Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kilka pytan do mam po cc

Polecane posty

Gość gość

Po jakim czasie zdjeto wam opatrunek z rany? Czy moglyscie miec w szpitalu majtki siateczkowe poporodowe zeby podtrzymaly podklad podpaske i czy one nie uwieraly draznily rany? Czy przemywalyscie czyms specjalnym rane? Czy przez pierwsze dni po cc jak bylyscie jeszcze w szpitalu moglyscie wziac prysznic taki normalny czy tak zeby nie zamoczyc rany? Czy nosilyscie jakies specjalne ubrania zeby nie uciskac rany np legginsy wyzej czy luzny dres? Czy rane w domu mialyscie odslonieta czy np w majtki wkladalyscie jakis opatrunek by nie miala bezposredniej stycznosci z ubraniem? I jak mozecie to dajcie jakies dobre rady od siebie bo to bedzie moje pierwsze dziecko i bede miec cc.

Opatrunek zdjęto po 7 dniach, na tej samej wizycie co szwy. Majtki mogłam mieć i są bardzo przydatne, przynajmniej podkładu nie musisz trzymać udami. Nie uwierały w ranę, gdyż są wysokie. Nie przemywałam niczym rany, nie dostałam takich zaleceń. Prysznic brałam po tym jak już mogłam wstać. Wstałam po 12h, prysznic po 14h jakoś. Opatrunek się zmoczy siłą rzeczy. Po prysznicu bierzesz jeden podkład i przykładasz do opatrunku. Podkład wchłania ładnie wilgoć. No i naciągasz na to majty ;] Legginsy, sukienki, tuniki. Wszystko co wysoko lub luźnie. Do zdjęcia szwów nie zdejmuje się opatrunku, nosi się go cały czas (przynajmniej u mnie), także rana przez 7 dni (do wygojenia) nie ma styczności z niczym. CC nie takie straszne jak je malują ;] najgorzej jest wstać pierwszy raz z łóżka. Później już z górki. A po zdjęciu szwów to śmigasz już jak sarenka. Oczywiście piszę tu o CC bez powikłań. Ja miałam dwa CC i było tak jak napisałam.

Gość gość
po tygodniu jak zdejmowali szwy - ale był zmieniany codziennie u mnie w szpitalu nie można było mieć majtek (zapytaj o to w szpitalu bo to wewnętrzne przepisy), ale i tak nosiłam, nic nie uwierało bo szef jest bardzo nisko a majtki gumke miały w pasie. wacikiem nasączonym wodą z mydłem tak żeby nie zamoczyć rany rana jest dosyć nisko ale w obcisły jeansy bym się raczej nie wciskała jak najwięcej odsłoniętą by się wietrzyła - szybciej się goi. opatrunek miałam dopóki szwów nie zdjęli jeśli chodzi o dobrą radę to weź sobie do szpitala na pierwszy dzień kogoś do pomocy bo ci karzą od razu dzieckiem się zajmować a możesz być trochę obolała.

Gość u mnie bylo tak
Wszelkie watpliwosci skonsultowalam z lekarzem i poloznymi: 1.opatrunek zdjeto mi na 2 dobe w dniu wyjscia ze szpitala 2.w szpitalu majtki siateczkowe,nie uwieraly mnie 3.nie przemywalam 4.prysznic normalny,opatrunek mogl zamoknac,pytalam sie. Jakby za bardzo to powiedzoeli,ze by zmienili. Jak zdjeli opatrunek to normalnie mozna bylo rane myc mydlem-by usunac klej i te cos co zabarwilo skore do odkazania przed cieciem. 5.ubieralam sie na poczatku w spodnie ciazowe,legginsy bo tak mi bylo wygodnie,luzny dres rowniez 6.rana normalnie miala.stycznosc z.majtkami/spodniami 7.dobra rada- wyspij sie ile wlezie za wczasu :)

Gość gość
Mysle ze bedzie maz jak dostanie urlop a jak nie to mama. A czy np zamiast zzo mozna wybrac calkowita narkoze? A czy lekarze ogladali tez krocze czy tylko rane po cc? Czy bylyscie potem na jakiejs diecie w szpitalu ze wzgledu na cc? Czy robili wam przed cc lewatywe?

