Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siostrakretynki

Zgubiony paszport w Egipcie

Polecane posty

Gość siostrakretynki

Poratujcie, bo moja siostra-idiotka poleciała i nie wraca. A czemu? Zgubiła paszport. Nie wiem, czy nie celowo ale nieważne. Zorientowała się w dniu odlotu... Chciałam Was zapytac co teraz? Wiem już z google o procedurach ale ile to w sumie może trwac? Ile kosztuje? Odradzaliśmy w ogóle wyjeżdżac tam teraz przy tych zamieszkach itd, ale wie lepiej...

Gość siostrakretynki
?

Gość gość
tymczasowy

Gość siostrakretynki
Tylko jak długo czeka się na paszport tymczasowy i jakie są koszta wydania tego dokumentu ?

Gość gość
żałosne prowo

Gość gość
do konsulatu lub ambasady polskiej i niech tam pyta

Gość gość
a mnie ciekawi czemu siostra miałaby celowo gubić paszport w kraju w którym za chwile będzie wojna domowa. W ogóle dziwi mnie że ktokolwiek gdziekolwiek chciałby gubić paszport a juz tym bardziej kobieta w kraju muzułmańskim.

Gość siostrakretynki
Siostra jest typem człowieka, który nie widzi zagrożeń i mimo ostrzeżeń robi po swojemu. Te zamieszki to są gdzieśtam, daleko, za górami za lasami i póki ktoś jej nie będzie celować z karabinu w twarz to jej spojrzenie na to się nie zmieni. Nie próbuję jej obrazić. Taka jest i nie chcę tu czarować, że siostra jest rozsądna tylko dlatego, że mamy parę wspólnych genów. W dodatku, na gdzieś 2 miesiące przed wyjazdem poznała Muzułmanina z Kairu. Zakochała się po uszy i chociaż on ją już niby odrzuca to poleciała do Egiptu, licząc chyba, że on do niej przyjedzie. Pobyt się skończył, a ona nagle zorientowała się, że paszportu nie ma = zostaje na dłużej + musi pojechać do Kairu. Chyba każdemu w mojej sytuacji przeszłoby przez myśl, że MOŻE coś tu jest nie tak. O całej sprawie pisze tak, jakby zostawiła kosmetyczkę w pokoju wyjeżdżając. Trochę jednak zbaczamy z tematu. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z tym nowym wyrabianiem paszportu itd to proszę, napiszcie coś, bo nie wiem kiedy w końcu wróci.

Gość gość
Doswiadzczenie z wyrabianiem paszportu to mam,ale z przypadkiem takim jak ty i ta siostra,to nie :D

Gość gość
a ty glupia wierzysz siostrze, ze nie wraca bo paszport zgubila? jak dla mnie to jasne, ze zostala tam zeby pod*pczyc z tym muslimem, wroci pewnie za 3 miechy owinieta w szmaty ze zmienionym imieniem jako Aliyah czy inna Fatima

Gość gość
Siostrokretynki to ja się zapytałam o ten paszport. To co piszesz jest przerażające. Lepiej wybijcie tej waszej siostrze związek z tym muslinem z głowy. Kiepska przyszłość ją czeka a i was bo tylko nerw wam na szarga. Niestety nie wiem ile trwa tam wyrabianie takiego paszportu tym bardziej teraz. Najlepiej zrobisz kontaktując się z ambasadą. Tu masz ich adres http://kair.msz.gov.pl/pl/ xxx A całej reszcie próbującej atakować tą dziewczynę mówię dajcie sobie spokój. Nie jej wina że ma siostrę kretynkę.

Gość gość
"W zawiązku z sytuacją, która może mieć miejsce w najbliższym okresie, obywatele RP powinni zwrócić także uwagę na terminy ważności ich dokumentów podróży. Ambasada RP w Kairze zaleca dobrowolne zgłoszenie faktu przebywania obywateli polskich w Egipcie, celem umożliwienia placówce kontaktu w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej. Dostępną na stronie internetowej placówki kartę zgłoszeniową prosimy przesyłać w formie elektronicznej na adres: rejestracja.kair@msz.gov.pl lub faksem na numer faksu: +202 27352718. Obywatele RP bez dostępu do Internetu i faksu mogą przekazać swoje dane bezpośrednio w Wydziale Konsularnym Ambasady RP w Kairze. Dla umożliwienia Państwu bezpośredniego komunikowania się z placówką w Kairze podajemy następujące numery telefonów: - dyżurnego Wydziału Konsularnego Ambasady RP (sprawy pomocy konsularnej) - +201005485500; - dyżurnego Ambasady RP - +201024626010. Pozostałe dane teleadresowe placówki oraz informacje o godzinach jej pracy, a także wspomniana powyżej karta zgłoszenia faktu pobytu w Egipcie dostępne są na stronie Internetowej Ambasady RP w Kairze."

