Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Lata 90 z艂e wspomnienia

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Dlaczego wszyscy zapomnieli o kryzysie gospodarczym z pierwszej po艂owy lat 90 i uwa偶aj膮 偶e to by艂 czas boomu gospodarczego i prosperity? Przecie偶 beneficjenci trasnsformacji byli w zdecydowanej mniejszo艣ci tak jak i dzi艣, tylko 偶e o tamtych czasach to g艂贸wnie oni si臋 wypowiadaj膮. W rzeczywisto艣ci g***townie ros艂o bezrobocie (do 16% w 1994), szala艂a inflacja, szybko ros艂a przest臋pczo艣膰, pojawi艂y si臋 r贸偶ne gangi, ros艂a liczba samob贸jstw, ludzie wpadali w p臋tl臋 kredytow膮 i pope艂niali samob贸jstwa. Nie brakowa艂o nieuczciwych biznesmen贸w, pracodawc贸w, wiele ludzi straci艂o oscz臋dno艣ci i pad艂o ofiar膮 r贸偶nych oszust贸w. Nie by艂o um贸w 艣mieciowych, ale kwit艂a tzw. praca na czarno, bez JAKIEJKOLWIEK umowy. Wyzysk pracownika istnia艂 tak偶e wtedy wcale nie na mniejsz膮 skal臋. Do 1994/1995 wyniki gospodarcze Polski nie by艂y wcale takie dobre, to druga po艂owa lat 90 by艂a lepsza dla Polskiej gospodarki i wielu Polak贸w ni偶 pierwsza. To w latach 1995-1997 by艂 boom gospodarczy a nie na pocz膮tku tamtej dekady. To w drugiej po艂owie lat 90 by艂 boom na kupowanie samochod贸w, wy偶szy wzrost gospodarczy, spada艂a inflacja i bezrobocie (do 10% w 1998). Bezrobocie nie pojawi艂o si臋 dopiero pod koniec lat 90, one by艂o ogromnym problemem ju偶 na pocz膮tku tamtej dekady. Wielu ludzi tak偶e m艂odych nie mog艂o si臋 odnale藕膰 w nowej rzeczywisto艣ci, kt贸ra wcale nie by艂a taka weso艂a jak to wiele os贸b uwa偶a. Ma艂o kto mia艂 wy偶sze wykszta艂cenie, na pocz膮tku lat 90 tylko kilka procent m艂odzie偶y studiowa艂o. Korporacje osiedla艂y si臋 g艂贸wnie w du偶ych miastach, tam te偶 pojawia艂y si臋 nowe bran偶e i powstawa艂o najwi臋cej nowych firm. Bzdur膮 jest 偶e wszyscy Polacy je藕dzili za granic臋 na handel, zak艂adali firmy robili kariery i zarabiali gigantyczne pieni膮dze. Masa ludzi 偶y艂a w biedzie, tak jak i teraz, ogromne obszary Polski, zw艂aszcza wschodniej ale nie tylko by艂o na pocz膮tku lat 90 straszliwie zacofanych, by艂a gorsza bieda ni偶 teraz. Nie wiem dlaczego o tamtych czasach wypowiadaj膮 si臋 g艂贸wnie 贸wcze艣ni krezusi, nieliczna klasa 艣rednia, i dzieci, m艂odzie偶 z 贸wczesnych bogatych rodzin. Biedoty by艂o w latach 90 w Polsce znacznie wi臋cej ni偶 bogactwa, ja to doskonale pami臋tam i nikt mi nie wm贸wi 偶e by艂o inaczej.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
nie chce mi si臋 czyta膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xantrypa ole
tak bylo ! - nie rozumiem dlaczego wszyscy mowia ze bylo SUPER !!! - kiedys -tu na kafe byla taka gatka - jak to bylo suuuuuuper ! -wszystko bylo wprawdzie na kartki ale pod dostatkiem, byla uwaga ! uwaga ! BYLA PRACA - i to dla kazdegoooo ! - jeeeesuuu kooochany !!! - jak bylo DOOOBRZE ... a najwazniejsze ze byl cukier no kartkowy ale byl , a z niego byl bimber !!! - to BYLY DOOOOBRE CZASY ! - byla praca, byl cukier a z cukru bimberek i byly remizy a w nich byly takie potancowki ze do dzis jest co wspominac !!! - a ile dzieci sie rodzilo /albo nie zdazylo sie