Nie wiem jak jest z wyborem znieczulenia. Ale fajnie jest być przytomną ;] Lekarze nie oglądali krocza. Uciskany jest jedynie brzuch, żeby sprawdzić czy macica dobrze się obkurcza. Dietka jest jako taka. Ja po 12h mogłam zjeść kisielek ;p Później już dostawałam normalne jedzenie. Lewatywy nie miałam. Przed umówionym CC nie należy jeść nic przez 12h i mało pić. Ja nie jadłam 16h, tak na wszelki wypadek ;]

Gość u mnie bylo tak
Ja nie mialam planowanego cc a.najpierw rodzilam sn,lewatywy nie mialam nawet przed sn. W sumie nie jadlam z 20h przed cc. Potem dostalam kisielek. I potem znow.i znow. Az w koncu powiedzialam,ze jak mi nie dadza normalnie zjesc to padne.a ze normlanie sie zalatwilam to powiedzialam,ze.z perystaltyka u mnie ok i ze juz moge to mi przyniesli normalny obiad chociaz powiedzieli,ze to nie dlatwgo sie trzyma.scisla diete,ze glownie po operacjach na jamie brzusznej jest takie postepowanie. Krocza nie ogladaja.tylko sprawdzaja.obkurczanie macicy przez brzuch. Co do wyboru znieczulenia nie wiem,ale.ja.tez wolalabym byc przytomna. A stres na.stole porownywalabym ze stresem na fotelu dentystycznym;)

Gość gość1111111111
Po jakim czasie zdjeto wam opatrunek z rany? NA 4 DZIEŃ - W DNIU WYPISU Czy moglyscie miec w szpitalu majtki siateczkowe poporodowe zeby podtrzymaly podklad podpaske i czy one nie uwieraly draznily rany? - TAK I NIE UWIERAŁY Czy przemywalyscie czyms specjalnym rane? - NIE Czy przez pierwsze dni po cc jak bylyscie jeszcze w szpitalu moglyscie wziac prysznic taki normalny czy tak zeby nie zamoczyc rany? - TAK ŻEBY NIE ZMOCZYĆ OPATRUNKU, PIERWSZY NORMALNY I PORZĄDNY PRYSZNIC WZIĘŁAM W DNIU WYPISU ZE SZPITALA Czy nosilyscie jakies specjalne ubrania zeby nie uciskac rany np legginsy wyzej czy luzny dres? TAK, TUNIKA LUB WYSOKIE SPODNIE DRESOWE Czy rane w domu mialyscie odslonieta czy np w majtki wkladalyscie jakis opatrunek by nie miala bezposredniej stycznosci z ubraniem? - OPATRUNEK Z GAZY I jak mozecie to dajcie jakies dobre rady od siebie bo to bedzie moje pierwsze dziecko i bede miec cc. - MNIE ZDJETO SZWY PO 6 DNIACH, A PO NASTĘPNYCH DWÓCH ZACZEŁO MI SIĘ COŚ SĄCZYĆ Z RANY, NIKT MNIENIE UPRZEDZIŁ, ŻE NIERAZ ZBIERA SIĘ PŁYN SUROWICZNY (WODA Z KRWIĄ), TROCHĘ SPANIKOWAŁAM, ŻE MI SIĘ SZWY ROZESZŁY, A TO BYŁO NORMALNE

