Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gdybyscie byli na moim miejscu to wrocilibyscie do Polski

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam w Wielkiej Brytanii. Na poczatki bylam zachwycona tym krajem... Teraz mam dosc. Z praca ogromny problem, ztawki coraz mniejsze, zycie bardzo drogie, niebezpiecznie, domy w oplakanym stanie i cholernie drogi wynajem, z jednej wyplaty zyc sie nie da, wiele ludzi nawet nie moze sobie pozwolic na samodzielny wynajem mieszkania, tylko dziela dom z obcymi ludzmi... Nie zyje mi sie tu wcale dobrze... W Polsce mam rodzine, przyjaciol... Ludzie mowia, ze w Polsce juz nic nie ma, ale i tu sie robi jak w Polsce... A jeszcze jak wnet zjada obywatele Rumunii i Bulgarii to juz w ogole nie bedzie tu czego szukac... Ten kraj doprowadza mnie do depresji pomalu... Moze powinnam wrocic i przestac sie meczyc? Co Wy byscie zrobili na moim miejscu?

Gość agnostyk nastroszony
Prowo jakieś POchwy🖐️

Gość gość
Tu jest duzo gorzej.Chyba ze masz tu mieszkanie to ok

Gość gość
heh, a w UK (Wielkiej Brytanii) co masz? Kontrakty zero godzin, głodowe stawki, zap*****l, a na Twoje miejsce zawsze i tak milion chętnych. Co masz za 6.19 h? Mały pokój, jedzenie, bilet i może na opłacenie telefonu starczy. A za co się ubrać, kupić kosmetyk, wyjść gdzieś, pojechać na wakacje??? Nie mówiąc o tym by wynająć mieszkanie, oplacic polisy na życie, założyć i utrzymać rodzinę itd. Poza tym pracy w UK tez już nie ma, jest źle i będzie jeszcze gorzej!

Gość gość
gosc 00:49 - przyjedz i sam sie przekonaj, szybko wrócisz z powrotem...

Gość gość
UK schodzi na psy: - z praca bardzo, bardzo duży problem - wymagania do prac nawet za minimalna jak z kosmosu (referencje, super język i doświadczenie nawet na zmywak) - stawki stoją w miejscu albo nawet maleją(tak!) - wielu ludziom nawet w cholernie drogim Londynie oferuje się 6.19 i tym podobne brutto na godzinę, co miesięcznie daje za cały etat (160 h) max.900 funtów netto, a za to nie da się żyć: wynajmiesz mały pokój, zapłacisz bilet, jedzenie i tyle - Tesco sprowadza ludzi z biednych krajów i zatrudnia ich za stawki niższe jak minimalna! - poczekajcie do grudnia tego roku.stycznia 2014 jak się zjada Rumunii i Bułgarzy to stawki będą jeszcze niższe i kompletnie na nic nie będzie nas stać - domy są tu cholernie drogie, ba nawet sam wynajem pokoju a ich stan opłakany - cholernie drogi transport - no i ta pogoda UK się już skończyło!

Gość gość
tez mieszkam w UK z facetem i tez jestem tego samego zdania. Ja nie pracuje na etat bo najzwyczajniej w swiecie nie ma stalej pracy, czasami komus upieke ciasto, zaopiekuje sie dzieckiem, posprzatam dom, wychodze na tym lepiej niz na pracy na telefon (max 8 h tygodniowo!) Wynajmujemy mala kawalerke w oplakanym stanie, mamy strasznych sasiadow... Nie jest wcale tak ohh i ahh zyjemy ale wcale nie w luksusach, moze i lepiej niz w Polsce ale wszyscy dookola oczekuja ze bedziemy latac do PL co miesiac, ze czemu dom nie wybudowany, czemu samochod nie kupiony itp. TRAGEDIA!!! :o

Gość gość
@gosc 02:12 a planujecie powrót do Polski?