urodzic- bo bylo wszystko mozliwe/ wszyscy - kradli i pili w pracy i poza nia, tak sie w tamtych czasach TANCZYLO i bogacilo szczegolnie na budowach, kradlo sie wszystko co sie dalo, stawialo sie domy za darmo /znam takich/ - heeeh ! to byly takie slodkie czasy kazdy cwaniak dorabial sie na kradziezy, jeden handlowal jednym a drugi czym innym, potem wymieniano sie tylko towarem - heeeh ... czytalam jak ci ludzie wspominaja te czasy / tu na kafe/ to az sie wlos jezy !!! - WSZYSTKO BYLO! jak im napisalam ze wtedy bylam jeszcze bardzo mloda ale musialam wyjechac ! MUSIALAM - NIE WSZYSCY UMIELI KRASC - toooo myslalam ze mnie zlinczuja ... za to ze zmuszona bylam wyjechac aby zyc normalnie !!!!!!!!!!!!! - wiekszosc tu na kafeterii to ta grupa ludzi ... - heeeh zycie .........

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jakkolwiek, ja nie wspominam dobrze lat 90-tych wcale. Chaos po poprzednim ustroju, bezrobocie, likwidacja wielu miejsc pracy, bieda w ma艂ych i 艣rednich miejscowo艣ciach w dodatku ciulowa muzyka (nie ka偶da, ale w wi臋kszo艣ci) ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A ja urodzi艂am si臋 w 91 i dla mnie lata 90 to okres wczesnego dzieci艅stwa i same dobre wspomnienia xD

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xantrypa ole
dla ciebie to dobre czasy - a zapytaj rodzicow jak musieli na ciebie zaapieerrddallac - gdzie sie dalo !!!!!!!!!!!!!!! - a takie "pekniete gumy" byly tylko NIEPOTRZEBNYM BAGAZEM - wspomnienie z remiza strazackiem i wspomnieniem bledow mlodosci !!!!!!!!!!!! - heeeeeeh zycie !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kartkihahahaha
Jakie znowu Kartki?!?! :D :D :D Kartki to byly ale za stanu wojennego, lata 80 a nie 90.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Polska du偶o zyska艂a na akcesji do UE o czym cz臋sto si臋 zapomina. W latach 90. pod wieloma wzgl臋dami by艂o 艂atwiej (wystarczy艂o troch臋 angielskiego, troch臋 obs艂ugi komputera, byle jaki magister, jaki艣 handelek nie wa偶ne czym i by艂e艣 ustawiony), ale by艂o te偶 trudniej. Nie by艂o internetu, agencji pracy - je艣li by艂e艣 bezrobotny skazany by艂e艣 tylko na PUP, nie by艂o 艂atwo dost臋pnej nauki nowych rzeczy, podnoszenie kompetencji by艂o trudne. Nie mo偶na by艂o ot tak sobie wyjecha膰 na zmywak do Anglii i dorobi膰 w wakacje. Mieszkania by艂y znacznie ta艅sze ni偶 obecnie, ale kredyty trudniej dost臋pne. I przede wszystkim ci膮g艂e, du偶e zmiany: nie by艂o konstytucji, nie wiadomo by艂o jakie prawo b臋dzie za rok czy dwa, w co inwestowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja mama urodzi艂a mnie w wieku 38 lat, wi臋c nie jestem b艂臋dem m艂odo艣ci, g艂膮bie. Ani tym bardziej p臋kni臋t膮 gum膮 ;] za艂o偶y艂a w latach 90 w艂asn膮 firm臋, wi臋c nie musia艂a wypruwa膰 sobie 偶y艂 u obcych ludzi, do wszystkiego dosz艂a ci臋偶k膮 prac膮, nie da si臋 ukry膰, bo nie mia艂a startu po ustawionych rodzicach i te艣ciach. Jak rozmawiam z rodzicami, to dobrze wspominaj膮 te czasy, o wiele lepiej ni偶 to co si臋 dzia艂o przed 89 rokiem. No ale pluj si臋 dalej internetowy frustracie, by艂o min臋艂o, ju偶 nie wr贸ci. Teraz te偶 nie jest super, za 20 lat kto艣 powie, 偶e lata 2000 - 2015 by艂y fajne, a kto艣 inny powie, 偶e by艂o beznadziejnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xantrypa ole
