Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izulietta

Czy tort na chrzciny jest obowiązkowy

Polecane posty

Gość izulietta

Czy tort na chrzciny jest obowiązkowy? Czy zamiast tego mogą być lody?

Gość gość
Jest obowiązkowy. Lody nie mogą być zamiast tortu, no co ty...:o

Gość gość
tort jest obowiązkowy i chrzciny są obowiązkowe!

Gość gość
jak nie stac cie nawet na tort to po kij robisz te chrzciny? odloz kasy troche i zrob pozniej bo sie osmieszysz

Gość izulietta
Na początku zrezygnowaliśmy ale teraz mam chęć zrobić tylko nie wiem czy się wyrobię.

Gość gość
co masz chęć zrobić??? ochrzcić dziecko czy wyprawić imprezę? kolejna pokazówka?

Gość izulietta
Na chrzciny mnie stać. Jakbym nie miała kasy na przyjęcie w tym tort to tylko ochrzciłabym dziecko w kościele i tyle!

Gość gość
zamow gotowy, to bedzie dziwne, lody zamiast ciasta a goscie pomysla, ze sprosilas ich po to,zeby zarobic tanim kosztem

Gość gość
uważam, ze skoro ktoś już robi chrzciny to wypada mieć ładny tort

Gość gość
Ja bym się prędzej spaliła ze wstydu, gdybym miała podac gościom lody za 10zł zamiast torta. No sorry, jakieś zasady obowiązują, dla picu robisz te chrzciny czy co?

Gość gość
ale tort super

Gość gość
A co to za nowy wymóg?! Jak masz ochote,to podajesz po obiedzie kawe i lody ,albo kawe i tort.Zależy od twojej fantazji.Do niedawna nie było tej mody na torty czy to na chrzest,czy na komunie i było dobrze.

Gość gość
Kawe i lody na chrzcinach??? Dziewczyno, ja kawe i lody podaję po normalnym obiedzie jak mam gości plus ciasto oczywiście. W zyciu bym nie "ugosciła" gości na eleganckim przyjęciu lodami!! A na obiad co, gulasz z kaszą?? No ludzie trzymajcie mnie, lody na chrziciny będa podawać:D:D:D

Gość gość
nie było? ja mam 26 lat i na mojej Komunii jak najbardziej był tort, tak samo jak na urodzinach. to żadna nowa moda, po prostu tort jest ciastem na ważne uroczystości i wypada go podac gdy jest ku temu stosowna okazja-ślub, urodziny, chrzciny, komunia itd

Gość gość
Musi być tort, bo on jest ELEGANCKI!

Gość gość
Ja jestem swiezo po chrzcinach i też uważam, że tort jest obowiązkowy. Po prostu sa pewne potrawy i dania, które pasują na takie uroczystości i tort do nich należy. Ja postawiłam na klasykę, podałam rosół z makaronem, a na drugie dewolaje z ziemniaczkami z wody i modrą kapustą. Zimna płyta to oczywiście sałatka gyros, sałatka jarzynowa i jedna owocowa, bo wśród gości były dzieci. Do tego półmisek wędlin i jajka z majonezem. Tort z bitą śmietaną, bo na chrzciny to tylko biały. Wszyscy byli zachwyceni jedzeniem, dodam, że sama przygotowałam z pomoca szwagierki, a było 20 osób :)

Gość gość
Tort lodowy dobry jest na urodziny, a nie na chrzciny, no ludzie!!! Zaraz usłyszę, że ktoś na eleganckie przyjęcie podał flaki i golonkę...

Gość gość
Nie ma żadnego obowiązku. Ja mam 28 lat i nie było tortu na komunię (jak widzę tę tandetę z hostią to mi się rzygać chce). Tak samo u dzieci mojej siostry, ani na chrzcie, ani na komunii. Tort to raczej deser związany z różnego rodzaju rocznicami, jeśli już mówimy o obowiązku. A lody za 10zl... To chyba z biedronki albo dla 4 osób.

Gość gość
No ja bym wyśmiała, gdyby ktos podał na chrzcinach lody:D Ale klasa, nie ma co:P

Gość gość
Wybaczcie moje pytanie ale co daje sie w sumie dziecku w Polsce na chrzest? W De spotkalam sie ze zwyczajem, ze chrzestni kupuja swiece i ubranko do chrztu. w Pl?

Gość gość
Ja nie widzę żadnej różnicy między tortem a ładnie podanymi lodami.

Gość gość
A u mnie na chrzcinach nie było tortu i tak w p**du zostało żarcia było ciasto

Ale dlaczego na chrzcinach nie może być deseru lodowego? Oprócz innych slodyczy jak np ciasta, tort...itd? Nawet w eleganckich restauracjach podają lody jako deser, zazwyczaj po obiedzie są lody do kawy razem z ciastem, a tort trochę później :) tzn jest obiad, lody i kawa, inne jedzenie np sałatki i znowu kawa i tort...i potem jakieś ciepłe dania. No chyba że ktoś robi jakieś wybitnie skromne chrzciny i lody miałyby być jako najważniejszy deser...

Gość gość
Ja dostałam złoty łańcuszek z medalikiem.

Gość gość
Nie może być deseru lodowego, bo nie wypada! Co z tego, że w restauracjach podają, podają też bigos na przykład, co nie jest elegancką potrawą. Dla mnie świadczy to o braku klasy restauracji, na ważne uroczystości podaje się torta i koniec.

Wybacz, ale brak klasy to jesli ktoś rozdałby gościom lody na patyku, albo w plastikowych kubeczkach :p nie widzę nic niestosownego w podaniu porządnych deserow lodowych oprócz ciasta i ewentualnie tortu :)

Gość gość
Macie n******e w mózgach jak w cygańskim tobołku. Bigos i flaki nieeleganckie potrawy? :D