Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość happiness21

co ile przeciętnie sie spowiadacie tylko szczere odpowiedzi

Polecane posty

Gość happiness21
krwawa- nie chce sie w to zagłębiac, takie po prostu jest przykazanie kościelne maciek- ja też, i uważam, że nie ma czegoś takiego jak katolik nie praktykujący

Maciusiu pytam bez złośliwości. Warto wyeliminować "stałe" (tzw. postanowienie poprawy wcielone w czyn :)).

Ku ścisłości - Przykazania kościelne: 1. W niedzielę i święta nakazane uczestniczyć we Mszy świętej i powstrzymać się od prac niekoniecznych 2. Przynajmniej raz w roku przystąpić do sakramentu pokuty 3. Przynajmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym przyjąć Komunię Świętą 4. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach 5. Troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła

Gość happiness21
21.46- podszyw. mam nadzieję że widzicie różnice między mną a tym pajacem;)

Gość gość
Ostatnio byłam u spowiedzi jakieś 6 lat temu. Nie za bardzo lubie chodzić do kościoła a spowiadać to już całkiem, mówić swoje grzechy zboczonym obleśnym facetom :/ (większość księży to więksi grzesznicy niż ja ) ale musze iść do spowiedzi bo jestem świadkową na ślubie za 2 tygodnie u bardzo religijnej koleżanki :/

Gość Marcino22
jako katoliczka nie powinnaś obrażać bliźniego od pajaców...ah ta mocna wiara :)

Gość happiness21
fiku- przynajmniej raz w roku. wiele sie nie pomylilam;) znajdziecie każdy błąd:)

Gość LUna 222222222222
Racja teraz musisz sie wyspowiadać

Gość happiness21
marcino- to najlagodniejsze okreslenie jakie tylko mnglam wymyslic:)

Jak biskupi znowu znowelizują przykazania kościelne to to przestanie być grzechem? Interesująca logika. To trochę jak to prostowanie słów papieża o tym, że ateiści idą jednak do piekła, a nie tak jak powiedział papież, że do nieba. Jednak w tym czasie ilu zdołało się przemknąć! :D

Przykazania są t o tylko wytyczne. Wytyczna mówiąca, żeby w święto Zmartwychwstania przystąpić do Komunii wydaje mi się sensowna ;)

Gość happiness21
idę spać , zajrze tu jutro:)

Gość gość
Boże widzisz i nie grzmisz. Straszne, jak można nieznanemu, staremu, niekiedy homo lub pedo szeptać na ucho swoje najintymniejsze sekrety. Nie wiem kto jest większym zbokiem - ten który szepce na uszko czy ten co słucha. Gdzie to pisze że mamy się spowiadać??? Dlaczego u ewangelików jest ogólna spowiedz??? Przecież to też chrześcijanie tak jak my.

do gościa wyżej, czyż nie chodzi o to, by grzesznik zrzucił ciężar i żył dalej dążąc do tego by być lepszym? Zatem przyznanie się przed kimś jest tu chyba metodą do przyznania sie przed sobą i innymi

"Przykazania są t o tylko wytyczne. Wytyczna mówiąca, żeby w święto Zmartwychwstania przystąpić do Komunii wydaje mi się sensowna " Pytam Pani "bo tak jest w przykazaniach" :P

Gość gość
Średnio 3-4 razy w roku,bo tyle potrzebuję żeby co niedzielę przyjmować Eucharystię.

Gość gość
fiku miku co dla ciebei jest tak cieżkim grzechem że musisz szeptać na ucho obcemu facetowi? Czy nie lepszy jest przyjaciel z którym o wszystkim mozesz porozmawiać i nie wmóci ci że kochanie osoby czy z kochać się z osobą wybraną jest śmiertelnym grzechem? Kto to może rozsądzać? Nie mówiąc o innych" drobnych" grzechach. Kpina w biały dzień. Ludzie czy wy naprawde nie macie się komu zwierzać, czy jesteście aż tak samotni??? Czy zabiłeś kogos czy okradłeś że lecisz z tym do księdza? Mamy XXI wiek a żyjemy w totalnym ciemnogrodzie.

Gość gość
Nigdy.

Gość gość
Maciek myślałam , że masz dziewczyne

Gość gość
Nie mówie o wierzeniu w Boga tylko pluciu w ucho staremu ramolowi o swoich sekretach.

Gość gość
"Nie mówie o wierzeniu w Boga tylko pluciu w ucho staremu ramolowi o swoich sekretach" - skoro tak twierdzisz nie rozumiesz istoty tego sakramentu

Gość wilczycaa
ja nie potrzebuje posrednikow

Gość gość
to może wyjaśnie co po niektórym, że sakrament pokuty/ pojednania jest niezbędny do przyjęcia innego ważnego sakramentu komuni Św. czyli doznania twz. "łaski uświęcającej" bez której nie można być zbawionym to jest istota katolicyzmu

Gość gość
i co sukienkowi, już tutaj zaczynacie działać? A nie lepiej paciorek i do łóżeczka?

Gość wilczycaa
ale wy raczej potrzebujecie bo nie widzicie Boga nigdzie procz kościoła nie czujecie kojącej energii komosu w drzewach sloncu w ludziach z tym to jest roznie:-) tylko gderacie umartwiacie Cie rozkminiacie wszystkie bolączki syczycie na innych i jesteście niewolnikami strachu i kar a moglibyście być wolni i radosni tak po prostu bo se lazicie po ziemi i to jest laska uswiecajaca jak to okreslacie

Gość gość
Powtórzę bo widzę że brak mojej wypowiedzi: I co sukienkowi, i tu zaczynacie działać? A nie lepiej paciorek i do łóżeczka?

Gość gość
wilczyca popieram

Gość gość
po pierwsze jestem kobieta nie ksiedzem, nie zakonnicą nawet:), ale myślę że kto chodził w szkole na religię powinien się w miarę orientować w temacie, bo tym nasza wiara różni sięnp. od hinduizmu , że nie możemy zamnkąć się w pokoju odizowlowąc od świata i powtarzać mantrę tzn możemy też, ale przede wszystkim do zbawienia jeśli to kogoś interesuje potrzebne sa katolikowi sakramenty

Gość gość
Maćku - a w czym cie wyzwala i jaką daje ci wolność? przecież jesteś zniewolony bo podporządkowany komuś kogo się boisz. Już mi nie mów że Bóg jest wolnością i miłością. Dlatego nie chodze do kościoła bo tego nasłuchalam się aż do znudzenia.