do -15.50 - nie mialam zamiaru nikogo obrazac ta "peknieta guma" - ale tak bylo wtedy bieda z nedza ze w pale sie nie miesci - ludzie nie mieli na NIC ! - posluchaj - ja nie mam zamiaru opowiadac bajek jak wiekszosc ludzi tutaj - juz wiele razy sie tu wypowiadalam - i opowiadalam chetnie jak to bylo, chciala bym aby ludzie kiedys zaczeli mowic prawde jak naprawde bylo ! bo wg. mnie ciagle kabinowac i krasc to nie zycie ! -jestem sporo mlodsza od twojej mamy, ale starsza od ciebie, tez w tych latach zalozylam wlasna firme i zaopatrywalam kilka innych firm w towar pochodzenia zagranicznego,mialam chyba wszystko co bylo mozliwe, sprowadzalam wszystko do polski, handlowalam tez na obcych landach- byle tylko byla kasa ! a nie bylo latwo wyjechac gdziekolwiek jak dzisiaj ! a handel na kilku obcych krajach to byla - CZARNA DOOPA ! no ale mialam tez troche szczescia i ... -nauczycieli ! - to byly czasy ..... na granicach stalismy niekiedy po 3- dni - aby moc przejechac z" towarem" !!! - wierz mi dorabialam sie od podszewki i znam zycie, a w tych czasach nie wystarczalo miec firme - jak piszesz i juz byla KASA - ja sprowadzalam towar i inne firmy musialy NA MNIE ROBIC !!! - mozesz mi nie wierzyc - mi nie musisz opowiadac ze wtedy byly dobre czasy !!!! ...czlowiek musial wszystko robic aby zarobic bylo ciezko, wszyscy dochodzili po malu ciezka praca do wszystkiego, kiedys ustawila sie kolejka do mojego sklepu chyba pare set metrowa i to bylo w centrum duzego miasta wiec kupujacych wielu ale tez zainteresowanych wielu - co tam jest ! - tam byl olej i margaryna !!! - dzisiaj W PALE TO SIE NIE MIESCI - takie czasy ... pozniej potrafilam zarobic w jeden dzien tyle co moi rodzice przez miesiac pracy !!! a pozniej wyjechalam jak najdalej z tego kraju i nie wypruwalam sobie zyl wierz mi !!! - BYLO O WIELE LZEJ NIZ w POLSCE -o dziwo trudno uwierzyc nieeee !!! - robilam to samo co w polsce , niekiedy byl ten sam towar i bralam swoje od zarobku, noclegi i wyzywienie mialam u wlasciciela - zyc nie umierac bo o nic nie musialam sie martwic ani finansowac ! - i tak dorabialam sie znowu od poczatku - byle daleeeeko od tego chorego kraju !!! - tu spotkalam takiego samego ! - byle daaaaleeko od kraju ! - byl juz dorobiony - na tamte czasy to byl majatek - wlasne mieszkanie i nie wykonczony dom w duzym miescie ... wszystko zostawil byle jak najdalejjjjj - S*******AC !!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xantrypa ole
byle jak najdalej ssppieerrdddalllac z tego buszu !!! - polskiego buszu ... kraju ludzi zalamanych i popppieerrdoolonych psychicznie - no normalny by NIE WYROBIL !!! - POCZYTAJ SOBIE W GOOGLU - prawdziwa historia o jaroslawie pinokio kaczynskim ... a uwierzysz w jakim PORABANYM kraju zyjecie ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xantrypa ole
