Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca Was mama

Mamy siedmiolatków pomóżcie proszę

Polecane posty

Gość Pytająca Was mama

Witam wszystkie Mamy, które znalazły minutkę żeby tu zajrzeć. Jestem mamą 7,5 letniego chłopca i ostatnio mnie coś zmartwiło. Chodzi o długość penisa u mojego syna. Nigdy nie zadawałam sobie pytań na temat tego jaka powinna być, nie pytałam innych mam, nie robiłam żadnych porównań. Wychodziłam z założenia, że skoro dziecko jest zdrowe, regularnie kontrolowane przez pediatrę, to wszystko jest pod kontrolą. Do czasu aż podczas tegorocznego lata miałam okazje widzieć baraszkujących w wodzie chłopców młodszych od mojego syna, których penisy były naprawdę o wiele większe. Zaczęłam zgłębiać temat i jakkolwiek wszędzie piszą, że jest to sprawa indywidualna to jednak powołując się na jakieś średnie dowiedziałam się ze nawet 6 letni chłopcy mają penisy o długości powyżej 5 cm. U mojego syna jest to tak na oko ok 2 cm. Czuję się winna bo obawiam się że może przeoczyłam jakiś oczywisty problem. Mój syn jest najwyższy w klasie, pod względem wzrostu był zawsze w okolicach 95 centyla, więc nie wchodzą w grę żadne zaburzenia wzrostu. Jest wysportowany, zdrowy. chciałam zapytać inne mamy jak to jest u waszych synów i czy pediatrzy zwracali uwagę na tempo w jakim rozwija się penis u Waszych synów. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
ja mam podobny problem z moim synem, syn ma 12 lat, pediatra twierdzi że ok, ale ja mam obawy że jednak coś nie tak.

Gość gość
Dwa centymetry to malutko , tyle ma mój dwuletni synek ale to naprawdę sprawa indiwidualna i nie ma nic wspólnego z przyszłym rozmiarem penisa bo ten może urosnąć już za dwa lata, nadrobić długość a w wieku dojrzewania wogóle wszystko rozwija się swoim indiwidualnym tempem. Penis w tym wieku nie ma wielkiego znaczenia więc po co sobie zawracasz tym głowę.

No cóż..niektórzy ponoć tak mają ;) Na szczęście moja trójka jest obdarzona jak należy, ale widziałam dzieciaka kuzynki, który ma 7 lat, bo się przebierał przy mnie i faktycznie, czasem tam są 3 jajeczka ;P

Gość Pytająca Was mama
Mamo 12 latka, czyli w Waszym przypadku lekarz nie zlecił żadnych dodatkowych badań, tak? My akurat jesteśmy na wakacjach i "do siebie" wracamy za miesiąc. Oczywiście pójdę wtedy porozmawiać z nasza pediatrą, ale ponieważ temat wypłynął teraz to pytam aby w ogóle mieć jakieś rozeznanie. Z tego co czytałam spotyka się tego typu problem u chłopców otyłych (syna to nie dotyczy) lub u chłopców mających ogólnie problemy ze wzrostem (też nie u niego). Badam problem bardziej pod kątem tego czy ja nie zaniedbałam czegoś. Chciałabym uniknąć sytuacji która zdarza, że towarzyszy nam matkom kiedy zgłaszamy się z jakimś problemem do lekarza i pierwszą rzeczą o jaką lekarz pyta: dlaczego pani przyszła z tym tak późno???

Gość gość
odpowiadam: syn ma 12 lat ale jest bardzo niski - 145 cm, pediatra twierdzi (a nawet 2 bo konsultowałam) że każdy dojrzewa indywidualnie, że na bilansie nawet 16 latki wyglądają "tam" czasem jak dzieci, więc czekam, ale nie ukrywam że mam obawy i też się boję że za kilka lat będzie za późno na leczenie, a lekarze powiedzą dlaczego wcześniej z tym nie przyszłam.

Gość gość
Mam syna w wieku prawie 7lat, i tez się zastanawiałam czy jest ok ponieważ jest to jakieś 4cm. Wyczytałam że tak +,- jest to tak że np. 3latek-3cm,5latek-5 i analogicznie, u lekarza z tym problemem nie byłam, bo sama nie wiem czy można to w ogóle odbierać jako problem, pediatra nie raz widział dziecko nie zwraca na to uwagi, wiec myśle ze chyba miesci się w normie.

Bo to jest w normie. Tak jak nie każda kobieta musi mieć duży biust, tak nie każdy facet ma wielkiego penisa. Wydaje mi się,że tego się nie da wyleczyć ;) Ale podobno nie rozmiar ma znaczenie, więc się nie martwcie ;)

Gość Pytająca Was mama
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Jednak to pojęcie normy jest dość względne. Wygląda na to, że w kwestii penisa istnieje duża dowolność w określaniu tego co jest normą. Mnie bardziej chodzi o proporcje. Dziecko rośnie a siusiak jest dokładnie taki jak 5 lat temu. Analogicznie gdyby nie rosły mu palce u rąk, czy to też należałoby Traktować jako normę. Czy też lekarze mówiliby, proszę się nie przejmować, nadgoni w wieku dojrzewania???