Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama w średnim wieku

Czy jestem za stara na dziecko

Polecane posty

Witam. Mam 41 lat i chcę mieć pierwszego (i pewnie jedynego) bobasa. Dopiero teraz poczułam, że jest mi potrzebny i że jednak mam instynkt macierzyński. Tylko czy nie jestem za stara? Wiem że mogą być problemy, bo to trochę późno, ale przecież jest ogromna szansa, że dziecko będzie zdrowe jak ryba. Pomóżcie :(

Gość gość
a co robilas cale zycie, że dopiero na stare lata ci sie dziecka zachcialo?

Pracuję od 19 lat, zawsze myślałam, że to "jeszcze nie ten moment" :(

Gość dg89
aco ty debili z forum pytasz smialo dzialaj to w pl tylko za stara ja 1 urodzilam jak milam 38, drugie jak 40 i nie zaluje dzialaj dzialaj

Gość gość
ja bym się bała ryzykowac, można urodzić dałna :(

Kobietki doradźcie

Gość gość
tak! bierz pierwszego frajera jaki się nawinie i rób dziecko! bo musisz, no bo jak to?, co ludzie powiedzą?

Gość gość
No próbuj, jak najszybciej i powinno być OK. Teraz w młodszej a słabszej grupie wiekowej jest więcej upośledzonych dzieci. Ty reprezentujesz jeszcze te zdrowsze pokolenie. :D

Nie mam męża, czy to skreśla mnie z bycia matką?

Gość gość
troche za późno,teraz byś miała fajne córy dorosłe a Ty mogłabyś być moją teściową

Gość hannnaaa
jeśli masz stałego partnera to sioo do wyra robić dzieciaka! ;)

Gość gość
Faceta mam, on chcialby mieć dziecko tylko ja mam wątpliwości co do wieku, partner ma 39 lat, no a ja.. :(

Gość gość
To, ze trzeba mieć dziecko do 30 pierwsze to jest mit, potem,nie,ma roznicy, do 45 lat mozna mieć,spokojnie dziecko.

Gość gość
Zbadaj sie czy jestes zdrowa i on tez i bierzcie sie do dzieła. Inna sprawa, ze nie bedzie ci łatwo wrocic do obecnej figury. W tym wieku ciało jest juz mniej elastyczne i wolniej sie regeneruje.

Gość gość
lepiej nie wieksza szansa wad

Gość gość
Bierz kwas foliowy, facet tez niech się dobrze odzywia, idż do ginekologa by zrobić odpowiednie badania szczepienia i nie przejmuj się tym że ktoś twierdzi że pózno

Gość Psycholozkaaaa2229999
1.moja przyjaciolka sie urodzila jak jej matka miala 44 lata...Gdy "dziecko "chodzilo do podstawoowki jej mamusia juz miala 50 tkę! i bylaaa bardzo nadgorliwa....zaprowadzala ją 100 metrow do szkol gdy ta juz miala 10 lat!!! Pamietam jak ta mamusia wiązala jej buty w szatni podstawowce!!!!...ubierała jak przedszkolaka w gimnajuzm i wogole trzymala pod kloszem...Karmila ją na silę i wmuszała jedzenie.Wogole matka zawladneła jej zyciem ,pozniej mloda miala przez to zwichrowan dekiel,buntowala sie (wagary narkotyki itp ) . Przyjaciolkka.Cala szkole sie wstydzila ,ze ma siwą ,stara,nadgorliwą , pomarscozną mamusie-EMERYTKĘ w grubych okularach...:) Zapytałam jakis czas temu jej na naszyhc zyciowych pogaduchcach w parku "sluchaj X ,mamy po 19 lat...a nie myslalas skiedys ze twoi rodzice sa tacy starzy,siwi,ze nie doczekajają jak bedziesz wchdozic w doroslosc,nie zoabaczą twoich dzieci,juz niedugo moze ich zabraknąc"?.... (nie pamietam co mi mowila...cos ze a ich dosc i ze po maturze wyjedzie za granice)...I wyobraz sobie WYKRAKALAM,po pol roku jej mama zmarła nagle na udar :( 2.moj kuzyn tez zostal narodzony jak ciotka miala ponad 40 stkę...cale zycie byl oczkiem w glowie starych rodzicow...cale zycie rozpieszczany,wyreczany,wyhuchany,w szkolach 5 tki bo mamusia bogata i wplywoowa...Do 16 roku zycia byl pod kloszem,traktowany jak przedszkolak :) potem sam sie wyrobił bo poszedl do szkoly w innym miescie,jest bogaty wiec laski sie no niego biją :) TE kobiety rodzily ponad 20 lat temu gdy nie bylo takiej techniki i tylu badan...i dzieci SA ZDROWE:) sA TERAZ wielkie mozliwosci i badania prenatalne i prywtane kliniki...(Steczkowska ma 40 lat :) ALE tu nie chodzi o fizyczne predyspozycje,bo pewnie 80% 40 stek je ma...Gorzej z twoją psychiką...czy napewno dasz rade????????czy dobrze go wychowasz...czy nadązysz za nim,czy nie uwiazesz go do siebie na starosc,nie zawladniesz nim???czy nedzoesz znosci jego humory,niepiowodzenia....JAKI MODEL RODZINY MU ZAOFERUJESZ???? BEZ OJCA?? Piszesz ,ze "marzy ci sie bobas"...:O troche prymitywne myslenie,jak niedojrzalej nastolatki....dziecko to wielka odpowiedzialnosc...a nie tylko slodki bobas...wiesz??? moze kup sobie pieska,albo pluszowego misia...???

