Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze dzieci usiadly dopiero po dziewiątym miesiącu

Polecane posty

Gość gość

Mój synek ma 8 m i mam wrażenie, że jest mega leniwy. Do zabawki nie chce spróbować się ruszyć, a o siadaniu to nawet nie ma mowy. Zaczynam się martwić...

Gość gość
ja mam wcześniaka, jutro skończy 8 mcy, wiek korygowany to niecałe 7. Już siada, wstaje, raczkuje....

Gość gość
hej ! a czy Twój synek raczkuje albo pełza ? Mój za tydzień kończy 8 miesięcy, pełza już super, podnosi tułów do raczkowania ale jeszcze się nie przemieszcza, sam z leżenia podnosi się tak bokiem, ale tak żeby usiadł tak prosto to nie. A wszyscy mi mówią znajomi, że ich dzieci już w wieku 6 mc raczkowały, same siadały i z siadania podnosiły się do stawania !!

Gość gość
pytanie było czy ktoś ma ten sam problem a nie co potrafi twoje dziecko wcześniak! co za debile tak autorko-mam ten sam problem i nie wiem co poczac, w d***e ma siadanie, trochę pełza ale musze wtedy z nim siedziec i patrzeć. len jak nie wiem co, po co siadać, mamusia z tatusiem ponoszą :-(

Gość gość
mój synek podnosi się na rękach od początku miesiąca, wówczas nauczył sie także przewracania na plecy i czasem unosi pupę i to wszystko. Jak myślicie, kiedy zacznie przyjmować pozycję czworaczą?

Gość gość
no wlasnie tak jak wyżej - wszyscy piszą, że ich dzieci jak mialy pół roku same już stawały

Gość gość
zgłoś się do neurologa, powinien usiąść w 6tym mcu.

Gość Mama Zu
Tak, na pocztku 10 -go, usiadla a nastepnego dnia poszla

Gość gość
chłopcy, zwłaszcza ci zapowiadający się na duże dzieci, trochę później osiągają to co drobniejsi rówieśnicy, ale bywa różnie, ja np miałam drobną córę, opóźnioną wciąż o dwa miesiące przez ponad rok (np jako 9-miesięczna, potrafiła tylko to co dzieci siedmiomiesięczne itd), a potem jak ruszyła w rozwoju, to nagle zaczęła wyprzedzać o wiele miesięcy ten rozwój książkowy

Gość Mama Zu
Do neurologa? Po co? Bedzie chcial to usiadzie

Gość gość
gość z 22:36 tak jasne - mi właśnie neurolog powiedział, że większość dzieci siada w 8, 9 mc więc nie wiem skąd te bzdury masz ze każde dziecko powinno usiąść w 6mc

Gość gość
mi juz lekarka skierowanie napisała do poradni :-( syn 7,5 miesiąca

Gość fhfhhff
Goscui na kafe same zdolne dzieci:P tez.schizow dostawalam,bo jak 6mscy i nie pelza? Dopiero zaczyna. Zaczelam.sie.zalic znajomym realnym i co sie okazalo? Byli w szoku ze juz podejmuje proby. Jednej zaczal raczkowac wlasnie na poczatku 8 i od lekarza i rehabilitanta uslyszala,ze to bardzo wczesnie!i tylko dlatego,ze byl rehabilitowany. Wiec spokojnie :)raczkowanie to ksiazkowo 9-12 msc.

Gość gość
Do Pani, która ma ten sam problem :) a ile ma Twoja dzidzia? Ja byłam u lekarza i niby wszystko jest dobrze. Mały duży i długi więc może robić wolniej. Z tym, że pani pokazała ćw. obrotowe które miałam wykonywać z dzieckiem, ale on za nic nie chce robić, płacze, krzyczy i od razu na brzuch więc nie robimy ich

Gość gość
Co za głupoty gość z 22:36 wypisuje!! Sama sobie idź do neurologa!!! Nie słyszałam o dziecku, które samo by SIADAŁO (a nie siedziało), w 6 miesiącu! Dziecko najpierw siedzi, a później (po 2-3 miesiącach najczęściej) samo siada. Kumasz różnicę? Autorko, mój synek ma 8 miesięcy i 10 dni, jest mega r***liwym dzieckiem, potrafi wg mnie sporo (pełza, czworakuje, sam wstaje przy meblach, w łóżeczku (to moja zmora przed usypianiem!), chodzi w łóżeczku, przy meblach, za rączki, siedzi stabilnie od końca 6 miesiąca), ale sam usiąść nie potrafi. Nie siądzie sam ani z pozycji na czworakach, ani ze stania (chyba, że uda mu się upaść tak, że usiądzie, a nie poleci na plecy). Jakoś nie chce się tego nauczyć. Na razie się nie martwię, bo w innych czynnościach bardzo się moim zdaniem dobrze rozwija. -- Nie niepokoi mnie to, że napisałaś, że dziecko samo nie siada (ale posadzone siedzi tak?), ale bardziej to, że się nie ruszy do zabawki... Jakoś pełza? Obraca się dokoła własnej osi? Cofa się, odpychają rączkami?

