Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domowe_oszczedzanie

Oto jak oszczedzamy

Polecane posty

Gość gość
U nas się spuszcza wodę, tylko, że wodą "z odzysku". Nie wyobrażam sobie płukania świeżą wodą, bo to marnotrawstwo. W ogóle powinno być tak robione w domach, że woda z umywalki, wanny i pralki spływa do spłuczki. Na obiad dzisiaj mamy kalafior z wody z ziemniakami - dla oszczędności ziemniaki i kalafiora ugotuję w jednym garnku, bo po co dwa brudzić i marnować gaz.

Gość poryyypana
kalafior to dzis luksus , warzywa cholernie drogie ,chyba ze ktos ma swoje.

Gość gość
a później się umyj w tej wodzie co ugotujesz bo dobrze działa na cere

Gość gość
Kalafior i ziemniaki mam od teściowej. Woda z gotowania idzie do mrożenia, będzie bazą na jakąs zupę. Nie myję się wodą po warzywach, bez przesady.

Gość errteeeee
ja na jedzeniu jako takim nie oszczędzam:) warzywa i owoce mam zawsze świeże:) Właśnie zjadłam maliny i zabieram się za borówkę amerykańską:P nie używam płynów do mycia okien, tylko płyn do naczyń do ram i mikrofibry:)

Gość poryyypana
akurat woda z ziemniakow tak , zawiera witamine C, z tym sie zgodze. A jak macie w domu nastolatke , ktora wiadomo jak to w tym wieku dojrzewania ,poci sie i takie tam. No bo jak corka wraca ze szkoly zwlaszcza jak maja w-f to napewno nie pachnie i nieraz ja gonilam zeby wziela prysznic. To co czeka na oficjalna kapiel ? Druga sprawa mycie wlosow , corka ma dlugie geste wlosy , to tez myje w takich sytacjach myjecie wlosy w twj wodzie co sie kapiecie ? U mnie musi myc wlosy co drugi dzien ,inaczej ma tluste straki , a wiadomo ze wody idzie na spukanie wlosow . Pamietam jak byla w podstawoce i nocowala u niej kolezanka , gdzies 3 kalasa , mowie do tej dziewczynki nalej sobie wody do wanny , tu masz recznik i plyn do mycia a ona tak "my sie kapiemy tylko w sobote " ! Padlam , ta dziewczynka czesto u nasz nocowala i jak juz byla w takim wieku dojrzewania to jednak bylo czuc . Z tego co corka mowila , myja sie w miskach , a kapiel co sobota . Takze mowie oszczednosc -oszczednoscia , co najlepsze to kiedys moja latorosl powiedziala tak , ze u nich w klasie (podstawowka ) nikt sie nie kapie codziennie ,tylko ty mnie zmuszasz ! Hahahha dziewczyny miedzy soba rozmawialy i mialy problem jak nocowaly u nas , bo ja dawalam recznik i wyganialam do lazienki , owszem czasem robily dzien brudasa. A moja cora mowila ,ze jedna to sie myje raz na kilka dni a tak to tylko zmienia bielizne twarz optoknie i do wyra. I nie byly to dzieci z jakiejs patologii czy z wygladu brudasu i wiem ze w domu tez bylo czysto . No ale ludzie jednak umieja oszczedzac ,ja chyba nie. Pamietam swoje dziecinstwo , jak sie nocowalo u kogos to podstawa lazienka , bodajrze sie optoknac w misce .

Gość gość
Moje dzieci są jeszcze w podstawówce, ale jak zaczną dojrzewać, to oczywiście będą myć częściej pachy. Włosy mamy wszyscy krótkie, ja i córka też. Długie to problem z myciem i długo schna, a suszarka prąd ciągnie.

Gość gość
mam nadzieję, że to wszystko co piszecie to tak dla jaj kto śmieszniejszy. Ja jestem mężczyzną i kąpie się najmniej 1 dziennie. Generalnie nie jestem w stanie pojąć tych oszczędności. Za wodę rocznie płacę 1500 PLN, ciepłą i zimną. Gdzie tu oszczędzać??? 100 czy 200 zaoszczędze a dziadostwo takie, że masakra. Ludzie zamiast robić takie rzeczy myślcie jak zwiększyć zarobki.