Gość Psycholozkaaaa2229999
dziesiatki AMERKANSKICH I ZACHODNICH GWIAZD RODZILO po 40 stce...pewnie kilka znanych POLEK TEZ.:) wspomniana Steczkowska ,Maciąg. ale gdzie rzym a gdzie krym?:) NIE WMAWIAJCIE JEJ ,ZE ONA BEDZIE MIEC TAKĄ FACHOWA I SPECjLISTYCZNĄ opiekę w KLINIce... JAK HALLE BERRY :p bo rownie dobrze moze trafic na jakiegos konowała kroty sie nie pozna.

Gość gość
za stara jestes juz

Gość gość
Ee to chyba prowo jest

Gość gość
Ja mam 40 i nadal nie chce miec dzieci, nie odczuwam takiej potrzeby. Ale jak chcesz miec to zachodz w ciaze i sie nie zastanawiaj. Ponoc w tym wieku trudniej jest zajsc, nie za pierwszym razem, wiec probowanie moze potrwac pół roku :) Szkoda, ze badanie genetyczne nie sa refundowane bo mogłabys miec wtedy 100% pewnosc, ze dziecko nie bedzie mialo wad genetycznych.

Gość gość
Masz jedno zycie czy warto zastanawiać się czy wypada:O ?! drugiej szansy nie będzie, chcesz mieć dziecko to zacznij się o nie starać.

Dziękuję wszystkim :) Przemyślę wszystko jeszcze raz i zobaczymy co z tego będzie

Gość gość
Dziecko będzie miało 20 lat ty będziesz już po 60 .Co to za życie dla niego zajmowanie się starą matką.

Gość gościem jestem
według mnie trochę za późno....

Gość gość
I co z tego, ze bedzie miala 60? Moja matka ma teraz 65 i nikt sie nią nie zajmuje, to jeszcze kobieta w pełni sił.

Gość mata Hariiii
takie kretynki nie powinny miec dzieci...!!! o to dziecko musisz dbac minimum ustawowe 18 lat (plus ciaza).. to nie tak ze dasz mu papu i zmiensiz pieluche....musisz je wychowac,zeby nie wyroslo na psychola bandziora ,zeby cie szanwalo,zeby bylo clzowiekiem.....ZEBY bylo kims,zeby sie roziwjalo,zeby umialo zyc miedzy ludzmi... RODZICEM JEST SIE CALE ZYCIE...NA DOBR EI NA ZLE..... a ona pisze "BO ZAMARZYL MI SIE SLODKI BOBAS". :O ..NO CO ZA DEBILIZM.

41 lat to raczej trochę za późno na dziecko. Chociaż najlepiej było by się skonsultować z Lekarzem i zrobić badania czy twój organizm jest gotowy by mieć w twoim wieku dziecko. Jeśli badanie wyjdą pozytywnie to myślę że ciąża nie będzie problemem.

Gość gość
a tatus bedzie mniał ile lat? pewnie też chce jak ty ;-) noto żeby życie do konca mu nie przeciekło ...bnuch i cionsza ;-)