Gość Blanka81
Po jakim czasie zdjeto wam opatrunek z rany? Bardzo szybko, chyba na drugi dzień po CC. Szwy miałam te samorozpuszczające się, niczego mi nie zdejmowano, jedynie obcięto takie sznureczki po bokach rany. Czy moglyscie miec w szpitalu majtki siateczkowe poporodowe zeby podtrzymaly podklad podpaske i czy one nie uwieraly draznily rany? Nie można było mieć majtek jakichkolwiek!Czasem po obchodzie zakładałam zwykle bawelniane, ale rzadko, generalnie leżałam z podkładem miedzy nogami i jakoś dużo nie marudziłam... Czy przemywalyscie czyms specjalnym rane? Nie. Czy przez pierwsze dni po cc jak bylyscie jeszcze w szpitalu moglyscie wziac prysznic taki normalny czy tak zeby nie zamoczyc rany? Prysznic wzięłam jakieś 20h po CC. Nie pamietam czy juz wtedy miałam zdjęty opatrunek, ale polozna nie kazala sie niczym przejmować i normalnie się myc pod prysznicem. Czy nosilyscie jakies specjalne ubrania zeby nie uciskac rany np legginsy wyzej czy luzny dres? Ja normalnie w domu chodzę w lużnych ciuchach, a w szpitalu koszula. Czy rane w domu mialyscie odslonieta czy np w majtki wkladalyscie jakis opatrunek by nie miala bezposredniej stycznosci z ubraniem? Nie. Już w domu nosiłam po prostu niskie majtki albo wysokie, żeby przykrywały ranę. I jak mozecie to dajcie jakies dobre rady od siebie bo to bedzie moje pierwsze dziecko i bede miec cc. Głowa do góry, wszystko będzie dobrze!!!Wez sobie chusteczke do ręki, bo mozesz plakac na operacyjnej z wzruszenia :-) Powiedz jak zrobi Ci się niedobrze podczas cc, to dadzą Ci tlen. Mnie baaardzo pomogło. No i dobrze iść z pustym pecherzem i po wyproznieniu, bo potem wyproznienie moze byc bolesne. Ja nie mialam lewatywy, mimo że probowalam rodzić sn, na szczescei po cc chyba przez 3 dni nie chcialo mi sie korzystać z toalety. A i nie przejmuj sie cewnikiem, da sie przyzywczaić :-) Powodzenia!!

Gość bambaryła32
Opatrunek zdjęli mi o ile pamiętam w drugiej dobie, majtki siateczkowe te wysokie swietnie się sprawdzily bo sa delikatne i nie uwieraly w rane. Rany niczym się nie przemywa. Prysznic można wziąć już jak się wstanie od razu,tylko ja uwazalam żeby nie zamoczyć za bardzo rany. W szpitalu chodziłam w koszuli nocnej,a w domu w nieuciskajacych spodniach dresowych albo legginsach Nie zakłada się zadnego opatrunku, trzeba uwazac po prostu żeby nie uciskac rany

Gość bambaryła32
aha,szwy miałam rozpuszczalne,wiec nie musieli mi zdejmować co do tego opatrunku,chyba nie pamiętam dobrze czy jednak to było w drugiej dobie czy przed wyjściem ze szpitala

Gość bambaryła32
krocza nie oglądali bo i po co, dieta musi być bo to jest operacja, robili mi lewatywe

Gość bambaryła32
do u mnie było tak......no to niezła jesteś,ja do dentysty idę całkowicie na luzaka, a przed cc bałam się jak cholera

Gość gość
Po jakim czasie zdjeto wam opatrunek z rany? NA 6 DZIEŃ RAZEM ZE SZWAMI-WCZESNIEJ WYMIENIANY BYŁ Czy moglyscie miec w szpitalu majtki siateczkowe poporodowe zeby podtrzymaly podklad podpaske i czy one nie uwieraly draznily rany? MIAŁAM, LEPIEJ NIE SIATECZKOWE TYLKO TAKIE INNE (ZAPOMNIALAM CO TO ZA MATERIAŁ), NIE UWIERAŁY O SA GLEBOKIE Czy przemywalyscie czyms specjalnym rane? PRZEMYWAŁAM TAKIM PSIKACZEM(ZAPOMNIALAM TEZ NAZWY) Czy przez pierwsze dni po cc jak bylyscie jeszcze w szpitalu moglyscie wziac prysznic taki normalny czy tak zeby nie zamoczyc rany?NIE BYŁO MOŻNA MOCZYĆ RANY Czy nosilyscie jakies specjalne ubrania zeby nie uciskac rany np legginsy wyzej czy luzny dres?WSZYSTKO CO LUŻNE Czy rane w domu mialyscie odslonieta czy np w majtki wkladalyscie jakis opatrunek by nie miala bezposredniej stycznosci z ubraniem?NORMALNIE SIE UBIERAŁAM, BYLE GUMKA MAJTEK NIE OBCIERALA I jak mozecie to dajcie jakies dobre rady od siebie bo to bedzie moje pierwsze dziecko i bede miec cc. cc naprawde nie jest takie straszne:) ból przez pierwsze okolo 4-5 dni najgorsy a potem z gorki(oczywiscie jesli wszystko ok). nie podnos glowy po znieczuleniu miejscowym przez 12 godz nawet na chwilke. nie odrywaj glowy od poduszki bo bol glowy gwarantowany. po cc mialam ogladane krocze i rane... nic nie boli (przynajmniej w porwnaniu do tego ze probowalam rodzic naturlanie;)) powodzenia:)