Gość gość
Potwierdzam... Ja bardzo zaluje wyjazdu do Anglii...

potwierdzam, to chyba ogarnia cala ue. U mnie w BE robi sie tez syf juz powoli jest coraz gorzej

Nigdy w GB nie bylam,nawet na wakacjach.NIgdy nie wierzylam w Anglie jako kraj miodem i wodka plyncym. Tez nie mieszkam w Polsce...milion lat. Ale odradzam powrotu.

Gość gość
Wróć, mniej smutasów i wiecznie narzekających ludzi bez ambicji :)

Gość gość
Co do Anglii to jak najbardziej sie zgodze, ten kraj ledwo zipie. Moze lepiej wyjechac gdzies indziej niz wracac do Polski?

Gość gość
Mieszkamy w Londynie od 3 lat (ja i maz) Jest duzo gorzej jak w 2011 roku...Mimo, ze znamy angielski i mamy kwalifikacje... Zyje sie z dnia na dzien. Sam czynsz za malutenkie mieszkanie wynosi 900 funtow mc (taniej to bardzo ciezko znalezc, chyba ze taka ruine lub w dzielnicy gdzie nawet w dzien strach wyjsc z domu), rachunki jak prad, woda, gaz, podatek lokalny, tv, internet, kablowka, telefony, no do tego oczywiscie jedzenie, chemia, polisy, jakis ciuch, kosmetyk, lekarstwo czy czasem wyjscie na miasto i praktycznie nic nie zostaje... O kupieniu wlasnych 4 katow mozna zapomniec. Zyjemy bardzo zwyczajnie, ani nie biednie ani w luksusie... Denerwuje mnie gdy rodzina z Polski pyta o oszczednosci, dom, zalatwienie im pracy, tak jakby Wielka Brytania byla jakims rajem. Dobre czasy juz minely bezpowrotnie. Jak to stwierdzil ostatnio pan na przystanku: "England is death", cos w tym jest

Cieżko powiedzieć. Nie próbowałas sie przeprowadzić w fajniejsze miejsce? Z tego co piszesz wnioskuje ze praca tez niezbyt fascynująca.

Gość gość
do kochanka Franka - to niech wraca do kraju, bo w UK wegetuje, a tak to przynajmniej bedzie wegetowac wsrod swoich

Gość gość
No pomoglismy Brytyjczykom z ich kraju druga Polske... z innych krajow Europy powoli tez zrobimy i o to chodzilo UE i swiatowym korporacjom...mysleliscie, ze z dobrego serca pomogli obalic u nas komune? Komuna u nas hamowala burzujow, przed wprowadzeniem standardow pracy jak w XIX wieku, bali sie, ze partie komunistyczne wygraja na zachodzie jak beda podkrecac pracownikom srobe, dlatego trzeba bylo najpierw rozprawic sie z komuna u nas, teraz nie ma zadnej sily, przeciwwagi dla wilczego kapitalizmu, wiec heja, naszymi rekami z nasz "pomoca" (nieswiadomych, bo przerobionych na szczury nie wazace sie domagac godnego zycia), obnizaja standardy pracy, placy i warunki zycia ludzi w innych krajach Europy. Jeszcze troche a wroca czasy, gdzie dzieci w Europie beda musialy pracowac, a wynajem bedzie taki, ze bedzie cie stac tylko na wynajmen sznurka do spania w jednym pokoju z 40 innymi (tak bylo juz w XIX w Anglii, jak ktos zna historie)... Nieswiadomie pomagamy rujnowac godne zycie tych ludzi. Niektorzy powiedza, a co mnei to obchodzi, tak tylko gdzie uciekniesz przed nedza i wykorzystywaniem, gdy juz wszystko zrujnujemy?...

Gość gość
Lindyn drogi, ale i jego bliskie okolice (chocby Essex, Reading, Guildford...) to samo. A na zmiane miasta to trzeba miec po pierwsze sporo pieniedzy (kaucja i czynsz za wynajem chocby pokoj, jedzenie i inne na czas szukania pracy) a po drugie nie ma gwarancji, ze ta prace sie znajdzie, bo jednak nie jest lekko z praca w UK teraz juz

W sumie to rozumiem. Sama chętnie bym wróciła, ale nie mam do czego.Przykre to, ale tak jest. Jeżeli jesteś tu nieszczęśliwa to nie czekaj dłużej. Szukaj szczęścia gdzieś indziej.

