Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ciezarne maja pierszenstwo w placowkach medycznych

Polecane posty

Gość gość
kobieta przyszła na krzywą, nie wepchała się do kolejki bo jest w ciąży, tylko akurat to badanie w tym laboratorium jest poza kolejnością, NIE UMIECIE CZYTAĆ ?

Gość gość
Zrozumicie w końcu że pierwszeństwo ciężarnej należy się ZAWSZE nie ważne czy w ciązy kwitnie czy pada na twarz! Tego wymaga kultura której większość prostaczek jak widać nie posiada!!!!!

Gość mała laborantka
Jak pójdziesz do laboratorium w przychodni które jest czynne 2 lub 3h to wchodzisz bez kolejki bo inaczej nie zdążą Ci zrobić pomiaru po wypiciu. Ale jak idziesz do dużego laboratorium które jest czynne cały dzień to normalnie czekasz. W szpitalu w Olsztynie jest właśnie całodobowe laboratorium-a przynajmniej z nazwy bo od bodajże 19 mają już pracę własną i przyjmują nagle przypadki i pacjentów z SORu.

Gość gość
kultura wymaga ciężarnej ustępować? hahahah dobre, o kulturze najmniej masz do powiedzenia

a jak tutaj ktoś napisał, że szef nasłał kontrolę zus i dobrze!:) tylko jesli ciężarna ma l4 chodzące, to zus nie mógł nic zrobić a jesli ma leżące to nich ją ściga, nie lubię oszustów mam dobre warunki i lubię swoją pracę więc pracuje, co prawda mam kontakt z ludźmi którzy mogą mnie zarazić, ale własnie przez to dzisiaj robię sok z aronii, zrobiłam juz sok z malin (nie z liści, tylko owoców) i codziennie na czczo piję miód z cytryną chcę pracować jak najdłużej, a mój pracodawca na razie mi sprzyja:)

Gość gość
nawet jak ma L4 chodzące tak jak moja szwagierka a znajdzie się życzliwa z jej miejsca zatrudnienia gdzie przyłapała ją na zakupach, u kosmetyczki to ciężarna ma przesraneWystarczy zgłosić do ZUS. A ZUS tylko czeka na takie donosy. No i niestety L4 cofnięte, musi oddać całą kase z odsetkami. L4 to nie urlop!

Gość gość
Byłam w ciąży i nigdy nigdzie się nie wpychalam w kolejkę poza badaniem na krzywą cukrowa u mnie w lab.wchodzi się na nie bez kolejki bo laboratorium czynne od 7 a już o 9:30 zamykane

Gość gość
gość kultura wymaga ciężarnej ustępować? hahahah dobre, o kulturze najmniej masz do powiedzenia x x x x Naprawde, na jakiej melinie cie wychowano że twierdzisz iż ciężarnej miejsca się nie ustepuje?! Mnie wychowano w normalnym domy, gdzie sa pewne zasady, nie kradnij szanuj ludzi starszym i ciężarnym miejsca się ustępuj a potrzebującym pomóż. Jak widać po twoim przykładzie właśnie dlatego mamy społeczeństwo, zawistne wredne bez kultury.

a ja uważam, że ciężarnym nie MUSI się ustępować:) do sklepu chodzę z Mężem i jak coś to On stoi w kolejce a ja siadam sobie na ławeczce:) Nie wiem co jest winny pan, pani przede mną, że ja jestem w ciąży:)? Każdy ma jakieś zobowiązania, każdy ma prawo się źle czuć. Jak na początku ciąży nagle źle poczułam się w autobusie podmiejskim to usiadłam normalnie na schodach i nic mi sie nie stało, korona mi z głowy nie spadła. Na normalne badania idę o 7.00, lab czynne od 8.00, nie mam czasu czekać więc idę szybciej i nikogo nie proszę o przepuszczenie:) a autorko jakbyś u nas robiła badania, to zostałabyś przepuszczona. Jak widzę, że przyszła matka z dzieckiem w wózku, a wchodzę na badania to mówię o tym pielęgniarkom, one wychodzą i same proszą do środka. Nikt się nie burzy

Gość gość
taak jasne, w kolejce ustąpię ciężarnej, starszej, z dzieckiem do lat 3, kombatantowi, krwiodawcy, inwalidzie z grupą a ja w domu się kur*** nudzę i mam czas na przepuszczanie kazdego

Gość gość
"Zrozumicie w końcu że pierwszeństwo ciężarnej należy się ZAWSZE nie ważne czy w ciązy kwitnie czy pada na twarz! Tego wymaga kultura której większość prostaczek jak widać nie posiada!!!!!" Pogięło cie :) i pisze to jako matka .