Gość gość
1. w trzeciej dobie opatrunek, szwy po 7 dniach. 2. miałam, wolno było mieć. Były za duże i siegały powyżej pępka, nie uwierały, nie ocierały, a podkład miał się czego trzymać. Tylko koniecznie siatkowe, nie te z fizeliny. O takie http://www.medycynanaturalna.pl/6,29,228,majtki_siatkowe_wielorazowe_molipants_no1_hartmann.html 3. niczym, wręcz przeciwnie, niewskazane było ją moczyć. Potem w domu trochę octeniseptem, bo w jednym miejscu ropa przy strupku się zrobiła. 4. jw. Prysznic można, ale uważnie, żeby nie zamoczyć opatrunku 5. w szpitalu koszulę nocną, w domu luźne spodnie dresowe. Ale ta rana jest naprawdę niziutko, na brzegu fryzury :P nie ma chyba nawet biodrówek tak niskich, żeby pas miały w tym miejscu 6. niczym nie zaklejać, niczym nie mazać, żeby się wietrzyło i nie paprało. Majty siatkowe i ten dres. Z rad: - zaopatrz się w sucharki do szpitala. Nie wiem jak gdzie - u mnie pierwsza doba była tylko na kroplówkach. Sucharek gdy już można było, był jak pokarm bogów :D - Na podstawie wypisu ze szpitala lekarz rodzinny może dać twemu mężowi 14 dni zwolnienia na opiekę nad żoną po cc. Przyda się na pewno. Pozdrawiam

Gość gość
Opatrunek miałam zmieniany w miare potrzeby,czyli jak się zabrudził i po kapieli miałam nowy. Majtki nosiłam cały czas ,tylko na obchod sciagałam,ale wtedy się leżało wiec siłą rzeczy nic mi nie wypadało.Mnie ogolnie bolała rana,ale majtki nie drażniły,a raczej przytrzymywały podpaske i opatrunek na miejscu.Niczym rany nie myłam.Ja miałam cesarkę rano po 8 ,a o 19 zaprowadziła mnie połozna pod prysznic.Miałam myc normalnie i nie omijac tego miejsca rany,a raczej je myc ,żeby było czyste.Wiadomo,ze się bałam ,bo to bolało i robiłam to delikatnie.W szpitalu chodziłam w koszuli,a w domu spodnie ciążowe,zeby nie uciskało.Ja bylam ponad tydzień w szpitalu,wiec jak wychodziłam już nie miałam opatrunku i w domu tez go nie zakładałam.Ta rana już się nie babrała tak bardzo,zeby kleic się do ubrania.Nosiłam już normalnie majtki i spodnie.