Gość gość
K***a ludzie, a czemu Wy sie tak na ta zakichana Anglie upieracie? A co to poza Polska i Wielka Brytania na swiecie juz nic nie ma??? Kanada, Australia, Norwegia, Szwajcaria, Nowa Zelandia, Dania... tam mozna emigrowac jesli mamy konkretny fach/wyksztalcenie, a nie do UK ktore umiera

Gość gość
@MiskaPyska - A Ty tez w GB? Mnie sie tu na poczatku podobalo, pochodze z malego miasta w Polsce i Londyn mnie fascynowal... Metro, parki, sklepy, puby, uliczki... To swietne miasto, ale dla ludzi z rownie swietnymi zarobkami... Ja nie jestem w stanie korzystac z dobrodziejstw tego miasta i ta moja wegetacja pomalu mnie wykancza... Chyba naprawde pora to zmienic

Niestety, jeśli uczciwie sobie żyjesz, to nic za bardzo dla siebie z tego nie masz. Wiem bo jestem tu już 8 rok i nic... Moze gdybym mieszkała do tej pory "na grande" i "kisila kapuche" na wszystkie możliwe sposoby to coś by z tego było. Ale nie oszukujmy sie, ludzie chcą przecież normalnie żyć.

Z wyjazdem do innych krajów w sumie prawda, ale jak ktoś już raz wyjazdem zagranicznym sie sparzyl to moze nie odwazyc sie na kolejny jakiś tam cel. Dla niektórych to zbyt "na sile"- szukanie miejsca odpowiedniego do życia.

Gość gość
Ja bym wrocila... Po co sie meczyc i biedowac w obcym kraju??? Gdybys miala jakas fajna posade i takie zarobki, ze starcza na godne zycie i zostaje to owszem, ale tak? Nie, tym bardziej, ze z roku na rok bedzie w Wielkiej Brytanii coraz gorzej, a nie coraz lepiej...

Gość gość
Chyba zyje w jakims innym Londynie... Maz zarabia 2400 f miesiecznie (netto), ja 1000. Zyje sie nam ok, nie rewelacje, ale i tak lepiej jak w Polsce...

Ja nie wyobrażam sobie próby zaklimatyzowania sie w zupełnie innym miejscu. Chyba , ze mnie życie do tego zmusi. Nie każdy daje sobie radę z tak wielkimi zmianami i zaczynaniem, po raz kolejny od początku.

Chyba zyje w jakims innym Londynie... Maz zarabia 2400 f miesiecznie (netto), ja 1000. Zyje sie nam ok, nie rewelacje, ale i tak lepiej jak w Polsce... No to masz powód do uciechy. Jednak jak widać nie każdy zarabia wiecej niż najniższą krajową.

Ty powyzej Anglia zaproponowala najlepsze warunki.Ekonomia poszla w kryzys,towarzystwo sie buntuje.Londyn za drogi,W Essex mieszkaja szczury a prwda jest taka ze we Wroclawiu brakuje 10000 km asfaltu. Wszyscy swiatowi "Londynczycy" mieszkancy GB ,wszyscy pojechali na zarobek.Maly procent na prwdziwe studia.Angola wam doplaca do zycia,czego w Polsce nie uswiadczycie.Angola ciaglle daje rozpkodowym matkom albo kombinatorkom.Angola da wikt i opierunek.W Polsce nawet na bilet do zatrudniaka nie dostaniecie. Wiec nie narzekajcie na kraje zachodnie,ktore was wspomagaja,bo w Polandii dostaniecie wizerunek Kaczora na lepsze samopoczucie w objeciach Tuska i usmiechnietego nacpanego papierza