Gość gość
taak jasne, w kolejce ustąpię ciężarnej, starszej, z dzieckiem do lat 3, kombatantowi, krwiodawcy, inwalidzie z grupą a ja w domu się kur*** nudzę i mam czas na przepuszczanie kazdego

Gość gość
A ja tak trochę z innej beczki ale przypomniało mi się,jak będąc w 9 m-cu ciąży poszłam do apteki.Wzięłam numerek i czekałam na swoją kolej,ludzi było dość sporo do tego niesamowity upał (sierpień) a tu nagle jedna pani na oko ok 45-50 lat podchodzi do mnie i prosi o przepuszczenie jej w kolejce,bo się śpieszy!Przepuściłam panią,ale miny ludzi były niesamowite.Ja to się tak śmiałam,że myślałam,że w tej aptece urodzę!

Gość gość
co innego jak kobieta jest w zaawansowanej ciązy a co innego jak tłuk zobaczy 2 kreski na teście i już wielka święta krowa, wszędzie d**ę pierwszą pcha

Gość gość
Teraz to się nie dziwie że mamy takie chamidła, pseudo-kulturalne panie które nie znaja elementarnych zasad kultury, ale czego można się spodziewać gdy widzi się ludzi wpierniczajacych produkty na wage w supermarkecie, siedzące " damy" w autobusie a nad nimi telepiący się starszy człowiek, nic innego jak dno :D

Gość wsciekłazła
dno to jak babcia jak kuna z********a na przystanek i susem pokonuje pół autobusu a potem sapie nad głową komuś bo ona stara musi siedzieć :-D

Gość gość
"zobaczycie jak to jest miec na rekach chore dziecko z goraczka" Heh to jeszcze chyba na izbie przyjęć nigdy nie czekałaś z chorym dzieckiem, że się tak żołądkujesz. Czekałam z 1,5 roczną córką na IP na zszycie rany na głowie. W szpitalu byłyśmy ok 11.30 a wyszłyśmy przed 16stą :/ Też na rękach, hałas, ruch, nie mogła przysnąć. Efekt- znieczulenie podane na żywca, szycie rozbudzonego dziecka, płacz ... Plus gratis, jakim był wirus żołądkowo jelitowy złapany od dziecka które czekało obok nas :/ Wyszedł 2 dni po szpitalu.

Gość gość
Jestem autorką tematu,miałam więcej nie pisać,ale podkusiło mnie i znów tu zajrzałam. Jestem zaskoczona ilością jadu w komentarzach i nie mam nawet ochoty do tych złośliwości się ustosunkowywać.Ja z chorym dzieckiem,gdzie w kolejce są inni chorzy nawet nie wpadłąm na pomysl (wiem,ze nieslusznie!) zeby się pchac. Kobieta w ciązy zrobiła to z tupetem.I znalazła uznanianie wsrod innych sobie podobnych tupeciar z forum. Jakie z Was beda matki,jakie wartosci przekazecie swoim dzieciom??!przerazajace... nie chodzi mi o to ze akurat to ona konkretnie zagrozila memu dziecku,tylko ze miala sie ponad nas wszystkich! Poza tym jak smiecie bagatelizowac chorobe mego dziecka,pisac ze dobrze mi tak,bo jestem ciota a tamta to super babka z charakterem!TO jest podle!Albo ze to moje dziecko zagrazalo ciezarnym!!! Tego samego dnia trafilam z Mala do szpitala,wyszlam po 3 dniach, bo antybiotyk bardzo poprawil stan. Dla wszystkich detektywek- w naszym laboratorium nie ma info o pierszenstwie dla krzywej c.Ja sama zawsze czekalam i inne ciezarne tez! U tak malego dziecka goraczka sieje spustosznei w organizmie szybko i podstepnie. bardzo wysokie crp przestarszylo lekarke i dala skierowanie do szpitala,Dziecko z goraczka moze miec sepse moze miec zwykla trzydniowke i lekarz pierwszego kontaktu nie zawsze jest to w stanie trafnie ocenic,wiec nie piszcie ze gdyby stan byl naprawde powazny to lekarka nas by tam nie wyslala.

