Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eyeque

Zajdę w ciążę jeszcze w tym roku

Polecane posty

Neska ja na twoim miejscu zrobilabym takie badanie, dla własnego spokoju :) super ze tak zapakowalas leki teraz na pewno nic sie nie zgubi :D * Bullitko, Mała Nadziejo jak sie czujecie? :) Miłego dnia :)

Tak jak juz pisalam jezeli lekarz po usg stwierdza ze wszystko jest ok to raczej nie zleca kolejnych badan prenatalnych bo nie sa one refundowane. Jesli jednak stwierdza jakies nieprawidlowosci juz na usg to kieruje dalej na kolejne badania. Ja to tak rozumiem

Dla przezierności karkowej są normy dla danego tc i jeśli badanie wykaże że jest ponad normę to lekarz kieruje na dalsze badania. Moja Siostra miała normę do 2,5 max a wynik 3, 1 i stąd skierowanie na aminopunkcję no i badania krwi w międzyczasie miała. Wczoraj była na usg i na tym etapie ciąży nie da się już zbadać przezierniść a jedynie fałdy i wszystko ma już w normie-wszystkie narządy również :) warto zauważyć że wtedy w 13tc była w poniedziałek na badaniach u lekarz się nie dopatrzył a we środę pojechała do innego bo chciała zdjęcia no i wyszło.. powtarzała te badania jeszcze i za każdym rażenia wychodziły źle... weź tu zaufaj jednemu lekarzowi... in prowadził też pierwsza ciążę siostry...

Aha. Teraz rozumie. Mi lekarz powiedzial ze teraz zrobia te badania a drugie ok 20 tyg czy jakos tak

Bullitka ale co nie jest to samo? Nie rozumiem pytania. Mala mi. Dziekuje czuje sie w sumie jako tako. Jak codzien ;-) ciesze sie ze mieszkanko juz zaklepane :-)

Bullitka bo w 20tc robi sie usg polowkowe. Ja jechalam z nadia do invicty specjalnie. Z nagraniem. Wtedy mierza polkule mozgu, sprawdzaja komory serca, aorte, nerki i wogole wszystkie narzady.

Mala mi - to juz we wtorek przeprowadzka :). Musicie tez cos remontowac czy juz jest wszystko gotowe i jest umeblowane?? Betka - koszmar co twoja siostra musiala przejsc.

No tak. Ja bylam bardzo zadowolona z tego us 3d. Bardzo mnie uspokoilo. Bylam juz pewna ze moje dziecko jest zdrowe.

Bullitka nie wiem jeszcze. Jutro mam wizyte u gina i pewnie zapisze mnie na usg. Robia usg w kazdym trymestrze wiec mysle ze ok 12tc musza mi zrobic. Czyli za 2-3 tyg. Dzis skonczylam pelne 9tc. Jutro zaczynam 10tc

Malanadzieja - ale jak na tym pietwszym usg powiedza ze jest ok to przewaznie tak jest?? Chodzi mi o to ze np na tym drugim moze cos wyjsc nie tak??

Podobno najwazniejsza jest przeziernosc karkowa ktora robi wlasnie w 12tc. Ja prawde mowic w ciazy Nadia nie mialam pojecia o zadnej przeziernosci karkowej, nie wiedzialam nawet ze mi robili ja. Nie kierowali mni nigdzie wiecej. Na usg polowkowe poszlam bo sama chcialam jak bylam na urlopie w pl. I wtedy wlasnie robili te pomiary wszystkie.

Ale ta przeziernosc karkowa jest tylko do zespolu downa czy takze innych wad genetycznych??

Bullitka a narzady wewnetrzne krztaltuja sie przez dluzszy czas wiec w 12 tc chyba nie da sie stwierdzic ze napewno serce mozg itd beda ok.