Gość gość
Po jakim czasie zdjeto wam opatrunek z rany? - NIE założono go wcale. Czy moglyscie miec w szpitalu majtki siateczkowe poporodowe zeby podtrzymaly podklad podpaske i czy one nie uwieraly draznily rany? - MOŻNA było mieć wszystko co sobie zażyczysz, ale nie polecam siateczkowych, bo żyłka ze szwu wpłątywała się supełkami w oczka. (pierwszy szew był stały, reszta w środku rozpuszczalna) Czy przemywalyscie czyms specjalnym rane? - TAK, Octenisept, Rivanol, gaziki spirytusowe Czy przez pierwsze dni po cc jak bylyscie jeszcze w szpitalu moglyscie wziac prysznic taki normalny czy tak zeby nie zamoczyc rany? - TAK, normalny z zamoczeniem rany Czy nosilyscie jakies specjalne ubrania zeby nie uciskac rany np legginsy wyzej czy luzny dres? - TAK Czy rane w domu mialyscie odslonieta czy np w majtki wkladalyscie jakis opatrunek by nie miala bezposredniej stycznosci z ubraniem? - OSŁANIAŁAM gazikami albo wysokie bawełniane majtki I jak mozecie to dajcie jakies dobre rady od siebie bo to bedzie moje pierwsze dziecko i bede miec cc. - przygotuj się na zacewnikowanie (dobrze jest mieć ze sobą coś na odkażanie dróg moczowych np uroFuraginum), weź kogoś do pomocy, ból jest taki że nie będziesz mogła nawet się porządnie obrócić z boku na bok. Krocze oglądano na obchodzie pod kątem ilości wyciekającej krwi przy uciskaniu brzucha. Lewatywę zrób sobie na wszelki wypadek w domu - śmiech czy kaszel sprawiają ból, więc napięcie przy wypróżnianiu na pewno też. Jedzenie - dopiero kolacja w drugiej dobie po cc...4 suchary ;) Ja mogłam wybierać znieczulenie, wzięłam pełną narkozę, nie polecam. Czułam cięcie, wyjmowanie dziecka i słyszałam rozmowy lekarzy. Do tego narkoza wymaga zaintubowania. Konsultowałam to z kilkoma różnymi ginekoogami-położnikami i twierdzą, że tak właśnie wygląda prawidłowa narkoza do cc - usypiacze i przeciwbólowe można podać dopiero po odcięciu dziecka od pępowiny, wcześniej dają tylko całkowite zwiotczenie matki. Czyli tną niemalże na żywca tylko że nic nie możesz zrobić ani się poruszyć. Taki pół-sen.

Gość gość
po co lewatywę do cesarki?cos ci się pokiełbasiło

Gość gość
a cewnik jak prawdidłowo założony to nie może bolec.moja siostra wogole nie czuła,a mnie bolało

Gość u mnie bylo tak
Bambaryla ja sie panicznie boje dentysty:P a po tym co przeszlam rodzac sn to cc bylo dla mnie wybawienie i lezalam wyluzowana:)

Gość gość
"po co lewatywę do cesarki?cos ci się pokiełbasiło" - ja tez miałam lewatywe do cesarki, no i cewnik oczywiscie zalozony, takze nic sie nikomu nie pokielbasilo :)

Gość alke
opatrunek zdjęto mi niecałe 2 dni po zabiegu majtki moglam miec jakie chcialam ale polecam cos w stylu bokserek zeby mialy wyzszy stan niczym nie przemywalam prysznic wzielam na drugi dzieN mialam jeszcze plaster wtedy i rana byla sucha. po zdjeciu plastra normalnie moczylam rady:rane po prysznicu wycierac najlepiej recznikiem papierowym, nie trzec tylko delikatnie przykladac recznik. uwazaj zeby nic nie uwierala rany, ja mialam majtki, ktorych gumka obcierala rane, pocilam sie w nocy i rana byla mokra efekt nieziemski, nie moglam wstac z lozka ani sie ruszyc bo rana sie zaparzyla, na szczescie ten atak trwal okolo 2 godzin i przeszlo. krocza nikt nie ogladal szwow mi nikt nie sciagal bo mialam rozpuszczalne diety nie mialam zadnej. po przewiezieniu do pokoju poporodowego powiedziano mi, ze moge teraz pic i jesc wszystko. Na obiad dostalam smazona piers z kurczaka ;p lewatywy nie mialam, nic po zabiegu nie bolalo-dostawalam tabletki. nie mialam problemu z poruszaniem sie. wszyscy sie dziwili, ze sama pod prysznic ide a jak wychodzilam do domu to mnie chcieli na wozku wywieźć oczywiscie sie nie dalam i poszlam na nogach. znieczulenie mialam w kregoslup, wszystko slyszalam nic nie czulam, uprzedzono mnie, ze jak beda dziecko wyciagac to poczuje "takie coś" ciezko to opisac ale na pewno to nie byl bół cewnika nie czulam

