Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są tu mamy których niemowlęta prędzej stanęły niż usiadły same

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie tak jak w temacie. Mój synek ma niecałe 7 miesięcy ale jeszcze nie zabiera się do samodzielnego siedzenia z pozycji leżącej, za to gdy podnoszę go opiera mi się stanowczo na nóżkach i na chwilę go już puściłam ( dłonie mialam obok w asekuracji ) i stał samodzielnie ok 5 sekund, pięknie też "sprężynuje". Zastanawiam się czy jest to możliwe aby niemowlę szybciej stanęło samodzielnie niż usiadło ?

Gość gość
A co na to pediatra?

Gość gość
moj syn najpierw chodzil, a pozniej samodzielnie siadal. Siedzial sam jak mial 8mscy, chodzil jak mial 14, ale zeby z pozycji lezacej na plecach usiadl podciagajac sie, to dlugo tak nie umial, radzil sobie tak, ze przekrecal sie na brzuch, na czworaki i z tej pozycji siadal.

Mój ma 9 miesięcy i nie siada z pozycji leżącej na plecach. Za to pięknie chodzi koło mebli, wstaje. Siada tylko z pozycji na czworakach.

Mój ma 9 msc, z pleców sam od niedawna siada, wcześniej przekręcał się na brzuch, klękał i dopiero siadał.. za to wstaje od ho ho dawien dawna ;) Wstaje, wspina się, chodzi przy meblach, próbuje się puszczać... a od siedzenia to go pupa boli i najchętniej wcale by nie siedział ;)

Gość gość
Mój syn też tak ok 6 miesiąca zaczął stawać, wszyscy byli zachwyceni, gratulowali, potem okazało się, że jednak to bardzo nie dobrze jak dziecko zbyt szybko wstaje i syn nabawił się przepukliny od tak wczesnego wstawania, skończyło się operacją. A ja głupia wierzyłam w gadanie starych bab (ciotek, lekarki, teściowej, mamy) że jak dziecko daje rade wstać to znaczy że jest na to fizycznie gotowe i że "kiedyś nie było książek i internetu żeby matki w ogóle pomyślały, że coś za wcześnie czy za późno i nikt się nad tym nie zastanawiał" Z następnym dzieckiem będę ostrożniejsza...

Gość gość
Wiec jaki jest odpowiedni wiek na wstawanie?

Gość gość
Może to dziko zabrzmi, ale mój najpierw raczkował, stał z podparciem, chodził przy meblach, siadał samodzielnie, potem zaczął chodzić samodzielnie a dopiero potem stać bez podpórki... Jak nauczył się chodzić, nie umiał stawać i albo siadał, albo przewracał się, albo podchodził do kogoś, do fotela, albo na ścianie lądował...

Gość gość
Mój neurolog twierdzi, że do 10 miesiąca dziecko powinno już samo wstawać np, w łóżeczku, więc pewnie ok 8 miesięcy to chyba już może, ale reguły to chyba nigdy nie ma jeżeli chodzi o rozwój dziecka. Jednemu coś zaszkodzi, a drugiemu nic się nie stanie, tu nie ma reguł.