Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem chora psychicznie nikt nie potafi mi pomóc

Polecane posty

Gość gość
w jednej z moich pran uslyszałam po paru miesiącach, że kierowniczka mi nie przedłuży umowy, bo mnie koleżanki nie polubiły. Wiem, że to należy mieć w d***e, ale jeśli trafia się 5,7,8miejsc, gdzie jawnie okazują ci, że cokolwiek nie zrobisz to i tak cię wydymają to odechciewa się czegokolwiek.

To jest napewno trudne, ale za jakiś czas znajdziesz pracę i pewnie życzliwe osoby. Nie każdy jest taki sam. Chodziłeś do psychologa? Kiedyś przyszedł do mnie chłopak (na terapię), problem był w tym, że nic nie mówił, ja cały czas mówiłam zachęcałam go, on tylko kiwał głową. Po kilku takich spotkaniach okazało się, że chłopak się jąka, w szkole go wysmiewali, dokuczali mu z tego powodu, zamknął się w sobie i przestał się odzywać. Naprawdę bardzo dużo pracowałam z nim nad tym, aby odzyskał wiarę w siebie. Teraz skończył studia pedagogiczne i cieszy się życiem. Ma żonę i z tego co wiem to spodziewają się dziecka.

Gość gość
chciałanbym żeby jakanie było moim problemem :(

Gość gość
nie oczekuję od psychologa żeby myślał o mnie i moich problemach, nie chce żadnej przyjaźni, ale chyba miłe 1-2 słowa podczas sesji byłyby mile widziane, zwłaszcza gdy miałam trudny czas, kiedy piłam, czasem przychodziłam na spotkania na kacu, a on nic nie mówił, nic nie doradził, chodziłam do innego, już prywatnie, myślałam, że taki będzie trochę milszy, gówno prawda, to samo....

A osoba która się jąka może powiedzieć, że chciałaby Twoje problemy. Tak to jest. Dla każdego jego problemy są ciężkie.

to nie chodzi o to, że to tylko gadka. ale jestem ja i terapeuta, tak? i teraz ja, będąc już w fatalnym stanie, mam sobie jeszcze bardziej rozpierdalać w imię dobra terapii, a on nawet nie jest nikim bliskim. nie chodzę tam, k***a, bo lubię, chodzę, żeby doznać ulgi. on wie o mnie tyle ile mu powiem. a mam do powiedzenia za dużo. efekt będzie taki, że ja skończę z rozp**********i żyłami o wywracania wnętrzeności "mojemu" życiu, a dla niego to będzie tylko kolejna zawodowa porażka, ach taka ciekawa brokeninside była, szkoda, że się skończyła.

Gość gość
Marianna mam 2 pytania: 1) jaką metodą pracowałaś podczas terapii (psychodynamiczna/poznawczo-behawioralna)? 2)czy terapeuta może związać się z pacjentem kiedy ten zrezygnuje z terapii?

Jeżeli psycholog już nie potrafi pomóc, to zostaje szpital psychiatryczny. Tam pomogą napewno.

Gość gość
To jest napewno trudne, ale za jakiś czas znajdziesz pracę i pewnie życzliwe osoby. Nie każdy jest taki sam. Chodziłeś do psychologa? > życzliwe osoby ograniczały się do tego, że mi współczuły w ukryciu, jak mnie te k...dojeżdżały (przepraszam za słowo). Co w tamtej sytuacji nic nie dawało, bo niektórzy ludzie czują się bezkarni. A jeśli chodzi o pieniądze to 1% ludzi jest inna. Psycholog studiował moje przypadki i na koniec po wielu latach stwierdził, że "tak to jest w budżetówce, że na początku trzeba pokazać poddaństwo i dac się tak traktować, bo to jest kolejność dziobania". Przepraszam, muszę iść. Ale doceniam wysiłek Marianny.

Gość gość
pomogą napewno, a jak! :D wujek był i mówił, że przykuwali tych bardziej agresywnych do grzejników, a inni skakali po łózkach i rzucali się na kraty w oknach, ale to było jakieś 20 lat temu.

Gość gość
Marianna udała się na kozetkę :)

Gość gość
ja także dziekuję Marianno. Dziekuję że mimo to starałas się i próbowałaś mi pomóc, mimo iż nie jestem na to widocznie gotowa.