Gość tak was czytam
Ja nie miałam opatrunku. Zaraz po cieciu coś mi położyli ciężkiego na ranę i tak z 8 godz z tym przelezalam a potem normalnie pod prysznic, lekarz kazał porządnie wyszorowac -oczywiście w miarę możliwości, ja nie dotykalam rany kilka dni, ale normalnie ja moczylam pod prysznicem.

Gość tak was czytam
I miałam majtki takie niskie, udało mi się kupić takie, ze nie zasłanialy rany. A jak wychodziłam ze szpitala to wlozylam sobie na ranę ten podkład duży szpitalny by spodnie nie uwieraaly .

Gość gość
Po jakim czasie zdjeto wam opatrunek z rany? nie pamiętam, 2- gi dzień chyba, mnie szwów nie usuwano, były rozpuszczalne, niewidoczne Czy moglyscie miec w szpitalu majtki siateczkowe poporodowe zeby podtrzymaly podklad podpaske i czy one nie uwieraly draznily rany? tak, ale dostałam od nich uczulenia Czy przemywalyscie czyms specjalnym rane? nie Czy przez pierwsze dni po cc jak bylyscie jeszcze w szpitalu moglyscie wziac prysznic taki normalny czy tak zeby nie zamoczyc rany? tak, jak tylko czułam się na siłach, moczyłam ranę Czy nosilyscie jakies specjalne ubrania zeby nie uciskac rany np legginsy wyzej czy luzny dres? tak Czy rane w domu mialyscie odslonieta czy np w majtki wkladalyscie jakis opatrunek by nie miala bezposredniej stycznosci z ubraniem? kupiłam sobie takie wielkie majty w tesco ciążowe, po cc się przydały I jak mozecie to dajcie jakies dobre rady od siebie bo to bedzie moje pierwsze dziecko i bede miec cc. Zapewnij sobie pomoc przez pierwsze 2 tygodnie przy dziecku non- stop.

1.Opatrunek został zdjęty przy wypisie (5 doba).Natomiast szwy na 7 dobę. 2.Ja miałam zwykłe majtki bawełniane (zniżone tak by nie dotykały rany) 3.Żadnym specyfikiem rany nie przemywałam.Zalecono mi myć ją tylko szarym mydłem ,tak też robiłam i wszystko ładnie się goiło. 4.Na drugą dobę położna kazała mi wstać i wsiąść prysznic,oczywiście trzeba było uważać na ranę. 5.Chodziłam w luźnych dresach. 6.Niczego nie osłaniałam. 7.Jeśli chodzi o znieczulenie to mi dali niby wybór,jednak naciskali bym brała zzo 8.CC miałam o 7 rano i pierwszy obchód u mnie był po 17 to wtedy moja lekarka patrzała na ranę oraz pytała się jak krwawię.Przy wypisie zostałam zbadana ginekologicznie. 9.Po cc w [pierwszej dobnie dostałam tylko gorzką herbatę i mogłam pić wodę,w 2 i 3 dobę kleik a 4 dobę kleik ,chleb z delikatną wędliną oraz na obiad kurczaka z marchewką. 10. CC miałam o 7 rano i ostatni posiłek w szpitalu dostałam dzień wcześniej (obiad o 13) a o ok 6 rano zrobili lewatywę.

A jeśli chodzi o cewnik to założyli mi go tuż przed pójściem na salę operacyjną.Nic nie bolało,wcześniej zostałam znieczulona maścią i jedynie co "czułam" jak coś mi położna majstruje między nogami :D A ściągnięty miałam na drugą dobę,kiedy mogłam już zrobić pare kroków.