byle jak najdalej ssppieerrdddalllac z tego buszu !!! - polskiego buszu ... kraju ludzi zalamanych i popppieerrdoolonych psychicznie - no normalny by NIE WYROBIL !!! - POCZYTAJ SOBIE W GOOGLU - prawdziwa historia jaroslawa kaczynskiego ? - chyba zaczynaja sie czystki w kompie ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a propos p臋kni臋tych gum: warto zauwa偶y膰, 偶e antykoncepcja/ginekolog by艂 wtedy trudno dost臋pny. Dzi艣 mo偶na znale藕膰 fajnego lekarza na NFZ lub niezbyt drogiego w prywatnym gabinecie: wtedy r贸偶nica mi臋dzy lekarzem prywatnie i pa艅stwowo by艂a przepa艣ci膮 zar贸wno je艣li chodzi o ceny jak i o jako艣膰 us艂ug. Nie mo偶na by艂o wpisa膰 sobie w google: dobry lekarz - miasto. Pijani, chamscy lekarze byli standardem. Dzi艣 m贸wi si臋 o lekarzach czasem, 偶e to bia艂a mafia itp., ale jednak dzi艣 o wiele 艂atwiej unikn膮膰 niekompetentnego gina. Pigu艂ki antykoncepcyjne by艂y trudno dost臋pne, drogie, ryzykowne: bra艂o si臋 co jest i jak si臋 mia艂o szcz臋艣cie to sko艅czy艂o si臋 na paru kilogramach. Nie mo偶na by艂o wpisa膰 w google: jakie mia艂y艣cie objawy po prochach takich a takich. Nie by艂o kogo zapyta膰. Ustawa tzw. antyaborcyjna by艂a szokiem, nikt jej nie rozumia艂 (ludzie domagali si臋 referendum).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
przepraszam bardzo ale mnie sie doskonale zylo mialam prace a potem moj wlasny biznes ktory potem po 2000 roku rozpierdzielil rzad debilnymi przepisami i koncesjami ktore kosztowaly notabene krocie !!! natomiast obecnie to juz w ogole nie ma o czym mowic trza bylo pakowac manatki i spierdzeielac z wlasnego kraju aby moc utrzymac to czego sie czlowiek dorobil w latach 90 tych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 franciszek papiez
19.33 - noooooo - nastepna ktorej bylo dobrze !!! - zalezy co kto nazywa "doskonale zylo" jednemu kosc - a drugiemu szynka! - ja znam takich ktorzy w remizie jak ZLAPALI cos do podoopieniia - to im tez bylo przepieknie ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hallelujja
19.33 - to opowiedz nam co to za prace i BIZNES MIALAS - ze ci sie tak doskonale zylo ? bo wiesz kazdy moze tak pomazyc sobie - ale prawda jest ... inna - wiec opowiedz nam co to za BIZNES taki dochodowy mogl byc -?????????????????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jestescie debilami czy jak? co robiliscie gdy w haosie lat 90tych mozna bylo robic co sie doslownie chcialo? kazdy zyl i zycie tentnilo zyciem !! wszedzie ! doslownie ile macie lat 19? 20 pare? ze taki glupi temat zakladacie? teraz to jest smrod brud i ubostwo?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 santa madonna
do 22.21 - kwiatuszku ! a ty poczytaj ze zrozumieniem co tu zawarte jest ! - co sie robilo w tym haosie - jak to bezblednie nazywasz to juz tu dyskutowalismy na ten temat, jesli uwazasz ze cos mozesz wniesc nowego to prosze napisz nam tu !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Za to przed latami 90 by艂o z***bi艣cie. z kim nie rozmawiam to s艂ysz臋, 偶e jest coraz gorzej, 偶e po upadku PRL by艂o 艂atwiej, 偶e teraz coraz gorzej, ci臋偶ej i w og贸le syfiasto. I s艂ysz臋 to od ludzi zar贸wno 40 jak i 60 letnich.