Niektóre zespoły wad, w których obserwuje się zwiększenie przezierności karkowej: * trisomia 10 * zespół Pätaua * trisomia 15 * trisomia 16 * zespół Edwardsa * zespół Downa * trisomia 22 * trisomia X * tetrasomia 12p * zespół Cornelii de Lange * zespół Noonan * zespół Turnera * zespół Smitha-Lemliego-Opitza * zespół Joubert * zespół ektrodaktylii-dysplazji ektodermalnej * zespół mnogich płetwistości * zespół Frynsa

Bullitko przeprowadzka jak sie uda to nawet w weekend. Zależy kiedy obecni lokatorzy sie wyprowadza, muszą sie wyprowadzić najpóźniej do 10 rano w poniedziałek. Więc w poniedziałek to już na 100%, ale mam nadzieje na niedzielę chociaż. A mieszkanie jest czyste u wyremontowane :) umeblowane i wyposażone w w sprzet agd :) tylko sie wprowadzać :)

MałaNadzieja w normalnym usg nie widać wszystkich wad u dziecka i wydaję mi się że może jak by była też jakaś wada operacyjna to że można w łonie matki mogliby taką przeprowadzić. Tyle się teraz słyszy o różnych wadach ale które można operować. Już się zapisałam na termin i je zrobię i jak każda z nas przy każdym badaniu mam nadzieję że wszystko będzie dobrze:) Dziękuję dziewczynki za opinie i podpowiedzi bo sama się trochę zastanawiałam co zrobić MałaMi to czekamy na zdjęcia mieszkanka niedługo:)

Neska ale ja nie pisalam nigdzie ze w normalnym usg widac wszystkie wady dziecka dlatego wlasnie bylam z nadia na usg 3d polowkowym ze sprawdzeniem narzadow.

Przeczytalam przed chwila ze usg genetyczne wykluczajace wady dziecka mozna zrobic miedzy 15-21 tc czyli ja wlasnie to robilam w 20tc.

czesc dziewczyny. nie wtrace sie w dyskusje bo nie jestem w temacie wogole. zato ciagle sie zle czuje w nocy nie spalam bo kaszel mnie meczyl. a dzisiaj jakies 10minut temu zwymiotowalam. echh juz dosyc mam tej choroby. nie pamietam juz kiedy mnie tak dziwnie zlapalo i trzymalo. pogoda troche deszczowa ale cieplo w miare zdazylam pojsc z psem. na obiad dzisiaj makaron penne z sosem carbonare zrobie jesli mnie zapachy nie odzuca.

Daisy - kochana mam nadzieje ze sie nie obrazilas i bedziesz tutaj. nie moge zostac sama.:-(

Czesc dziewczyny :) Agnes - nie nie obrazilam się no co Ty. Wrzucilam na luz, nie mam za bardzo o czym pisac tu poki co. Tez nie jestem w temacie tych usg więc tylko czytam. Tak czytam sobie tylko bo nie wiem czy zajde w ciaze jeszcze w tym roku. Agnes głowa do góry życzę Wam wszystkiego najlepszego, zeby badania wyszły dobrze, a jak coś się nie uda to nie martw się wsiądziemy na ten sam wózek i będziemy razem po******lać po lekarzach.

Daisy - smiesznie byloby jak ktoregos dnia spotkamy sie w klinice przypadkiem hihi. moj M wczoraj pytal jak wyglada te oddawanie nasienia w klinice.

Agnes ja robię dziś spaghetti znowu, ale ja tylko bolońskie robię. Wczoraj córka miała w przedszkolu na obiad no i zażyczyła sobie na dziś w domku. Biedna niedobrze ze sie tak zle czujesz. A apropo tamtych wczorajszych wpisów to faktycznie wszystkie pytalysmy o Ciebie i piaslysmy co u Ciebie i zebys szybko byla zdrowa. Wiem jak to jest, czasem się nie ogarnia tylu stron naraz.

Agnes ja nie wiem jak tam jest..może zadzwon zapytaj. Ja czytalam w necie ze w Invikcie chyba w Warszawie maja normalny pokoj ala burdel za przeproszeniem, czerwone lampy, skory, panienki na scianach, gazety i dvd..Ponoc mozna isc sobie w parze do pokoju. Mysle ze dla Was byloby to najlepsze rozwiazanie, bo mozesz mezowi pomoc a nie potem sie wsciekać ze sie spuszczal nad innymi babami. Ja bym dostala swira :D

spoko Daisy - duze roznosci tu jest pisane i jak na biezaco sie nie czyta to pozniej mozna nie wszystko doczytac. a pytanie z innej beczki zbieracie magnesy na lodowke? :-)