Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem ze ślubem

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jakiś czas temu mój narzeczony Rosjanin oświadczył mi sie, oczywiście sie zgodziłam. Problem tkwi w tym że on chce ślubu prawosławnego a ja katolickiego. Czy ktoś miał podobny problem? Moglibyście mi coś doradzić?

Gość gość
Cywilny

Gość gość
Właśnie wolelibysmy nie mieć cywilnego, myślałam nad dwoma slubami, jednym katolickim a drugim prawoslawnym ale to jest chyba kiepski pomysł...

Gość gość
Zostaje cywilny xd

W ogóle ślub to kiepski pomysł :( I nie dlatego, że on jest Rosjaninem. W każdym przypadku

Gość gość
Dziekuje za linka, właśnie poczytam na dobranoc :)

Gość gość
Przeczytałam to i ja o tym słyszałam wcześniej ale nie o to mi chodziło, dla mnie to jest idealna opcja ale narzeczonemu by sie nie spodobała. On chciałby aby ślub sie odbył w cerkwi a w tym przypadku by sie odbył w kościele. Nie rozmawialiśmy jeszcze na temat dzieci ale nie wiem czy mu zależy na tym aby wychowywaly sie w religii prawosławnej czy katolickiej

Gość gość
Wydaje mi sie ze nie mozna wziac slubu najpierw w cerkwi a pozniej w kosciele.u nas w kosciele jest strasznie duzo zalatwiania nauk i poradni a w cerkwi z tego co wiem.jedno dwa spotkania z baciuszka w trakcie formalnosci ze slubem i tyle.ja bym pod tym wzgledem wybrala cerkiew.jak sobie przypomne ty nauki i pokrecona pania z poradni to az mnie wykreca

A mnie się wydaje, że powinnaś poważnie porozmawiać z narzeczonym. Ja rozumiem inna wiara, religia, zwyczaje ale w byciu razem trzeba iść na kompromis. Jeśli nie to wybacz ale powinnaś sobie dać spokój. Ty też możesz " zażądać " od partnera dostosowania się do ciebie i twojej religii.

Gość gość
Tak ja zdaje sobie z tego sprawę ale myśle ze chyba zgodzę sie na ślub prawoslawny ponieważ planujemy sie pobrać w Rosjii i tam będziemy mieszkać. Rownież dużo czytałam i pytałam sie chłopaka o jego religii i wydaje mi sie ze wole slub prawoslawny

Gość gość
widziałam też ślub na którym był ksiądz prawosławny i nasz katolicki. Zapytaj może o taką opcję, żeby na ślubie byli dwaj księża

Gość gość
Tez o tym słyszałam i muszę porozmawiać z narzeczonym bo slub planujemy wziąć w wakacje 2015 wiec trzebaby było juz załatwiać wszystko

Gość gość
Mozesz wziac slub ekumeniczny(wlasnie.jak jedna osoba jest kalolikiem) nieco rozni sie od normalnego slubu przynajmniej w Polsce.