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ma艂o kto mia艂 wy偶sze wykszta艂cenie, na pocz膮tku lat 90 tylko kilka procent m艂odzie偶y studiowa艂o. Korporacje osiedla艂y si臋 g艂贸wnie w du偶ych miastach, tam te偶 pojawia艂y si臋 nowe bran偶e i powstawa艂o najwi臋cej nowych firm. x x i dlatego w艂asnie warto by艂o miec wtedy studia, praca byla jak w banku, masa og艂oszen, poszukiwano ludzi z wyzszym. Ja wdzac te og艂oszenia, poszlam na historie, bo sadzi艂am ze z wyzszym bez problemu znajde prace. nie by艂o durnych wyzszych szk贸艂ek niewiadomo czego, itp Kazdy m贸g艂 handlowac czym popadnie, nie by艂o to unormowane, wieksza wolnosc... ja by艂am w liceum, wspominam te lata dobrze moze przez to ze to by艂a mlodosc... og贸lnie byl chaos, jak to przy transformacji ustrojowej. Ludzie byli jeszcze b nieogarnieci niz teraz, i wiekszosc glosowala na debilne populistyczne partie typu SLD, Kwasa, kt贸re niestety wyprzeda艂y wszystkie zak艂ady... Ale wtedy jeszcze skutk贸w nie by艂o czuc - jest teraz... Z pozytyw贸w- nie by艂o takiej konsumpcji, wszyscy chodzilismy okropnie ubrani, w r贸zne podr贸by, norma to by艂y bia艂e adidasy, jakies okropne dzinsy, tyle ze przynajmniej sie nie smiano z kogos ubranego gorzej w szkole, bo kazdy tak chodzi艂... mlodziez tez nie by艂a zboczona, lody sie kojarzy艂y z tymi na patyku a nie seksem oralnym

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a codo moich rodzicow to nie musieli z********ac, matka miala prace w biurze, nawet awansowa艂a, bo budownictwo sie rozwija艂o, ale to pewnie jest r贸znie. Najgorzej sie sta艂o z Pgr- ami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a w tych czasach nie wystarczalo miec firme - jak piszesz i juz byla KASA - ja sprowadzalam towar i inne firmy musialy NA MNIE ROBIC !!! - mozesz mi nie wierzyc - mi nie musisz opowiadac ze wtedy byly dobre czasy !!!! .. x x a teraz to wystarczy miec firme i jest kasa??? Co ty be艂koczesz? 2/3 firm obecnie zak艂adanych upada w ciagu pierwszych dw贸ch lat istnienia.. w ow贸gle nic nie idzie zrozumiec z towjego wywodu, i chyba masz nerwice jakas ze piszesz wykrzyknikami... teraz jest inaczej, wg mnie ludzie maja wiecej pieniedzy, ale z handlem jest b ciezko, bo z kolei weszly te supermarkety i kazdy kupuje tam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 3123123123fghvfdxc
Moja matka rozpocz臋艂a prac臋 w 1993 jako dziennikarz i zarabia艂a w贸wczas 2000 z艂 na r臋k臋, co stanowi艂o w贸wczas trzykrotno艣膰 艣redniej p艂acy w kraju. Lata lecia艂y, waloryzacja do pewnego roku te偶, a偶 dobi艂a do 2500 z艂 (ok. 3800 z艂 brutto) w roku 2000. Poza standardow膮 pensj膮 by艂 tak偶e pakiet socjalny: telefon bez limitu, solidny zwrot za benzyn臋, je偶eli je藕dzi艂o si臋 w teren, i zwrot za dojazdy. No i premie czasami. Zmieni艂 si臋 redaktor naczelny, zmieni艂 si臋 zarz膮d, nasta艂y gorsze czasy, firma zacz臋艂a obcina膰 wszystko, najpierw powoli, 偶eby ludzie si臋 nie buntowali. Potem lecieli ju偶 bez trzymanki. Obecnie mamy rok 2013, matka zarabia... 2500 z艂 (nie by艂o 偶adnej waloryzacji), co w dzisiejszych czasach jest ju偶 niedu偶ym pieni膮dzem. Wniosek z tego taki, 偶e lata 90. by艂y dla niej du偶o lepsze. A dla mnie? By艂em w贸wczas ma艂y, pami臋tam do艣膰 bogate dzieci艅stwo, komputery w domu, Internet (!), telefon stacjonarny itp. Teraz by艂oby ju偶 niemo偶liwe...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
