Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izulietta

Czy tort na chrzciny jest obowiązkowy

Polecane posty

Gość gość
Traktując ten wątek poważnie, ja osobiście uważam, że tort jest symboliczny. Ot tak jak na urodziny, czy wesele. Jeśli jednak ktoś nie uznaje takiego symbolu, oczywiście też to reflektuję, z racji tego, że każdy może robić co uważa za stosowne. Niemniej jednak ja miałam chrzciny Synka miesiąc temu i mieliśmy torcik. Trochę nietypowy, bo z misiem, nie żaden biały: http://cukierniatortykatowice.pl/galeria/ jest tu w galerii jeśli chcecie zobaczyć

Gość gość
Sądzę, że wszystko zależy od okoliczności. Jeśli gościna ma mieć charakter uroczysty, podniosły i elegancki to nie wypada zrezygnować z tortu. Jest to swojego rodzaju symbol kulinarny tego wydarzenia. Warto wziąć też pod uwagę lokalne tradycje w tym względzie i przyzwyczajenia gości - może gdzieś w Polsce bądź w jakiś rodzinach nie praktykuje się tortu na chrzcinach (wszak z tortem kojarzą się świeczki, których maluch przecież nie zdmuchnie). Jeśli komuś zależy na tym, by się wyróżnić można pomyśleć o jakimś substytucie tortu (mini torciki, eleganckie babeczki, piramidy z ciastek bankietówek itp.) Jeśli nie chcemy świętować zbyt wystawnie można zrezygnować z tortu na rzecz innych ciast i deserów (tort mógłby wyglądać nieco komicznie na imprezie typu garden party bądź w stylu barbecue...) Ostatecznie, by stało się zadość tradycji a nie było zbyt sztywno można zdecydować się na zwykły torcik, "niesponsorowany" ze sklepu.

Gość gość
Warto też wziąć pod uwagę o której godzinie odbędzie się uroczystość. Czasami chrzciny odbywają się w godzinach późno popołudniowych a nawet wieczorem. Jeśli nie zaprasza się gości na deser można pomyśleć tylko o kolacji. Sądzę, że niestosownie częstować się tortem przed udzieleniem sakramentu, choć podanie go po kolacji z racji godziny też nie będzie tragedią.

Gość gość
Ja miałam wesele 11 lat temu i w menu po torcie były lody :D . Ślub był w sierpniu i byl upał. Nie wiedziałam że lody są nieeleganckie :D

Gość gość
Nie wiem czy jest obowiązkowy. Szczerze mówiąc to ja teraz raczej postawiłabym na jakąś naprawde dobra roladę lodową . A taka na pewno mozecie kupić w PoloMarkecie. Szczerze polecam.

Gość gość
A ja podam deser lodowy z owocami I w duszy mam czy eleganckie, 75% gości woli lody :)

Gość gość
A co w momencie gdy ktos robi zwykly obiad dla chrzestnych? Tez musi byc tort??? Myślę, że to musi czy nie musi to juz przereklamowana sprawa. Teraz raczej jest "jak ktos chce". Uwazam, ze nie tort jest na Chrzcie najwazniejszy...sam Sakrament powinien miec znaczenie a nie impreza i to zeby sie pokazac. Kazdy ma swoj gust i poglad na wszystko. I ma do tego pelne prawo...

Gość gość
Nie jest obowiązkowy, aczkolwiek z pewnością będzie doskonałym urozmaiceniem. Jednakże, warto zamówić go z zaufanego źródła , aby smakował i prezentował się super. My na przykład zdecydowaliśmy się na zamówienie od http://www.klapec.pl/ . To był doskonały pomysł! I jak bardzo nam smakował. :)