Metoda terapii zależała od problemu, najczęściej pracowałam metoda psychodynamiczna, zdarzało się, że utrzymywałam kontakt z pacjentami. Ale nie zawierałam z nimi przyjaźni, pisali po prostu co u nich. (oczywiście po zakończeniu terapii)

Przepraszam, źle określiłam i źle zrozumieliscie to co napisałam.. Chodziło mi o to, że czasem bywają takie sytuację kiedy pacjent potrzebuje nie tylko pomocy psychologicznej ale i psychiatrycznej, i zdarza się tak, że gdy psycholog nie potrafi już pomóc, a pacjent nadal źle się czuje to wtedy zostaje skierowany do szpitala psychiatrycznego. Jeśli ktoś chce pomocy to tam potrafią pomóc. Pracowałam kiedyś w takim szpitalu, więc wiem, że pacjentom się polepszalo.

no wybacz, ale porażka psychologa jako powód do zamknięcia w szpitalu to jedna z większych bzdur jakie czytałam:D co Ty sobie myślisz, że Ty jesteś jakimś Bogiem, ostatnią instancją?:D jest pierdylion sposobów na wyjście z gówna, a nie jakaś Marianka:D już bliższym jest stwierdzenie, że szpital jest konieczny, gdy nie działają leki, a nie jakaś Marianka:O

Gość gość
zgadzam sie z tym iz to chorzy ludzie mający problemy z samym soba zajmuja sie psychiatria i psychologią

Pokaż mi słowo wskazujące na to, że napisałam o tym, że któryś z moich pacjentów trafił do szpitala psychiatrycznego, no pokaż! Napisałam ogólnie. Jeżeli przychodzi osoba która cały czas mówi o śmierci, to raczej normalne, że psycholog wzywa pogotowie a później ta osoba trafia do szpitala psychiatrycznego!!!

Gość gość
Marianno a psychologia wie jak zrobić, żeby chcieć żeby byo lepiej? Skoro czlowiek od zawsze tak żyje, nie wie że może żyć normlanie a przecież nei da sie chciec czegoś czego się nie wie, nie zna...

Gość gość
Jeżeli przychodzi osoba która cały czas mówi o śmierci, to raczej normalne, że psycholog wzywa pogotowie x x ja mówiłam swojemu psychologowi, że mam myśli samobójcze, a on na to: "jasne, i tak sobie pani nic nie zrobi, no idziemy daje - proszę teraz opowiedzieć o dzieciństwie..." :O

Psycholog powinien pomóc pacjentowi odnaleźć sens w czymkolwiek, najwyraźniej trafialiscie na nieodpowiednich psychologów. Psycholog który powiedział Ci, że i tak sobie nic nie zrobisz nie potraktował Cię poważnie, normalny psycholog nie zostawiłby tak tego.

Gość gość
nie jestem psychologiem choć bym go potrzebowała ale moim zdaniem z tego co wiem to ludzie trafiający do psychiatryka to ludzie którzy poprostu wymagją stałej opieki i to nie jest tylko szpital "dla skaczących po łóżkach" itd choc moja koleżanka kiedys była tydzien i mówila że takie rzeczy widziala ze głowa boli

nie, Marianko, to nie jest logiczne:) logiczne to jest dla projekta takiego jak Ty, dla prawdziwego specjalisty jest pierdylion niuansów:)

Gość gość
"choc moja koleżanka kiedys była tydzien i mówila że takie rzeczy widziala ze głowa boli" x x napisz coś więcej, co mówiła, jak tam jest?

Gość gość
mówiła ze obok na dziale ludzie na schodach sikali pod siebie i sie cieszyli, albo nago chodzili i targali ubrania, krzyczeli. Że jedna dziewczyna nazwała ją aniolem i do końca pobytu sie nią zachwycała (koleżanka jest wyższa ładnej figury z długimi blond włosami) nie pamietam co jeszcze mówiła to było kilka lat temu, mowiła tez ze nie wszystko widziała bo widziała tych całkiem chorych przez drzzwi z szybą obok na oddziale bo zamknięte były

Gość gość
hehe dobre, to nudzić się tam nie można :D

Gość gość
MArianna jestes jeszcze? Miałabym pytanie..

Jestem, ale nie wiem czy chce na nie odpowiadać. Źle zrozumieliscie to co pisałam o obowiązku psychologa do reagowania na myśli samobójcze. Nie mam ochoty już nic Wam tłumaczyć, mogę Wam życzyć jedynie aby wszystko Wam się poukladalo, i abyście byli szczęśliwi... Zrezygnowałam z pracy psychologa, i już teraz nawet nie żałuję tej decyzji, wiele przez to straciłam, ale też wiele zyskałam.