Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam z cukrzycą ciążową

Polecane posty

Gość gość

Mam stwierdzoną cukrzycę ciążową od 27tc, jestem w 34w6d i od miesiąca przyjmuję insulinę, cały czas zwiększam dawki... doszłam do 4jednostek przed każdym posiłkiem, a mimo tego wynik moich cukrów to zazwyczaj 150,158 i co robić?! Moja lekarka jest na urlopie, a wizytę mam dopiero 10.09. czy któraś z Was tak miała? Czy takie poziomy cukru nie zaszkodzą mojemu maluszkowi?

Gość gość
Ja jestem w 36tc . i mam cukrzyce insulinozależną od ubiegłego roku ;) Cukry sa dość wysoki, powinny byc dwie godziny po posiłku nie większe niż 125 md/dL . Czy zaszkodzą ? zalezy jak długo się utrzymują, zmierz też po trzech godzinach i zobacz czy rośnie czy maleje . jak maleje to bardzo dobrze a jak rosnie to radziłabym wybrac sie do szpitala z oddziałem diabetologicznym . Ciekawią mnie tylko te 4j . Możesz napiac o tym cos wiecej ? nie kazano ci liczyć kcal albo WW i WBT ? i w tedy przypada dana ilość jednostek na 1WW czy na 100 kcal . A 4j to wcale nie tak duzo ja biore różnie zależnie od pory dnia pamietaj ze rano potrzebujesz więcej insuliny niz popoludniu . ja najwiecej daje rano i jet to 6-10j zaleznie od tego co jem i w przeliczeniu czyli dodaniu wzystkich porcji jednostek z calego dnia i wage nie jest tego duzo .

Gość gość
Ogólnie to muszę mierzyć cukry godzinę po posiłku. 4j to oznacza 4 jednostki insuliny, tak miałam zalecone przez lekarza, nic mi nie kazano liczyć, tylko dbać o dietę, 2 tyg. temu tak dbałam o swoją dietę, że schudłam prawie pół kilo, żeby mieć dobre cukry ale się z tym baaardzo źle czułam!! W sumie to jak mam baaardzo wysokie cukry to mierzę później np po jeszcze jednej godzinie i poziom spada... Tylko jeśli ja mierzę po godzinie według zaleceń lekarza to...po tych dwóch godzinach to raczej mam cukier w normie.... Prawda?

Gość gość
leczysz się w Szczecinie ????

Gość gość
Nie, w Koszalinie(to samo województwo)

Gość gość
Jeżeli godzine po posiłku masz do 160 md/dL to jest bardzo dobrze ;) Kurde ale Ty masz durnego lekarza :) sory za wyrażenie młody jakiś czy jak ? Przeciesz wszedzie pisze że mierzy się DWIE godziny po posiłku . Tak dla logiki insulina działa po ok. 15-30 minutach kurde jakaś bardzo mocna by musiała być żeby spadł cukier po pol godzinie ;)) Jaką bierzesz insuline ?

Gość gość
Biorę Novorapid i jestem bardzo zdziwiona, że po 2 godzinach się mierzy...to znaczy że moje cukry będą w jak najlepszym porządku, a ja tak bardzo to przeżywam :) W środę idę do mojego ginekologa i pokażę jemu moje cukry i powiem, że to są badania godzinę po posiłku a nie dwie.... Ciekawe co powie... Dzięki bardzo za odpowiedź. Lekarka jest doświadczona, może po prostu zapomniała mi o tym powiedzieć czy może jakieś inne metody ma!? nie mam pojęcia.

Gość gość
Ja też biorę NovoRapid . ;) Czy ja dobrze zrozumiałam, że Twoją cukrzycę prowadzi ginekolog ? Chodzisz też do diabetologa i dietetyka ?