Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

antykoncepcja kosciol katolicki

Polecane posty

Gość gość

Czy ktos z katolikow wytlumaczy czemu antykoncepcja jest zakazana?

a czy to taki istotne? Przecież nie ma obowiązku być katolikiem. A gdy ktoś nie przynależy do danej społeczności, to co komu do tego, jakie tam panują reguły? Poza tym, czemu pytasz tylko katolików? To chyba dotyczy więcej wyznań.

Gość gość
Encyklika Humanae Vitae. Antykoncepcja to szerokie pojęcie. Dopuszczalne są metody antykoncepcyjne, które nie hamują naturalnej płodności np. metoda objawowo-termiczna. Stosowanie antykoncepcji hormonalnej jest grzechem ponieważ w swoje działanie ma wpisane możliwe działanie wczesnoporonne. Według nauk kościoła komórka jajowa połączona z plemnikiem jest życiem. A jednym z możliwych działań antykoncepcji hormonalnej jest uniemożliwienie zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki jajowej (życia) w macicy.

Gość gość
jakie wczesnoporonne??? jak przy stosowaniu tabletek nie dochodzi do owulacji, więc tym samym plemnik nie ma się z czym połączyć

Gość gość
"Jednym z możliwych" - rozumiesz co to znaczy? Jest to działanie niejako awaryjne, gdyby z jakiegoś powodu jednak doszło do owulacji. Tego działania wykluczyć nie można.

Gość gość
cytrusowy bo jestem katolikiem, wiec pytam katolikow i scisle interesuje mnie nauka kosciola. Chyba logiczne;)?

Gość no i do łez
Chociażby z tego powodu, że antykoncepcja hormonalna jest szkodliwa dla organizmu. Terapie hormonalne sprzyjają nowotworom, a działanie na szkodę swojego organizmu jest grzechem. Poza tym, Onan, nie chcąc wypełnić swojego obowiazku, jakim było zapłodnienie kobiety podczas stosunku zgrzeszył, za co zostatał potępiony przez Boga. A więc, to grzech i z tego powodu jest to zakazane

Gość gość
Ojej, ja mowie o antykoncepcji nie powodujacej poronien itd. Zalozmy prezerwatywa. Dlaczego to grzech? Slyszalam, ze temu, ze nie chce sie wpuscic dziecka. I, ze ludzie sa zamknieci na dziecko i ze to zle. Ale jak bede stosowac kalendarzyk to tez nie bede chciala wpuscic dziecka i bede sie bala ciazy. Konkretnie czemu to grzech.

Gość gość
to ty chyba nie rozumiesz- podczas brania tabletek NIE DOCHODZI DO OWULACJI, a żeby był zarodek, to potrzebny jest plemnik i KOMÓRKA JAJOWA

Gość gość
"Jest to działanie niejako awaryjne, gdyby z jakiegoś powodu jednak doszło do owulacji." Czego nie rozumiesz w powyższym zdaniu?

Gość gość
Zamiast mi ladnie odpowiedziec to sie wyklocacie;p

Gość gość
nie rozumiem tego, kto i na jakiej postawie stwierdził, że do owulacji jednak może dojśc i dlatego kościół zabrania tej formy antykoncepcji- oświecisz mnie? księża badania na sobie robili?

Gość no i do łez
Chociażby z tego powodu, że antykoncepcja hormonalna jest szkodliwa dla organizmu. Terapie hormonalne sprzyjają nowotworom, a działanie na szkodę swojego organizmu jest grzechem. Poza tym, Onan, nie chcąc wypełnić swojego obowiazku, jakim było zapłodnienie kobiety podczas stosunku zgrzeszył, za co zostatał potępiony przez Boga. A więc, to grzech i z tego powodu jest to zakazane

Gość gość
"nie rozumiem tego, kto i na jakiej postawie stwierdził, że do owulacji jednak może dojśc" Serio? :o Jest wiele sytuacji, które mogą doprowadzić do zmniejszenia skuteczności, z czego często kobieta nie zdaje sobie sprawy. A nie da się wyłączyć wspomnianego działania gestagenu. Autorko polecam lekturę wspomnianej przeze mnie encykliki. Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania. Grzechem jest świadome uczynienie stosunku niepłodnym.

Gość gość
jak to dobrze, że nie jestem nawiedzona i mam prawo wyboru

Gość gość
owszem, jest wiele czynników które mogą doprowadzic do zmniejszenia skuteczności antykoncepcji hormonalnej, ale to o czym piszesz, z góry zakłada, że to samo zło, choc nie ma podstaw do takich stwierdzeń

Gość angelusdominus
Powiem tak w skrócie. Ponieważ Kościół jak i Pismo Święte wiara katolicka jest otwarta na życie czyli na powoływanie nowego życia na świat. A antykoncepcja to uniemożliwia..

Gość bialamasajka
Ja nie jestem katoliczką, ale i tak stosuję metody naturalne. Nie chcę truć się hormonami. Używam komputera cyklu, co bardzo ułatwia stosowanie tej metody.

Gość gość
Jest stosunek powinien byc potomek