Gość gość
U nas się spuszcza wodę, tylko, że wodą "z odzysku". Nie wyobrażam sobie płukania świeżą wodą, bo to marnotrawstwo. to juz ostatnie chyba stadium choroby

Gość domowe_oszczędzanie
Widze że sie topik rozwija jak szalony :) Gotowałam obiad i mnie nie było. Dziś na obiad było: kartofle w wodzie z termosu :) i do tego surówka i jajko gotowane razem z kartoflami :) Mięsa nie smażyłam bo szkoda oleju i gazu.

Gość gość
no ok woda z odzysku, brzmi pięknie. Macie do tego jakiś system hydrauliczny, który zbiera wode np. z pralki czy z miskami biegacie??????????? Bo jak z miskami bądź wiadrami to masakra.

Gość errteeeee
taaa system hydrauliczny:D na bank z wiaderkami i miskami latają:D

Gość poryyypana
same mycie czesciej pach nie pomoze , zobaczysz jak dzieci beda dojrzewac. Ja wole doplacic za ta wode niz ktos mialby mnie za brudasa , jak mowilam staram sie oszczedzac ale pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc zwlaszcza jak sa upaly ... Mialam taki okres w zyciu ze biede klepalismy i dzieki temu nauczylam sie gospodarnosci , znaczy planowalam wydatki . Mieso kupywalam od rolnika , zawsze taniej a i wiadomo zdrowiej , tak samo warzywa. Z tym ze mialam ta mozliwosc od siostry dostac , a jak nie to mi kupowala. Oszczedzam ale nie na dzieciach i nie pcham im pomidora na kanapke ,zwlaszcza zima jak sa gowno warte. Mialam kupiona polowke swiniaka , szwagier mi wedzil , a jak nie to pieklam . Reszta miesa mrozilam . Robilam duzo wekow zeby gownianych warzyw tak jak pomidorow w zime na kanapke nie klasc . Mlodsza corka sie urodzila i jak juz dostawala staly pokarm to jadla krolika ,mialam to mozliwosc bo tata chowal. A jak by nie chowal to staralbym sie kupic gdzies na wsi drob czy cielecine , fakt drogo ale jak juz pisalam na dzieciach nie oszczedzam . Gotowalam zupki i wekowalam . Nie raz widzialam jak znajoma gotowala ze skrzydelek lub korpusy , kupionych w sklepie nafaszerowanych chemia . No bo taniej , a po co lepsze mieso i tak dzieciak sie wychowa... Oszczedzalam na jedzeniu ale z glowa i swinstw nie wtykalam dzieciom ,wolalam sama nie zjesc byle mialy to mieso czy owoc . Dzis nie musze liczyc kazdej zlotowki , ale przynajmniej jem zdrowo , choc nie da sie unknac chemii. Robie duzo kompotow na zime i cala zima pijemy , nie mowie ze nie kupuje sokow czy napojow gazowanych ale staram sie ograniczac . Moje mlodsze dziecko pije tylko wode niegazowana ,tak ja przyzwyczailam, herbate tez soki ale w miejszej ilosci , no i te kompoty. Ale i tak woli wode niegazowana .

Gość TymRazemToZnowuJa
Autorka zapomniala dodac ze w tej wodzie po kapieli calej rodziny gotuje pierogi

Gość gość
łeee nie spuszczanie wody w kiblu to juz zwykłe dziadowanie a nie oszczędność

Gość domowe_oszczędzanie
TymRazem - WYPRASZAM SOBEI!! O Tej kąpieli to pisał ktos inn a nie ja :) Przestudiuj topik to zobaczysz. Ja pisałam ze kapiemy sie pod prysznicem i wchoze razem z mezem

Gość poryyypana
domowe oszczedzanie - tez robie na obiad jajko z tym ze sadzone , jakas surowka i do tego zsiadle mleko pycha. Ale stwierzdenie ze "miesa nie smazylam bo szkoda oleju i gazu " hahahha , napisz ze szkoda Ci kasy na mieso . Rozumiem ze w takich sytuacjach jak bieda , nie ma innej mozliwosci jak oszczedzanie. Ja za gaz miesiecznie place 45 zl , sama tylko kuchenka , z tym ze wode do mycia garow i talerzy grzeje na gazie , wybacz ile by Ci takie smazenie zuzylo gazu ? Kiedys wpadlam na pomysl zeby grzac wode do mycia ciala , ale to proniony pomysl , ile musialam tych garow nagrzac zeby kazdy sie umyl, a latem to juz w ogole odpadalo .