Gość Rosjanka żona Polaka
Cześć, niestety, nie ma czegoś takiego jak "ślub ekumeniczny", to jest skrót myślowy na ceremonię, na której jest OBECNY kapłan drugiej religii, ale całą ceremonię prowadzi i tak jakiś jeden ksiądz, albo prawosławny, albo katolicki. To, w jakim obrządku weźmiecie ślub, decyduje o wyznaniu przyszłych dzieci, zmuszą Was do podpisania odpowiednich papierów (!). Wydaje mi się, że warto zastanowić się, z jakich pobudek każde z Was chce mieć ślub "u siebie". Decydujecie się na małżeństwo mieszane, to jest bardzo specyficzna sprawa, naprawdę, to jest dopiero początek wyborów "jak u mnie, czy jak u ciebie", będzie tego o wiele więcej. Nie można po prostu ciągnąć kołdrę na siebie, to nie ten przypadek... Musicie świadomie wybrać coś jednego. Pokrótce -- jakie są różnice. W ceremonii: w katolickim obrządku jest ślubowanie, i to jest tym sakralnym momentem połączenia, czyli zawieracie jakby umowę ustną, świadkiem której jest ksiądz. W prawosławnym obrządku momentem "zaślubienia" jest błogosławieństwo księdza, każdy z Was odpowiada na jego pytanie o zgodę. Jeżeli jesteście wierzący, to rozważcie ten teologiczny sens każdej z ceremonii, bo to nie chodzi przecież tylko o otoczkę. W ogólnym sensie: Wbrew powszechnej opinii o "prawosławnych rozwodach" małżeństwo w prawosławiu również jest nierozerwalne. Uważa się tylko, że jego istotą nie jest kontrakt, jak w katolicyzmie, tylko sama miłość małżeńska. Jeżeli grzech niszczy tę miłość, małżeństwo umiera. Jeżeli małżonkowie są tak pogrążeni w grzechu, że nie chcą tę miłość odbudowywać, ksiądz może ogłosić faktyczną nieważność małżeństwa, i to się potocznie rozumie jako "rozwód", chociaż nim nie jest. W prawosławiu uważa się, że małżeństwo nie kończy się nawet ze śmiercią małżonków. W katolicyzmie śmierć jednego z małżonków automatycznie oznacza koniec małżeństwa. Jest jeszcze jedna rzecz. Kościół prawosławny w Polsce ma straszny uraz do katolickiego (o powodach można mówić długo). Kiedy Twój narzeczony przyjdzie do prawosławnego księdza i powie, że chce się ożenić z katoliczką, może odbyć naprawdę bardzo, bardzo nieprzyjemną rozmowę. Weź również pod uwagę to, że prawosławnych jest mniej, i jeżeli on jest wierzący i praktykujący, to o jego decyzji wziąć ślub w kościele będzie wiedzieć cała parafia i będzie miał konflikty z tego powodu. Tobie jest łatwiej, bo kościołów katolickich jest dużo i masz więcej szansów spotkać się z przychylnością księdza, w każdym razie jesteś bardziej anonimowa. Bynajmniej nie namawiam na ślub w obrządku prawosławnym (nasz był w katolickim, na przykład), tylko uczulam na momenty których możliwe że nie uwzględniasz. W każdym razie cerkiew i kościół uznają nawzajem śluby, chociaż wprowadzają różne dziwne sformułowania typu "niegodziwy" itd. jeżeli pogrzebiesz w oficjalnych dokumentach i jednego, i drugiego kościołów, znajdziesz tam pozwolenie i akceptację małżeństw mieszanych. Co nie zmienia faktu, że ogólnie kościoły są skonfliktowane, księża mogą się zachować wobec was bardzo nieładnie, bo będą ciągnąć każdego z Was na swoją stronę. Trzeba być na to przygotowanym i pamiętać, że mimo wszystko pierwszeństwo i priorytet ma wasza przyszła rodzina, Wasza jedność, a sprawy formalne to już jest druga sprawa. Znam małżeństwa polsko-rosyjskie, w których każde jest wierzące i praktykujące, a mimo to potrafią - ku zdziwieniu księży po jednej i po drugiej stronie - budować w domu prawdziwy ekumenizm i nie zmuszać siebie nawzajem do swoich racji. Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, pisz, trochę się znam na rzeczy, prowadzę badania na ten temat. Pozdrawiam i powodzenia Wam! Przepraszam za literówki i niezgrabne sformułowania, jestem bardzo zmęczona:)

A, jeszcze jedno. Jest taki wariant, że się trochę zmienia tekst przysięgi i tam nie brzmi fraza "w wierze katolickiej", tylko "po chrześcijańsku". Ale po pierwze, na coś takiego trzeba jeszcze namówić księdza....... A po drugie, to i tak jest obrządek katolicki, nie żaden mieszany. A w cerkwi nie ma takiej opcji, bo nie ma ślubowania.

Jeżeli planujecie żyć w pobrać się w Rosji, to wszystko zależy od dostępności kościoła katolickiego. W Moskwie nie ma z tym problemu, w SPb również, lecz w innych miastach to już różnie. Prawosławni księża w Rosji nie są aż tak obeznani z katolicyzmem, jak ci z Polski (zrozumiałe...:) ) i mogą też różne dziwne rzeczy mówić Twojemu narzeczonemu o jego pomyśle pobrać się z katoliczką, nie mówiąc już o ślubie w kościele. Kiedy zbierałam materiał o związkach mieszanych, uderzyła mnie agresywność i ogólna ignorancja (tak-tak!) rosyjskich księży na temat małżeństw z katolikami. Sądy typu "lepiej bez ślubu, niż z katolikiem", "z katolikiem to gorzej, niż z muzułmaninem", "katolicy to heretycy, nie udzielę błogosławieństwa i już" itd są na porządku dziennym (z teologicznego punktu widzenia jest to bzdura totalna, ale kogo to obchodzi, nie?...) Także pod tym względem chyba jednak się zdecydować na ślub w cerkwi, żeby po prostu sobie nerwów oszczędzić i przykrych rozmów. Wiadomo, zależy, na kogo się trafi, ale... Trafić można różnie i potem mieć uraz przez kilka lat:)