Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak mysle i mysle

studia prawnicze w wieku 33 lat

Polecane posty

Gość tak mysle i mysle

czy to ma sens? zawsze chciałam być prawnikiem, ale nie było mnie stać na studia w tym kierunku. teraz mogę sobie na nie pozwolić, ale nie wiem, czy nie za późno. mam 33 lata, studia potrwają 3 lata (uzupełniające, na podbudowie innego kierunku), potem aplikacja radcowska lub adwokacka kolejne 3 lata i prawie 40 na karku..

Gość blondyna 333
i zanim zaistniejesz w środowisku to trzeba będzie przechodzić na emeryturę

Gość gość
jak nie masz znajomosci to zapomnij, aplikacji nie zrobisz chyba ze nadstawisz doopy

Gość gość
Nie przejmuj sie, poważnym ludziom łatwiej o pracę niż 25 latkowi po studiach. Ja skończyłam w wieku 35 lat

Gość tak mysle i mysle
deregulacja zawodów prawniczych oznacza, że bez znajomości też można wejść w te szeregi ;) do osoby, która mówi o 35 urodzinach - w tym wieku skończyłaś aplikację? czy mogłaś w jej czasie pracować gdzieś poza kancelarią czy w samej kancelarii? pytam konkretnie o środki na życie - bo muszę na siebie pracować, nie mam wyjścia ;) jak rozpoczęłaś pracę w zawodzie?

Gość gość
Ja nie konczyłam prawa

Gość tak mysle i mysle
aha :) czyli mówiąc "skończyłam w wieku 35 lat" miałaś na myśli start w innym zawodzie, tak? niemniej dzięki za otuchę :)

Gość gość
Z powodów osobistych i materialnych studiowałam 15 lat. Nie miałam żadnego doświadczenia, ale w tym zawodzie zdobywa je sie głównie w pracy.

Gość gość
Wlasciwie byłam w wieku szefa a to już inna rozmowa niż z 25 latkiem

Gość tak mysle i mysle
a z perspektywy czasu jak to oceniasz? warto było zaczynać w wieku, gdy wiele osób najczęściej ma już ustabilizowaną sytuację zawodową? ja mam obecnie pracę, stałą, ale zupełnie niezwiązaną z prawem. i boję się, że pójdę za marzeniem, a wyląduję z niczym, bez pracy za sensowną pensję, choćby za średnią krajową, za to z 40tką w dowodzie.

Gość gość
Skończyłam w tym roku prawo. Z doświadczenia Ci powiem że w wieku 33 lat bym się nigdy na to nie zdecydowała. To tylko ładnie wygląda z daleka.

Gość gość
Nie wiem jak sytuacja wygląda w twoim zawodzie, w moim można mieć mniejsze doświadczenie i też da sie pracować, wykonując mniej odpowiedzialne zadania.

Gość gość
Poza tym dużo osób w moim wieku ciągle zmienia miejsca pracy albo nawet i zajęcie i też mają dziury czasowe.

Gość tak mysle i mysle
dzięki za odpowiedź :) absolwentko prawa, dlaczego tylko wygląda ładnie?

Gość gość
Dużo też zalezy od talentu i zdolności, jeden 2 lata po studiach będzie cenionym pracownikiem a inny w wieku 40 lat będzie dalej nic nie potrafil

Gość adrenalina latina
Oczywiscie,ze ma sens,tylko trzeba dazyc do celu,a nie pytac po kafeteriach ;)

Gość gość
Dużo bym musiała tu pisać. Jeśli chcesz poznać jaka obecnie jest sytuacja to poczytaj sobie artykuły w Gazecie Prawnej oraz w Rzeczpospolitej i komentarze pod nimi. Możesz też zajrzeć na forum młodych prawników tam cię uświadomią.

Gość tak mysle i mysle
a dlaczego nie pytać? kto pyta, nie błądzi :D a nuż ktoś coś ciekawego dorzuci.

Gość gość
Polecam też blog Pana Poza Aplikanta ten co prawda był na aplikacji sędziowskiej ale tak jak on czuje się prawie każdy początkujący prawnik.

Gość tak mysle i mysle
dzięki :) poszukam, popatrzę.