Gość gość
autorko, zgadzam się z Toba , ale te wszystkie ciężarne mysla że jak rozłożyły nogi to ktoś będzie im czerwony dywan rozwijał. Zobaczymy po porodzie jak na d**ę nie będą mogły usiąść a będą musiały czekać na badanie krwi, albo nie daj Bóg na przyjęcie dziecka przez lekarza

Gość gość
i nie uwazam ze brakuje mi kultury bo nie chcialam przepuscic ciezarnej.

Gość dziś byłam na krzywej 75 g
U mnie w przychodni pobieranie jest od 8-10. Ja miałam krzywą 75g glukozy czyli raz na czczo plus dwa razy co godzina. Przyszłam o 7,ale już było 6 osób i mówię grzecznie,że MUSZĘ wejść pierwsza ponieważ będę miała 3 razy pobieraną krew co godzina, a pani o 10 wychodzi i nikt specjalnie dla mnie nie zostanie dłużej. Oczywiście wielkie oburzenie bo temu się spieszy do pracy (ja też pracuję,co to za przekonanie że w ciąży to od razu w domu?), inna pani wnuczkę do przedszkola prowadzi, starsza pani ma pierwszeństwo z racji wieku... Gdyby to było inne badanie to bym czekała, ale w tej sytuacji jakbym weszła na pierwsze pobranie o 8.30 to już trzeciego by mi nie zrobili, musiałabym jechać do sąsiedniego miasta-a wybaczcie na głodnego i po takiej dawce glukozy nie wsiadę w auto żeby kogoś zabić! Jak przyszła pielęgniarka to powiedziałam jej,że na krzywą 75. Kazała mi wejść pierwszej-ku oburzeniu pozostałych. Ale dopiero potem była zabawa, bo po niespełna godzinie zasłabłam i to dopiero było dla reszty opóźnienie...

Gość gościówkatttt
Akurat na o badanie wchodzi się poza kolejką i nie wazne czy jestes w ciąży czy nie . Za to Pamiętam jak byłam na 8 miesiącu ciąży na badaniu krwi w szpitalu. W kolejce stało 40 osob .Większość to osoby starsze, matki z dziećmi ,ciężarne . Znalazła się jedna taka co od wejścia z ryjem ze ona jest w ciąży i nie może stać . Ktoś jej powiedział ze stać nie musi bo jest dużo krzesełek a tutaj czeka kilka ciężarnych .Dla mnie jej zachowanie było bezczelne . Skoro matka z dzieckiem stoi w kolejce to równie dobrze ciężarna tez może poczekac.

lekarz w twoim przypadku popełnił błąd po pierwsze skoro dziecko miało taką gorączkę, POWINIEN od razy skierować was do szpitala a jeśli chciał zrobić na miejscu crp to powinien wysłać z wami pielęgniarkę która zadbałaby o to, żebyście weszli pierwsi! nie musi być wołami napisane, że na krzywą cukrową wchodzi się z pierszeństwem tak jest ogólnie przyjęte i tyle, ta ciężarna jeszcze w tej kolejce posiedzi przynajmniej godzinę! Spotkałam się z taką zasadą w Poznaniu, Zielonej Górze i we Wrocławiu

Gość gość
Tak a propos ustępowania ciężarnym... Może zabrzmi to śmiesznie i głupio, ale ja już boję się tego robić :/ Zawsze ustępowałam miejsca kobietom w ciąży, dopóki dwa razy nie wykonałam tego gestu po prostu w stronę grubszych kobiet :/ Sama należę do tych, które jeśli już tyją, to pojawia im się jedynie brzuszek wyglądający na początkową fazę ciąży. Sytuacja z tamtymi dwiema sprawiła, że wolę sobie już dać spokój jeżeli nie mam 100% pewności, że kobieta faktycznie jest w ciąży. Sama w takiej sytuacji poczułabym się okropnie.

