Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Fasolka2013

Kikut pępowinowy

Polecane posty

Hej. Pytanie do mam. Czym dezynfekowałyście kikut pępowinowy w domu? Po czym najszybciej odpada. Słyszałam że najlepiej spirytusem. Jakie są wasze opienie i doświadczenia?

Gość gość
Spirytusem tylko i wyłącznie, mojej córce szybko odpadł, natomiast moja siostra robiła swojej córce Octeniseptem i dłużej czekała zanim odpadnie.

Ja miałam takie mini chusteczki/płatki nasączone spirytusem kupione w aptece i super się sprawdziło. Mogłam złożyć, dokładnie wyczyścić pod kikutem bez ruszania nim. Potem dokupiłam tez oscenisept ale to dla mnie był na ranę po cc i tez używałam. Kikut odpadł po 17 dniach.

Gość ryba wedzona
Niczym. Zmienialam tylko gaze, jak sie pomoczyla

Gość gość
a po co gaza?! Powinien "oddychać". Teraz WHO zaleca nie robić nic a już zwłaszcza spirytusem. Ja przeciedałam wacikiem nasączonym osceniceptem ( nie pryska się bezpośrednio) jak zaczęło się ślimaczyć, odpadł 15 dnia po porodzie

Gość gość
mi polozna polecila smarowanie tego kikuta wlasnym mlekiem z piersi, odciagasz pare kropel na patyczek taki np do czyszczenia ucha i smarujesz nim pępuszek :D u mojej córeczki odpadł po 4 dniach. lepsza metoda niz spirytus :)

Gość gość
W szkole rodzenia zalecali czyścić na sucho patyczkami higienicznymi, a jak odpadnie przemywać spirytusem. W klinice, gdzie rodziłam, zalecali octenisept i czyszczenie gazikami jałowymi. Pryskać dużo i nie uzywać nic z waty, np patyczków, bo jakieś resztki mogą się przyplątać. Tak robiłam a kikut odpadł po 3-ch tygodniach:/ Trochę długo, ale to wszystko zależy od grubości pępowiny.

Gość gość
ja miałam oscanisept i gaziki spirytusowe i nic:)) wszyscy( w szpitalu, potem lekarka, połozna) mówili " oo jaki ładny suchutki zaraz odpadnie" kikut się trzymał ponad miesiąc!!... pojechaliśmy do szpitala wkońcu, obwiązali nitką zrobili supełek i odpadł:))

Gość nowamama181
mój synek ma 3tygodnie i sliczny wygojony pępuszek uzywalam octenisept. kup sobie malą butelke kosztuje 25zł. i psikaj pępuszek po kazdej kąpieli codziennie . spsikuj 3 lub 4 razy . jak odpadnie nadal uzywaj kilka razy dziennie to rana ktora jest wygoi sie bardzo szybko

Gość gość
U mnie był octanisept, mokre chusteczki, wietrzenie i nic pomógł 70% spirytus, po pporzednich się spaskudził, a po tym odpadł po 5 dniach...

Gość gość
Ja robiłam dokładnie tak jak osoba z 20.50. Odpadł w 10 dniu po porodzie:)

Gość gość
Ja też Octanisept i gaziki jałowe, robiłam tak jak zalecali w szpitalu, a nie mówili nic na temat zasłaniania, moczenia więc ubierałam i kąpałam dziecko normalnie. Odpadł po tygodniu.

Gość gość
bez kitu niczym!!!przemywać delikatnie zmydloną wodą osuszać i to wsio!!! po 2tyg odpadł