Gość bożenasuda
Ja nie pomogę,bo nie wiem. ale wam ludzie radze zastanowic się czy wy potraficie czytac ze zrozumieniem? dziewczyna pyta ile tam czyli w egipcie może potrwac wyrobienie tymczasowego paszportu? Nie widze sensu w tym aby oceniac autorke i jej siostre.

Gość gość
Na tej stronie znalazłam jeszcze coś takiego. "Paszport tymczasowy z powodu zaginięcia paszportu wieloletniego Jeżeli obywatel RP przebywając za granicą utracił swój paszport (kradzież, zagubienie) Konsul może mu wydać paszport paszporty tymczasowy na powrót do kraju. Taki paszport wystawiany jest w trybie przyspieszonym po potwierdzeniu w Polsce danych osobowych wnioskodawcy. Wymagane dokumenty: 1. Podanie (kwestionariusz paszportowy) 2. Dwa zdjęcia 3. Kserokopia utraconego paszportu lub w przypadku jej braku - oświadczenie o okolicznościach utraty paszportu 4. Zaświadczenie z policji o zagubieniu paszportu" Mam nadzieję że choć trochę Ci pomogłam. Od siebie dodam że gdyby to byla moja córka dostałaby po powrocie takie lanie że przez miesiąc nie usiadłaby na d***e.

Gość gość
I daj znać jak sprawy idą. Życzę siły.

Gość gość
Pierwszym kontaktem jest w takich sytuacjach polski konsulat.Nawet dziecko powinno o tym wiedziec...

Gość siostrakretynki
gość 23.08.13 , już to znalazłam ale dzięki, to jak na razie najbardziej konkretna odpowiedź :) na razie tylko wiem, że za kilka dni jedzie do Ambasady. A co do: "Pierwszym kontaktem jest w takich sytuacjach polski konsulat.Nawet dziecko powinno o tym wiedziec.." Już pisałam, że znam procedury. Pytam tylko, ile czasu ten cały proces może trwać.

Gość gość
ok,ten proces,jak piszesz,moze trwac pol godziny,jezeli jest konsul ,jest zgloszenie z miejscowej policji i zrobione zdjecia.

Gość gość
ok,ten proces,jak piszesz,moze trwac pol godziny,jezeli jest konsul ,jest zgloszenie z miejscowej policji i zrobione zdjecia.

Gość gość
Widac,ze siostrakretynki -jak blizniaczka :-D

Gość gość
Co ty pieprzysz? W jakim celu ona niby tam pojechała? Zorientowała się w dniu wyjazdu i co dalej robi? Śpi na lotnisku, bo z hotelu dawno by ją wywalili. Podszyw tak naiwny, że mógł wymyślić tylko ktoś, kto nigdy nie był na wczasach poza Polską i nie zna procedur. A zaczyna się od prośby do rezydentki, żeby pomogła skontaktować z konsulatem. Coś czuję, że to ty chcesz w Egipcie paszport sprzedać i węszysz, jak to załatwić.

Gość gość
Ale masz logikę. Dlaczego miałaby spać na lotnisku? Przecież są hotele teraz w 70% puste. Wystarczy że ma kasę a poza tym na pewno była ubezpieczona od czegoś takiego. Skąd wiesz, że się nie zgłosiła do rezydentki? Mam wrażenie że tu chodzą sami frustraci co to tylko szukają na siłę okazji aby komuś dop*******ć i się poczuć lepiej.

Gość gość
Odpowiedz juz dawno dana siostrzyczcekretynki,co niby zna procedury...Mozna miec paszport wazny na rok nawet w tym samym dniu.

Gość gość
Paszport tymczasowy wyrabia się w 10 min, a koszty na stronie: http://kair.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/oplatykonsularne/ I nie dajcie sie wyrolować jak ja, aby czekac tydzień, a ponadto możecie zapłacić mniej lub być zwolnieni z opłat (TO SĄ WASZE PRAWA). Ze mnie zdarli opłaty w 100%. To jest zarabianie na nieszczęściu rodaków. Miałam tę watpliwą przyjemność.