Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Slowa zdradzajace wiejskie pochodzenie

Polecane posty

Gość gość
Usia, ciepnij bal jest tam kajś, na bifeju. to tekst mojego kuzyna - rówieśnika, pierwszy tekst, który usłyszałam po przyjeździe do śląskiej rodziny. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Kuzynek prosił o rzucenie piłki [przez okno], która była na kuchennym kredensie, teraz dla mnie zrozumiałe, ale wówczas nie widziałam o co mu chodzi.

Gość gość
Idź mnie weg, nie ru..chaj baborszuka :D czyli idź stąd, nie ruszaj wiadra :D hahaha przy czym weg zaczerpnięte z gwary śląskiej, ru...chaj po prostu staropolskie ruszaj i baborszuk z kaszubskiego. Tak mówiła moja babcia :D mieszała wszystkie gwary :D hahaha

Gość gość
a ja np. zaciążyłam :-D

Gość gość
ja mieszkam na wsi od urodzenia,jestem z kujawsko-pomorskiego i u nas gwarą się nie mówi piszecie o błędach w wymowie,które ludzie popełniają niezależnie od tego gdzie mieszkają xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx to nie zawsze są błędy jęzkowe - chociażby mliko, czyli mleko - jak zauważyłam w wielu zakątkach polski starsi ludzie mówią mliko, nie zagłębiałam tego tematu, ale jak brzmiał pierwowzór? Nie wiem, ale sprawdzę, sama jestem ciekawa

Gość gość
ze spraw studenckich np: "na akademik" "na miasteczko"

Gość gość
Podejrzewam, że mliko wzięło się od niemieckiego milch. W różnych rejonach polski słyszałam jak starsi ludzie mówili mliko, ale też słyszałam jak mówili milko i moja babcia mówiła właśnie milko, ale z jakiej to gwary tego pojęcia nie mam, bo ona mieszała wszystkie możliwe gwary, wszakże nosiło ją życie po całej Polsce :)

Gość gość
ojciec krzesny zamiast chrzestny bynajmniej zamiast przynajmniej i odwrotnie

Gość gość
bynajmniej oznacza wcale i starsi ludzie często mówili bynajmniej jako wcale, a dziś często niewłaściwie się tego zwrotu używa, bo najzwyczajniej wielu nie zna właściwego znaczenia :)

Gość gość
ja tez zaciążyłam, :D,cieszymy się, a babcia męża piękne pogadanki w tubylczej gwarze nam wieści. Mądrze mówi, ale język , którym do nas przemawia jeszcze milszy, choć nie bardzo zrozumiały., często mówi jakimś dialekcie, mąż tłumaczy, ale ogólnie babcia super!, a ja powoli uczę się jej "języka"

Gość Gieniek w gomaczkach
Ładnie , ładnie !

Gość Ze wsi jom jest
Ci co maja coś do wsi to pluje na was ja jeżdżę audi a7 na mojej wsi jeszcze jest jeszcze porsche i lamborghini a wy z miast jakieś passaty wsie nie wyglądają jak kiedyś biedaki TFUUUUUUUU