Gość gość
Spokojnie :) Usiadzie ;) Moja corka usiadla jak miala 8 miesiecy, siostry syn ma prawie 8 i jeszcze nie siedzi...

Gość pani z takim samym problemem
syn ma 7,5 miesiaca, dziś dostałam skierowanie do poradni od pediatry, syn jest szczupły ale bardzo długi - nie wiem czy to ma znaczenie, ogólnie widać ze wszystko chwyta w mig ale siedzenie mu nie idzie wrecz powiem że go nie interesuje, jak go posadze to akurat zobaczy telefon,zabawke, szafke i juz jest zaciekawiony czyms innym :-( w dodatku spi z odchyloną do tyłu głową co bardzo mnie martwi bo to pewnie też coś złego oznacza

aha, nie siedzi posadzony przeze mnie tylko się przewala na boki

Gość gość
Dziewczyny, czy Wy widzicie różnicę: siedzi i siada? Mam wrażenie, że nie.. Owszem, jeśli dziecko ma ok 7,5 miesiąca lub więcej i posadzone nie siedzi, przewraca się, gibie.. no to można zapytać pediatry o to, niech obejrzy dziecko itp.. Bo to może coś oznaczać, ale równie dobrze nic.. Natomiast mało które dziecko samo usiądzie w tym wieku.. to jest bardziej skomplikowane..bo nie dośc, że aby usiąść, to dziecku musi umieć już stabilnie siedzieć, to musi jeszcze wymyślić, z jakiej to pozycji zrobić tak, żeby usiadło. Więc najpierw siedzenie, a po jakimś czasie samodzielnie siadanie.

Gość gość
hahaha, napisz jedno zdanie a w sumie 2 i się burzą, chyba idę popcorn zrobić :D

Gość gość
moja córka ma 9,5 miesiąca-jak miała 6 miesięcy zaczeła się czołgać i w ten sposób dotrwała do ósmego miesiąca :) wtedy wstała a jak skończyła 9 to dopiero sama usiadła i zaczeła czworakować.

Gość JA NAPISAŁAM POST
No właśnie mój synek także odchyla główkę przy śnie, mocno do tyłu. Nie czworakuje, nie staje, a posadzony chwile usiedzi lekko zgarbiony bach..

ja to juz nawet o czworakowaniu nie marzę bo on tylko kreci sie na brzuchu wokół własnej osi a nóg nie używa w ogóle. czy ktoś nam może doradzić czy cwiczył coś z dzieckiem czy wasze dzieci same nabyły umiejetność siedzenia nawet poprzez posadzenie?

Gość gość
ja od tej 9,5 miesięcznej córki ;) dopuki sama nie usiadła nie siedziała posadzona nawet minuty bo od razu była w pozycji na brzuchu

pani od córki 9,5 - czy coś przepowiadało ze córa usiądzie niedługo czy tylko tak pełzała a potem usiadła?

Gość gość
A czy jak mu dasz palce to się podciąga? To jest zasadnicze pytanie.. jeśli tego nie robi, głowa mu leci do tyłu, a on wcale nie ma ochoty siadać, gdy ktoś mu daje palce, to ja bym się martwiła.. A jak go posadzisz na kolanach tyłem do siebie i złapiesz za dłonie to opiera się o Twoja klatkę czy odrywa się od niej i siedzi? Moje dziecko, wyszło na to, że przy Waszych szybko się rozwija ruchowo.. ale synek jest mały ma 68-69cm, wagowo przeciętny (obecnie 8400). Ja wcześnie dawałąm palce, zeby dziecko się podciągało.. ale akurat mój sie do tego rwał.. Jak śpi na boku to też głowa jakoś do tyłu odchylona, jeśli o to Wam chodzi. Ćwiczyłam z synkiem obrót na brzuch, bo tego długo nie robił. Kładłam się obok niego, pokazywałam zabawkę z jego boku i chwytałam za rączkę nakierowując, by się obrócił. A co do siedzenia. .. to dużo starałam się kłaśc na brzuszku (moje dziecko tego nie znosiło, szybko płakało), nosiłam w pionie, sadzałam na kolanie.. a jak zaczynał łapał równowagę to sadzałam po prostu. Fajnie jest w spacerówce, bo dziecko może się asekurować trzymając boków lub pałąka z przodu.

Gość gość
najpierw siedziała tak bokiem oparta na ręce i z tej pozycji podniosła się aby usiąść

Gość gość
Moja corka pieknie usiadla na 9 miesia, z lezacegoi i z pelzanía. Caly czas tylko pelza a do raczkowania sie ttlko przymierza za to zaczela stawac. Za to moj starszy syn siadal przed 7 miesiacem . Kazde inne.

jak mu dam palce to podnosi głowe ale to dopiero od kilku dni ale ucieszy sie ze usiadł a zaraz coś zobaczy i sie kreci i koniec siedzenia za rece jak go trzymam na kolanach to nie lezy na mnie tylko trzymam go w pozycji siedzącej i mu to pasuje w sumie, w spacerówce lezy w pozycji półsiedziącej