Gość domowe_oszczędzanie
Nie mam biedy, oszczędzam bo nie lubie tyle kasy "wyrzucać" :) mogłabym normalnie gotować wode 7 razy dziennie, kąpać się 30 minut, ale po co? dzieki temu za gaz płace 27 złotych :) a za prąd i wode po 90 :)

Gość domowe_oszczędzanie
I jeszcze wam powiem że Telewizor mam prawie caly dzien odlaczony od pradu, ogldamy tylko gora 2 godzinki dziennie, a komputer sprzedałam i mam laptopa bo podlaczam tylko na czas ladowania :)

Gość poryyypana
to na pradzie malo oszczedzasz , bo ja tyle samo place , od kad jak ma zarowki ergooszczedne to rachunki mi zlecialy na 90 -100 zl, latem mam ciut nizsze . A placilam po 130 zl, Fakt ze nas nie ma do poludnia w domu , ale wieczorem normalnie ,komp u corki ,telewizor wlaczony ,swiatlo.

Gość MAgd66645646
Jezu przeczytałam pierwszą stronę i mi się słabo zrobiło, ale wiecie co? ja byłam świadkiem u kogoś z rodziny męża mojego i faktycznie: tam się trzy osoby kąpały w jednej wodzie!! masakra to mało powiedziane dla mnie to ohydne

Gość poryyypana
a moja znajoma zawsze w sobote wolala dzieci (podstawowka) na co sobotnia kapiel , tak okolo godziny 19 a i tak pozniej wychodzily jeszcze przed blok. Podejrzewam ze pozniej na brudasa szly spac. W tygodniu kapiel w misce , no i ta sobota to juz full wypas. To ta co wode w kiblu raz ba jakis czas spuszczala i gowna plywaly jak sie weszlo.

Gość MAgd66645646
niektórzy mylą oszczędzanie z dziadowaniem :)

Gość gość
a ja mam taką rodzinkę , fajni ludzie i biedy nie klepią a potrafią Oszczędzać;) zimą maja wodę z centralnego ogrzewania ,to jeszcze w miarę się myja ,ale i tak czuc . Dodam ze małżenstwo po 50 , pranie co tu gadac raz na jakiś czas , masakra jakaś jak sie tam pojedzie to czuc od nich potem . Latem szkoda kasy na terme wiec wyglada to tak , nad kranem twarz , nogi w misce oczywiscie w zimnej wodzie . Kapiel tylko w niedzielę rano przed kościolem , co z tego jak sie wymyja jak przepocone ciuchy zakladaja ! A wiem jak to wygląda bo czesto bywalam tam na wakacjach , mieszkala z nimi corka to do mycia grzala wode na gazie i tak na nia gadali ze paniusie rznie , ta corka nie hopla na tym punkcie ,ma rodzine i z tego co widze normalnie sie myje i takie tam. Nic dziwnego ze placili takie niskie rachunki , za prad czy wode. Wode to raz na rok imspisywali , bo tak niskie maja . Na wsi mieszkaja to nie ma kablizacji. Jak tam bylam to tez grzalam wode do mycia oprocz niedziel bo terme do mycia wlaczali ;). Ja nie wiem ale wymylam sie w misce i czulam ze smierdze , jak ludzie moga sie tak optoknac w niewielkiej ilości wody .

Gość MAgd66645646
kurna, weź skończ z tym "optoknąc" :D

Gość Uśmiana do łęz
Usialam sie do lez czytajac ten topik :D Dawnego takie na kafe nie było :classic_cool: W koncu cos na miare "Toaletowych wpadek" :D

Gość MAgd66645646
o nie, z toaletowymi wpadkami nic równać się nie może!

Gość MAgd66645646
a czytałaś randki z Levviatanem?

Gość gość
no to jak nazwiesz mycie sie jedno po drugim , jak tu sie domyc ? I byc pachnacym , nie mowie ze jakies syfy sie lapie , kurrwa grzybica . Rozumiem szybki prysznic , ludzie grzeja wode do mycia ,leja do wanny , ale cholera jasna cala rozdzna nie kapie sie w jednych brudach ! Mam znajomych co tak robia , na gazie gary i kazdy nalewa sobie czystej wody . Dla mnie brudas zawsze zostanie brudasem , a zaslania sie oszczednoscia . Bo tak wygodniej.

Gość MAgd66645646
gość, racja :)