Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwokot

Jak się zwracać do teściów

Polecane posty

Gość gość
U mnie rok po ślubie (plus siedem lat znajomości przed ślubem) też niczego nie zaproponowali. Ostatnio mąż poruszył ten temat i dowiedział się, że to oni czekają na to, że ja wyjdę z inicjatywą. No ale jak ja mam się napraszać? Prosić o pozwolenie na zwracanie się mamo? To powinno wyjść od nich, przecież nie będę się na siłę wpraszać w rodzinę, przejść na ty też jako młodsza nie mogę, więc co? To chyba oni powinni mnie "zaprosić" do rodziny, pokazać że akceptują, a nie, żebym sama się pchała. Moi rodzice jakoś mogli mężowi zaproponować formę zwracania się i miło go przyjąć w rodzinie:)

Gość gość
A ja się w ogóle nie zwracam, nie rozmawiamy od paru lat. Smutno mi trochę, bo zawsze marzyłam o tym, że teściowa będzie dla mnie drugą mamą, lepszą od mojej- ale trudno, nie akceptuja mnie, to nie... Nawet na nasz ślub nie chcieli przyjść, a teraz mają w nosie totalnie...

Gość tesciowamloda
Ja powiem z perspektywy dość młodej teściowej- moja synowa jest niewiele ode mnie młodsza, mniej niż 18 lat, i też się zwraca do mnie bezosobowo. Ja chciałabym żeby mówiła mamo, ale ona najwyraźniej nie chce (nigdy to od niej nie wyszło), a na pani to ja sobie nie wyobrażam, Czekam na jakąs jej inicjatywę, ale ona nic nie mówi. Chciałabym poczuć, że nas zaakceptowała jako rodzinę, ale już 5 lat trwa to mówienie bezosobowe...

Dla mnie to dość oczywiste: do teściowych: "proszę mamy", "mamo, czy może mi mama podać..." do teściów: "proszę taty", "tato, czy może mi tata podać". Do własnych rodziców na ludzie: mamo, podaj mi, tato, podaj mi itp... W mojej rodzinie praktykuje się to od pokoleń, mamy korzenie szlacheckie i tak się zwracano do siebie przed wojną. Mój ojciec tak zwraca się do babci i dziadka od strony mamy, tak samo dziadek zwracał się do rodziców babci. Moja siostra zwraca się tak do swoich teściów, którzy nie pochodzą z żadnej szlacheckiej rodziny i spotkało się to ze zdziwieniem, ale się przyzwyczaili. Poza tym, wydaje mi się to bardzo grzeczne i odpowiednie.

Gość gość
Nie no, proszę taty to brzmi archaicznie, chyba teściowie z 80 lat by tak musieli mieć żeby tak do nich mówić, w stosunku do młodych osób to by się spotkało pewnie ze zdziwieniem i śmiechem. nie mówię, forma jest ładna, ale literacka, niecodzienna.

Gość gość
"Proszę mamy, czy ma mama masło?" Buahaha, no nie mogę:D

Gość gość
pierwsza synowa mówi teściowa, druga synowa mówi mamo, a zięć mówi pani.

Gość gość
Za bardzo szanuje własnych rodziców, aby obcych nazywać 'mamo' 'tato'. Albo po imieniu, albo na Pan Pani.