufania do tej religii ;/

Gość ktta
No to śpijcie dobrze wierzący i niewierzący ;)

"Idź Pavlo spać, bo jesteś zgryźliwy. Dobranoc!" X To się nazywa wytykaniem błędów logicznych w rozumowaniu i ze zgryźliwością nic wspólnego nie ma ;) Nie moja wina że przewrażliwiona na swoim punkcie jesteś ;)

Gość gość
wszystkie niescislosci w Biblii wierzacy nazywaja metaforą, a z drugiej strony to, co im pasuje , biora doslownie.Na tej zasadzie dopasowac mozna kazdy tekst pod dowolna teorie.

Zgadzam się z przedmówcą. To najlepiej ukazuje to że religia katolicka to zakłamanie i fałsz.

Biblia jest jak encaklopedia. Nowy układ polityczny wydaje nową encyklopedie. Pewne fakty są niezmienne inne pominięte a inne wyolbrzymione. A społeczeństwo dopowiada sobie reszte...

Gość ktta
A nie wydaje ci się Lokomotyw, że po 2000 lat to już nie wiadomo co było w pierwotnej wersji?

Myśle że pierwotną wersje, przekaz odnajdziemy w sobie. Gdy nauczymy się odczytywać czyste informacje nie przefiltrowane, znieksztaucone systemowymi ksiągami. Dojdziemy dalej, dojdziemy do wiedz z Wedów...

Gość goscia
fakt, ze wszystko co jest ma jakas przyczyne. ale jesli nie wiemy, co jest ta przyczyna, to po prostu nie wiemy. moze kiedys sie dowiemy, moze nie. i w tym miejscu jedni stawiaja na boga, bo wszystko, co nieznane i niewytlumaczalna, tlumacza bogiem, a inni po prostu akceptuja ten stan niewiedzy i nie czuja potrzeby tworzenia sobie na ten temat mitow zwiazanych z bogiem. co sie zas tyczy ateistow, to oni nie wierza w boga nie dlatego, ze go jeszcze nie udowodniono, bo rzeczy nadprzyrodzonych nigdy sie nie udowodni, gdyz tu wlasnie mamy doczynienia z wiara. ateisici nie wierza w boga, poniewaz nie postrzegaja zadnych rzeczywistych przeslanek na istnienie boga, a takze nie czuja potrzeby tlumaczenia sobie rzeczy na ten czas niezrozumialych bogiem. nie ma sensu jedni na drugich sie wyzywac i wyzywac, bo tylko dlatego, ze ktos idzie inna droga od nas, to nie znaczy od razu, ze bladzi.

"30.07.13 [zgłoś do usunięcia] gość wszystkie niescislosci w Biblii wierzacy nazywaja metaforą, a z drugiej strony to, co im pasuje , biora doslownie.Na tej zasadzie dopasowac mozna kazdy tekst pod dowolna teorie." Bzdura. To nie są przepowiednie Nostradamusa. Zakładając, nawet, że teoria ewolucji jest prawdziwa, w jaki sposób byśmy wyjaśnili powstanie świata, pasterzowi, żyjącemu w II tysiącleciu pne, tak aby nas zrozumiał. Najlepszym opisem byłoby coś podobnego do opisu z Księgi Rodzaju...!!! "30.07.13 [zgłoś do usunięcia] Pavlo1985 Zgadzam się z przedmówcą. To najlepiej ukazuje to że religia katolicka to zakłamanie i fałsz. Przestałem palić, pić i obiecywać.Nadal jednak kłamie...." To nie temat o religii katolickiej. Pomyliłeś temat...

Kolejnym dowodem na to, że Biblia nie została napisana samodzielnie prze człowieka, jest fakt, że kiedy weźmiemy co 50-tą literę z oryginału Pięcioksięgu, to zawsze będzie nam się powtarzał wyraz Torah, czyli prawo. To nie może być przypadek...

Gość goscia
w/w nie nazwalabym dowodem na nic okreslonego, ale zaiste jest to ciekawostka... literacka?