m贸j wujek sie w latach 90 dorobi艂, sprzedajac na giledzie czesci samochodowe, teraz ma hurtownie i zarabia kilkadziesiat tys, jego kumple tez byli bogaci co stali na tej gie艂dzie... znajomy fotograf co ma warsztat tez za艂ozyl to w latach 90, i m贸wi, ze taraz jakby mia艂 startowac to nie da艂by rady.. ja mysala艂m, zeby sprzedawac na allegro jakies rzeczy i troche dorobic, ale zaraz mi US przypierdzieli 30 tys kary, bo u nas kwota wolna od podatku jest tak za艂osnie mala, ze szok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wniosek z tego taki, 偶e lata 90. by艂y dla niej du偶o lepsze. A dla mnie? x x naprawde zalezy dla kogo... :( Lekarze jeszcze 10 lat temu to zarabiali grosze, jakies 1500-2000 z艂, teraz wielu ma po 30 tys a jak twoja mtaka miala tak dawno temu ponad 2000 zl to po prostu by艂y kokosy, w latach 90 minimalna pensja wynosi艂a 400 z艂, podobno w ciagu tych 20 lat wzros艂a realnie- czyli po odliczeniu inflacji o ok. 70 %

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 3123123123fghvfdxc
W sumie to nawet si臋 zastanawiam, sk膮d taka redakcja bra艂a pieni膮dze, 偶eby zatrudni膰 ze setk臋 ludzi i p艂aci膰 im takie pensje, kiedy gazeta (cho膰 do艣膰 poczytna w wojew贸dztwie) kosztowa艂a r贸wnowarto艣膰 50 czy 60 gr.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
internet rozwali艂 wiekszosc gazet, ludzie nie kupuja ich, bo nie ma sensu... Ja lubi艂am gazete "Film", juz nie wychodzi. Kiedys tez by艂o mnie ludzi z wyzszym co potrafili pisac inteligentnie... ale twoja matka i tak ma nieco fuksa, bo jakby dzis sko艅czy艂a dziennikarstwo to mia艂aby ze 2 % szansy w og贸le na prace w zawodzie. Pewnie robi艂aby w sklepie za 1200 z艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cnotliwa zuzanna
ja nie wiem jak to mozliwe ze wszyscy sie chwala czyms tam /rozumiem pojedynczy przypadek jak tu- moglo tak byc/ ale czesto slysze jak to bylo dobrze i cudownie pytam tylko gdzie ? - no i ciekawe co dla kogo znaczy to dobrze ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Je艣li chodzi o biznesy to faktycznie ci co zaczynali wtedy w wi臋kszo艣ci si臋 trzymaj膮 - bo mieli jak si臋 rozwin膮膰 i zabezpieczy膰 na gorsze czasy. Ale byli te偶 tacy, co si臋 zad艂u偶ali. Co do upadku systemu szkolnictwa: ma艂o kto pami臋ta, 偶e reform臋 o艣wiaty wprowadzono nie bez powodu. Gimnazja od pocz膮tku by艂y bardzo niepopularnym pomys艂em - nikt nie zrobi艂 tego z nud贸w, tylko te 8-latki i p贸藕niejszy wyb贸r liceum/technikum/zawod贸wka prosi艂 si臋 o zmian臋 - by艂 nieefektywny. Wy偶sze wykszta艂cenie dawa艂o du偶o wi臋cej ni偶 teraz - a kto pami臋ta o kopertach noszonych na egzaminy wst臋pne? M贸j s膮siad mia艂 sklepik na wsi - kontrola z sanepidu kt贸ra wychodzi艂a ob艂adowana jego towarem to nie jest nowina lat 2000.

Udost臋pnij ten post