Gość gość
ponieważ jest tyle życzliwych osób - w wielu punktach medycznych muszą wywieszać karteczki, że: inwalidzi, ciężarne, matki z małymi dziećmi, kombatanci - wchodzą bez kolejki inaczej to reszta jadowitego społeczeństwa pewnie pozagryzałaby kogoś za próbę wejścia przed nimi Później się dziwić, że mamy ujemny przyrost naturalny. Ani ze strony rządu - ani ze strony społeczeństwa nie ma kompletnie rzadnych uaktwień. Nawet elementarne zasady kultury kuleją u większości! Ja również zostałam wychowana w domu - gdzie były zasady: starszym ustąpić, ciężarnym ustąpić, inwalidom ustąpić. Krew mnie zalała - jak byłam z mamą u lekarza - mama z zaawansowanym rakiem i o kulach - ledwo stała. Nikt d**y nie ruszył by jej miejsca ustąpić. Musiałam tych wszystkich ludzi - mimo, że również chorych uświadomić - że jednak ustępuje się miejsca osobie która o kulach chodzi i ledwo się trzyma. Jaki był efekt - nie dość, że ustąpili - to jeszcze przeprosili. Każdy z jakiegoś powodu jest w kolejce w placówce medycznej - czy to do pobrania krwi, czy to do lekarza. Ale społeczeństwo jest takie - że jak się ktoś odezwać nie umie - to ludzie udają, że nie widzą!!! Autorka z gorączkującym dzieckiem powinna się odezwać i poprosić o przepuszczenie - a nie obrażać się na jedną ciężarną co bez kolejki weszła. Ludzie nie są jasnowidzami - a do tego w większości są prostakami - więc jak gęby nie otworzysz i się nie wysłowisz - to nic nie wskórasz.

Gość mała laborantka
Blednie zakładasz Autorko,że tylko ciężarne mogą się z Tobą nie zgadzać :O Ja mam już nastoletnie dzieci, w ciąży byłam dawno temu. I nie uważam,że ta ciężarna była jakąś super osobą-ale potrafiła zadbać o swój interes. Jeżeli uważała,że powinna wejść bez kolejki to tak zrobiła. A Ty mogłaś powiedzieć,że się na to nie zgadzasz. Jak mój syn był w ciężkim stanie,to nie czekałam na SORze aż lekarz zajmie się innymi pacjentami i przyjdzie moja kolej, powiedziałam,że dziecko wymaga natychmiastowej pomocy, bo jest splątane, traci świadomość, ma słaby puls. Gorączka jest groźna, ale w przypadku zagrożenia życia daje się skierowanie na cito i nie czekasz. Lekarz nie widział takiej potrzeby. Dlatego albo reaguj w takich sytuacjach albo daj spokój,bo tylko pokazujesz,że to Ty jesteś jadowitą bigotką.

Gość gość
święte krowy, w przychodni to nie postoi ale po drogerii lata jak p******a

Gość mała laborantka
I są poważniejsze choroby niż zapalenie ucha Twojego dziecka... Dobra uciekam do domku. Następnym razem przyjdz do mnie na badanie w środę-już któraś z rzędu środa kiedy jest tylko kilkoro pacjentów,dziś było raptem 6 osób przez 3godziny. Także już nawet wszystko spakowałam i czekam na przewozówkę,żeby zabrali próbki.

Gość dziś byłam na krzywej 75g
Ale ja i tak muszę w tej przychodni czekać dwie godziny żeby krzywą zrobili! I dlatego MUSIAŁAM wejść o 8,żeby do 10 mogli zrobić jeszcze dwa pomiary. I nie ma tu znaczenia czy dobrze czy źle się ktoś czuje, czy jest w ciąży czy nie! Tu chodzi o czas jaki jest potrzebny na wykonanie badania! Ale teraz zrobią mi je na spokojnie w szpitalu i nie będę się musiała szarpać z jakimiś burakami :O Jak zasłabłam to dopiero pewnie na mnie gadali,bo pomocy mi udzielała pielęgniarka która krew pobiera i to ona się mną zajmowała do przyjazdu karetki. Więc niektórzy złośliwi dłużej poczekali w nagrodę za swoją życzliwość.

Gość gość
U mnie w placowce kobiety w ciąży jak i matki z małymi dziećmi są przyjmowane poza kolejnością. Jestem teraz w ciąży ale zawsze mówię że nie korzystam z pierwszeństwa bo zwyczajnie nie mam takiej potrzeby. Czuję się dobrze, nigdzie mi sie nie spieszy, nawet przepuszczam te matki z dziećmi bo mi ich szkoda strasznie jak sie maleństwa męczą i płaczą. Taka jestem zarąbista że powinnam dostać medal :D